Μεγαλόπολη: μια σύζυγος λιγότερη

Δυστυχώς, νέα συζυγοκτονία, την Κυριακή 27 Μαρτίου στη Μεγαλόπολη, που μακραίνει τον κατάλογο της πιο ακραίας μορφής βίας κατά των γυναικών, την αφαίρεση της ζωής.

Μετά από καυγά του ζευγαριού, ο 52χρονος σύζυγος πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο την 54χρονη σύζυγό του, και στη συνέχεια αυτοκτόνησε με το ίδιο όπλο.

Η 23χρονη κόρη τους προσπάθησε να μπει στην κουζίνα όπου εξελισσόταν ο καυγάς, αλλά ήταν κλειδωμένη, δεύτερο στοιχείο μετά το όπλο, που παραπέμπει στην προμελέτη.

Και δυστυχώς ξαναδιαβάζουμε σε διάφορα έντυπα για “οικογενειακή τραγωδία”, κάτι που αθωώνει τον θύτη, επειδή ο ίδιος διάλεξε να τερματίσει τη ζωή του, ενώ η γυναίκα υπήρξε το θύμα της δικής του απόφασης.

Υπενθυμίζουμε ότι ο φόνος είναι συνήθως η κορύφωση μιας βίαιης συμπεριφοράς του συζύγου, και υπογραμμίζουμε την ανάγκη ανάδειξης του σοβαρού προβλήματος της έμφυλης βίας που κάνει τη ζωή κόλαση σε μεγάλο ποσοστό γυναικών, καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης των δομών στήριξης των γυναικών που “ζουν με τον εχθρό τους”.

Και θέλουμε επίσης να υπενθυμίσουμε ότι διάφορα μίντια, έντυπα και ηλεκτρονικά, εκδηλώνουν το ενδιαφέρον ή “ενδιαφέρον” τους σε τέτοιες περιπτώσεις, προβάλλοντας λεπτομέρειες που παραβιάζουν την ιδιωτική ζωή των θυμάτων, και τα εξευτελίζουν μετά θάνατον, με όλες τις επιπτώσεις για το περιβάλλον τους. Αυτή η συμπεριφορά αποτελεί εκμετάλλευση τέτοιων γεγονότων, και δεν συμβάλλει στην εκπαίδευση του κοινού για την εξάλειψη της έμφυλης βίας, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις των μέσων αυτών, που προσπαθούν να παρουσιάσουν το “ξετίναγμα” της ιδιωτικής ζωής των θυμάτων ως ενημέρωση του κοινού για την εξάλειψη της βίας.

Σ. Β.