414 γυναίκες δολοφονήθηκαν σε ολόκληρη την Τουρκία το 2015

Αλιεύει η Κωνσταντίνα Ναθαναηλίδου

Μια μελέτη που διεξήχθη από το Ίδρυμα Umut Vakfı (Hope Foundation) αποκάλυψε ότι 414 γυναίκες δολοφονήθηκαν και 91 τραυματίστηκαν σε περιστατικά έμφυλης βίας σε ολόκληρη την Τουρκία, το 2015.

Το ίδρυμα Umut Vakfı διαμόρφωσε έναν χάρτη που καταγράφει κατά πόλεις την κυριαρχία της βίας κατά των γυναικών, όπου 414 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους στην Τουρκία κατά το 2015, 309 από τις οποίες από όπλο. Μεταξύ των νεκρών ήταν ανήλικες και μια 85χρονη γυναίκα.

Η Ιστανμπούλ έχει τη θλιβερή πρωτιά να είναι η πόλη με τους περισσότερους θανάτους το 2015. Σύμφωνα με το χάρτη, 35 γυναίκες δολοφονήθηκαν και έξι τραυματίστηκαν στην πόλη.

Η Σμύρνη ήταν η δεύτερη πόλη με τους περισσότερους φόνους γυναικών. 17 φόνοι και 7 τραυματισμοί. Η επόμενη πόλη είναι η Gaziantep, με 13 θύματα, και οι πόλεις Kocaeli και Μερσίνα από 11 φόνους η καθεμία.

Η μελέτη αναφέρει ότι οι γυναίκες δολοφονήθηκαν γιατί προσπάθηκαν να χωρίσουν ή να πάρουν διαζύγιο από τους “συντρόφους” τους στις δυτικές πόλεις, ενώ πολλές από όσες έχασαν τη ζωή τους στις ανατολικές περιοχές ήταν ύποπτα περιστατικά “αυτοκτονίας”.

Η μελέτη επίσης παρατηρεί με νόημα ότι δεν αναφέρθηκαν φόνοι γυναικών στις πόλεις Artvin, Bartın, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Burdur, Çankırı, Düzce, Gümüşhane, Isparta, Karabük, Kilis, Muş, Niğde, Ordu, Sinop, Tunceli ή Yozgat κατά το 2015.

Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2015 με τίτλο “Βία κατά των Γυναικών”, που συντάχθηκε από το Κέντρο Έρευνας για Στρατηγικές Ασφάλειας (Research Center for Security Strategies – GÜSAM), ένα σύνολο 680 γυναικών δολοφονήθηκε στην Τουρκία κατά τα τελευταία δυόμισυ χρόνια.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, δολοφονήθηκαν 237 γυναίκες το 2013 και 294 κατά το 2014. Η έκθεση συμπεριλαμβάνει το πρώτο μισό του 2015, όπου αναφέρεται ότι 149 γυναίκες δολοφονήθηκαν αυτούς τους μήνες, δηλαδή 14 περισσότερο απ’ ότι το ίδιο διάστημα του 2014.

www.todayszaman.com

Μετάφραση από αγγλικά Σ.Β.