Τουρκία: Άγρια καταστολή σε πορεία για την Ημέρα της Γυναίκας

Συντάσσει η Βέρα Σιατερλή

Αψηφώντας την απαγόρευση των αρχών, εκατοντάδες μέλη οργανώσεων υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών διαδήλωσαν στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή 6/7, δυο ημέρες πριν από τους επίσημους εορτασμούς για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου. Η πορεία, είχε στόχο να προσελκύσει περισσότερο κόσμο επειδή ήταν Κυριακή και είχε αψηφήσει την απαγόρευση της πορείας από τον κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος ματαίωσε τη φετινή συγκέντρωση επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.

Οι φεμινίστριες οι οποίες συγκεντρώθηκαν ήθελαν να αναδείξουν την έλλειψη ισότητας των φύλων στην Τουρκία. Στην χώρα καταγράφονται υψηλότατα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας με θύματα γυναίκες και περιορισμένη πρόσβαση των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Οι διαδηλώτριες και οι διαδηλωτές επιδίωκαν να τραβήξουν την προσοχή στα θέματα των γυναικών στην Τουρκία, η οποία κατατάσσεται 77η μεταξύ 138 χωρών βάσει του δείκτη ισότητας των φύλων που χρησιμοποιεί το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP).

197443g-160306-istanbul-womens-day-232p_c4f688901541dee816d90a1e436ffffd.nbcnews-ux-600-480

Εκατοντάδες γυναίκες γέμισαν την πλατεία στη συνοικία Καντίκιοϊ της ασιατικής πλευράς της Κωνσταντινούπολης. Αστυνομικοί με πολιτικά άρχισαν να απωθούν σπρώχνοντας τα μέλη των γυναικείων οργανώσεων και στη συνέχεια άνοιξαν πυρ με σφαίρες από καουτσούκ εναντίον του πλήθους.

Η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο, όταν δυνάμεις της αστυνομίας επιχείρησαν να διαλύσουν πλήθος εκατοντάδων διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Η αστυνομία, εκτός από τη χρήση πλαστικών σφαιρών, προχώρησε και σε μια σύλληψη.

……………………………………………………………………………

Πορεία, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, πραγματοποιήθηκε και στην Βαρσοβία. Στην Πολωνία βασικά αιτήματα των οργανώσεων υπέρ της ισότητας είναι η απελευθέρωση των αμβλώσεων, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας των γυναικών και η αύξηση των κοινωνικών επιδομάτων για την ανατροφή των παιδιών. Στην κατά κύριο λόγο Καθολική χώρα, οι αμβλώσεις επιτρέπονται στην περίπτωση που τίθεται σε κίνδυνο τη ζωή της εγκύου, όταν η κύηση είναι αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας, ή όταν το έμβρυο πάσχει από ανίατη εκ γενετής βλάβη.

Οι οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών ανησυχούν ότι η νομοθεσία για τις αμβλώσεις θα αυστηροποιηθεί από τη νέα κυβέρνηση των συντηρητικών.

πηγές: tvxs.gr, gr.euronews.com