ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε απόφαση για την καταπολέμηση σεξουαλικών εγκλημάτων από κυανόκρανους

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε σήμερα τις συστάσεις του Γενικού Γραμματέα Μπαν Γκι-μουν να επαναπατρίζονται άμεσα μονάδες κυανόκρανων εάν υπάρχουν υποψίες πως μέλη τους έχουν εμπλακεί σε σεξουαλική εκμετάλλευση ή κακοποίηση.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα πως κατέγραψαν 99 καταγγελίες περί εμπλοκής κυανόκρανων σε σεξουαλική εκμετάλλευση ή σεξουαλική κακοποίηση το 2015. Ο αριθμός αυτός είναι αισθητά αυξημένος από το 2014, όταν είχαν γίνει 80 τέτοιες καταγγελίες για τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ. Οι περισσότερες από τις υποθέσεις που καταγγέλθηκαν το 2015—οι 69—αφορούσαν το προσωπικό 10 ειρηνευτικών αποστολών.

Το 15μελές ΣΑ του ΟΗΕ ενέκρινε απόφαση που είχαν καταρτίσει οι ΗΠΑ και υιοθετεί τις προτάσεις που είχε διατυπώσει ο Μπαν. Αυτές προβλέπουν ότι εάν δεν ερευνά τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης, δεν αποδίδει ευθύνες ή δεν πληροφορεί έγκαιρα τον ΓΓ για τις ενέργειές της, οι δυνάμεις της θα επαναπατρίζονται.

Υπέρ της απόφασης ψήφισαν 14 κράτη μέλη. Δεν υπήρξαν ψήφοι κατά. Η Αίγυπτος απείχε, μετά την απόρριψη μιας προσπάθειάς της να απαλυνθεί το κείμενο από εννέα κράτη μέλη.

Στην απόφαση εκφράζεται, για πρώτη φορά ρητά, «ανησυχία για τις σοβαρές και συνεχείς καταγγελίες και την έλλειψη προσοχής για τη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση από κυανόκρανους του ΟΗΕ και δυνάμεις που δεν ανήκουν στον ΟΗΕ», από «στρατιωτικό, πολιτικό και αστυνομικό προσωπικό».

Διπλωμάτες είπαν ότι προβλήθηκε αντίσταση σε ορισμένες διατυπώσεις από τη Ρωσία, την Αίγυπτο και ορισμένα αφρικανικά κράτη που συνεισφέρουν δυνάμεις σε ειρηνευτικές αποστολές. Αιτία της διαφωνίας ήταν η ορολογία που χρησιμοποιήθηκε, αλλά και η πρόνοια περί επαναπατρισμού ολόκληρων μονάδων εάν δεν διεξάγεται έρευνα. Η Αίγυπτος, η Ρωσία και οι άλλες χώρες που διαφώνησαν αντέτειναν πως τα κριτήρια για τον επαναπατρισμό μονάδων ισοδυναμούν με συλλογική τιμωρία. Η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας Σαμάνθα Πάουερ διαφώνησε.

Έχουν υπάρξει δεκάδες καταγγελίες πρόσφατα για σεξουαλική κακοποίηση που φέρονται να διέπραξαν κυανόκρανοι στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Ο ΟΗΕ δεσμεύθηκε ότι θα εφαρμόσει αυστηρά μέτρα σε περιπτώσεις κακοποίησης για να αποφευχθεί η επανάληψη σφαλμάτων του παρελθόντος.

Ο προηγούμενος διοικητής της αποστολής του ΟΗΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία Μπαμπακάρ Γκαγέ παραιτήθηκε τον Αύγουστο, ενώ περίπου 800 κυανόκρανοι από το Κονγκό επαναπατρίστηκαν τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, διατυπώθηκαν επτά κατηγορίες περί σεξουαλικής κακοποίησης που φέρονται να διέπραξαν Κονγκολέζοι στρατιώτες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία πέρυσι.

Στις 16 ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ σε διεθνές επίπεδο υπηρετούν σήμερα 106.000 στρατιώτες και αστυνομικοί. Οι ΗΠΑ συνεισφέρουν πάνω από το 28% του προϋπολογισμού των Ηνωμένων Εθνών για τις ειρηνευτικές αποστολές του.

www.athina984.gr