Για την απονομή χάριτος σε γυναίκα συζυγοκτόνο στη Γαλλία

Σε 10 χρόνια κάθειρξη είχε καταδικαστεί η 68χρονη Γαλλίδα Ζακλίν Σοβάζ για το φόνο του επί 47 χρόνια συζύγου της, παρά το γεγονός ότι η ίδια και τα 5 παιδιά της ήταν θύματα μακροχρόνιας κακοποίησης. Μάλιστα, ένα από τα αγόρια οδηγήθηκε στην αυτοκτονία.

Η Σοβάζ σκότωσε με όπλο τον σύζυγό της τον Σεπτέμβριο του 2012, μετά από 47 χρόνια σεξουαλικής κακοποίησης και σωματικής βίας της ίδιας και των τεσσάρων παιδιών της.

Η ποινή της ήταν μεγάλη, παρόλο που έχει κατοχυρωθεί πλέον στην Ευρώπη ότι σε συνθήκες σαν την αναφερόμενη, ο φόνος θεωρείται αυτοάμυνα στη χρόνια κακοποίηση και η συζυγοκτόνος δεν τιμωρείται. Επρόκειτο δηλαδή για μια αναλγησία του γαλλικού δικαστηρίου, την οποία ευτυχώς έσπευσε να διορθώσει ο πρόεδρος της χώρας, μετά από προσφυγή σε αυτόν των θυγατέρων της και των δικηγόρων τους, οι οποίες είχαν κάνει και τη δήλωση: «Η μητέρα μας υπέφερε σε όλη τη διάρκεια της συζυγικής ζωής της, θύμα του πατέρα μας, ενός βίαιου, τυραννικού, διεστραμμένου και αιμομίκτη άνδρα». Είχαν προηγηθεί μαζικές διαμαρτυρίες και συλλογή υπογραφών υποστήριξης.

Οπότε, η γυναίκα έχει ήδη κάνει άδικα 2,5 χρόνια φυλακή, που προστέθηκαν στα αμέτρητα βάσανα τα οποία σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ζούσε σε όλα τα χρόνια του έγγαμου βίου της.

Η απόφαση συνεπώς του δικαστηρίου μας δείχνει για άλλη μια φορά ότι όλοι αυτοί οι θεσμοί που ομνύουν στον αγώνα κατά την έμφυλης βίας και βγάζουν νόμους και ανακοινώσεις κάθε χρόνο, συχνά παραλείπουν να αποδώσουν δικαιοσύνη στα θύματά της.

Υπενθυμίζουμε εδώ ότι η δική μας Σανιέ Οσμάνογλου, η γυναίκα που σκότωσε τον άντρα της σε κατάσταση αυτοάμυνας το 2005 και ήταν τότε μητέρα 8 ανηλίκων, δεν έτυχε της απαραίτητης συμπόνοιας των ελληνικών δικαστηρίων. Τα 10 χρόνια που έφαγε πρωτοδίκως κράτησαν και στην έφεση, ο Άρειος Πάγος στον οποίον προσέφυγε με την οικονομική, νομική και ψυχολογική στήριξη αλληλέγγυων γυναικών και φεμινιστικών οργανώσεων με το σκεπτικό που αναφέρουμε παραπάνω απέρριψε το αίτημα για επανεξέταση, έτσι η πολυβασανισμένη αυτή γυναίκα εξέτισε το σύνολο της ποινής της με μείωση μόνο που αφορούσε γενικές νομικές ρυθμίσεις.

Απαιτούσαμε τότε για την Σανιέ και για κάθε γυναίκα στην ίδια κατάσταση, την αναγνώριση της χρόνιας κακοποίησης από τα δικαστήρια.

Σίσσυ Βωβού

Περισσότερα για την Σανιέ:
Αποφυλακίστηκε προσωρινά η Σανιέ Οσμάνογλου