Χλευάζουν τον Ολάντ για το υπουργείο οικογένειας, παιδιών και γυναικών

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει η απόφαση του Φρανσουά Ολάντ να δημιουργήσει ένα νέο υπουργείο οικογένειας, παιδιών και δικαιωμάτων γυναίκας, στον τελευταίο ανασχηματισμό της γαλλικής κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της χώρας κατηγορείται για σεξισμό και τον χλευάζουν, τόσο οι πολιτικοί του αντίπαλοι, όσο και οι φεμινίστριες. «Ο Ολάντ ξέχασε το ράψιμο και το σιδέρωμα», έγραψε στο Twitter η Ναταλί Κοσιούκο-Μοριζέ, βουλευτής της δεξιάς, την ώρα που πολλοί εκφράζουν σοβαρή ανησυχία για την κοινή αποστολή του εν λόγω υπουργείου, κατηγορώντας τον Ολάντ ότι περιορίζει τις γυναικείες υποθέσεις στη σφαίρα της οικογένειας και του νοικοκυριού.

Η οργάνωση Osez Le Féminisme προειδοποίησε ότι είναι οπισθοδρομικός ο συνδυασμός οικογένειας, παιδιών και γυναικών, ενώ οι Femen της Γαλλίας σχολίασαν ειρωνικά «Ξεχάσατε το μαγείρεμα και το καθάρισμα».

Την ανησυχία της εξέφρασε και η Ντανιέλ Μπουσκέ, επικεφαλής του ανώτατου συμβουλίου της Γαλλίας για την ισότητα των φύλων, το οποίο συστάθηκε από τον Ολάντ στην αρχή της θητείας του. «Δεν είναι αυτό εγκλωβισμός των γυναικών σε έναν στερεότυπο ρόλο που τους έχει ανατεθεί εδώ και αιώνες: εκείνος της συζύγου και της μητέρας;», ανέφερε η δήλωσή της, ενώ απαίτησε διευκρινίσεις και διαβεβαιώσεις για την δέσμευση της κυβέρνησης στα ζητήματα των δικαιωμάτων των γυναικών και της ισότητας των φύλων.

Υπό όλη αυτή την πίεση, η υπουργός που ανέλαβε αυτό το αμφιλεγόμενο χαρτοφυλάκιο, η Λορένς Ροσινιόλ- φεμινίστρια και η ίδια- αναγκάστηκε να επαναλάβει τη δέσμευσή της για όσα δικαιώματα. «Θα συνεχίσω να είμαι μία φεμινίστρια με σύγχρονη οπτική για την οικογένεια και τα γυναικεία ζητήματα», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η απειλή που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες δεν είναι το γεγονός ότι εντάσσονται στη σφαίρα του νοικοκυριού, αλλά ότι δεν λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι όταν βρίσκονται στο σπίτι, οι ευθύνες είναι άνισες, είτε πρόκειται για μία γυναίκα μόνη, είτε έχει σύντροφο.

Ολη αυτή η διαμάχη πλήττει τον Ολάντ, ο οποίος όταν εξελέγη πριν από τέσσερα χρόνια δήλωσε ότι είναι φεμινιστής που θα μάχεται για την ισότητα των φύλων. Ο Γάλλος πρόεδρος είχε υποσχεθεί και ίση συμμετοχή ανδρών και γυναικών στην κυβέρνηση, κάτι που ισχύει στο νέο υπουργικό του συμβούλιο. Ομως, μετά από την παραίτηση της υπουργού Δικαιοσύνης τον προηγούμενο μήνα, τα τέσσερα βασικά υπουργεία- Εσωτερικών, Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Αμυνας- είναι στα χέρια ανδρών. Λίγες γυναίκες έχουν ισχυρά υπουργεία, όπως η Βαλάντ- Μπελκασέμ, που έγινε η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το υπουργείο Παιδείας στη Γαλλία- αλλά οι περισσότερες έχουν μικρότερους ρόλους.

iefimerida.gr