Στις ΗΠΑ και παντού: Κάτω τα χέρια από τις κατακτήσεις των γυναικών!

Πιάστηκε αδιάβαστος ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για την προεδρία στις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ, αφού δεν ήξερε ότι η θέση του κόμματός του είναι μεν η ποινικοποίηση της έκτρωσης, όχι όμως και η τιμωρία των γυναικών που την πραγματοποιούν.

Έτσι, έκανε το ολίσθημα να απειλήσει τις γυναίκες με τιμωρία, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν ότι μια στις 3 γυναίκες έχουν κάνει έκτρωση. Διόρθωσε το ολίσθημά του, μετά από λίγες ώρες, λέγοντας ότι πρέπει να τιμωρούνται αυτοί που την πραγματοποιούν, το μήνυμα όμως πέρασε σε όλη τη χώρα, αφού έτσι κι αλλιώς τα γυναικεία δικαιώματα απειλούνται μεν ανά πάσα στιγμή, αποτελούν όμως πεδίο αντιπαράθεσης και πολιτικής σύγκρουσης.

Ιδιαίτερα το δικαίωμα στην έκτρωση, που υπάρχει εδώ και δεκαετίες, αποτελεί πράγματι πεδίο όχι μόνο αντιπαράθεσης, αλλά και φονικών επιθέσεων. Σε πολλές περιπτώσεις έχουν γίνει επιθέσεις εναντίον κλινικών που πραγματοποιούν εκτρώσεις, με βόμβες και εισβολές, και έχουν υπάρξει αρκετά θύματα. Οπότε, το δεύτερο μήνυμα του Τραμπ ήταν να δώσει την ηθική δικαιολόγηση σε τέτοιου είδους επιθέσεις.

Πολλά βάρβαρα μηνύματα έχει εκφωνήσει ήδη ο Τραμπ σ’ αυτή την προεκλογική εκστρατεία του, όπως να δολοφονούνται οι σύζυγοι και τα παιδιά των τρομοκρατών, να απελαύνονται εκατομμύρια μεταναστών χωρίς χαρτιά, να χτιστεί τείχος στα σύνορα με το Μεξικό για να μην εισέρχονται οι “βιαστές” Μεξικάνοι. Συνεπώς, το μήνυμα για την τιμωρία των γυναικών αποτελεί ακόμα έναν κρίκο στην αλυσίδα της αντιδραστικής πολιτικής του.

Ο αντίπαλός του στην υποψηφιότητα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων έχει ακόμα χειρότερη θέση, αν μπορούμε να κάνουμε τη σύγκριση. Είναι εναντίον της νομιμότητας της έκτρωσης, ακόμα και σε περιπτώσεις βιασμού. Πάντως, δηλώνει ότι οι γυναίκες που “παρασύρονται” σε τέτοιες ενέργειες, είναι θύματα και πρέπει να προστατεύονται.

Η Χίλαρι Κλίντον φυσικά άρπαξε την ευκαιρία για να υπερασπίσει το δικαίωμα των γυναικών στην έκτρωση, αφού τα γυναικεία δικαιώματα είναι ένας τομέας που αναδεικνύει συχνά. Κατακεραύνωσε τον Τραμπ, αλλά της δόθηκε και μια ευκαιρία να στηλιτεύσει τον ατίπαλό της για το χρίσμα των Δημοκρατικών, τον γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος δήλωσε ότι είναι ντροπή όσα είπε ο Τραμπ, ότι είναι ακατανόητα, αλλά συμπλήρωσε ότι αποτελούν περισπασμό από “μια σοβαρή συζήτηση για τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Αμερική”.

Για μένα, αυτό είναι σοβαρό ζήτημα. Και πολύ σοβαρή συζήτηση. Γνωρίζω ότι ο γερουσιαστής Σάντερς υποστηρίζει το δικαίωμα στην επιλογή”, είπε η Χίλαρι, αλλά συνέχισε ότι η ίδια έχει λάβει υποστήριξη από εταιρείες για τον οικογενειακό προγραμματισμό, γιατί παίζει ηγετικό ρόλο σ’ αυτό το ζήτημα. “Και ξέρω, ότι με όσα συμβαίνουν στη χώρα μας, χρειαζόμαστε πρόεδρο που να έχει πάθος γι’ αυτό το θέμα”.

Ακόμα κι αν ο ξεσηκωμός στις αντιδραστικές αυτές θέσεις του Ντόναλντ Τραμπ επισκιαστεί από τα τόσα άλλα θέματα της προεκλογικής εκστρατείας μέχρι το τέλος της, ευελπιστούμε ότι κάτι έχει αφήσει πρωτίστως στις γυναίκες των ΗΠΑ. Η εκλογή των Ρεπουμπλικανών στην προεδρία, θα ήταν ό,τι χειρότερο.

Σίσσυ Βωβού