Η εκδήλωση του Μωβ: Οι γυναίκες πρόσφυγες και η ανάγκες τους

Ενδιαφέρουσα η ενημέρωση της κυρίας Nadine NJOYA, Senior Protection Officer, από το γραφείο Αθήνας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, την οποία είχαμε καλέσει στην εκδήλωσή μας της 22 Απριλίου, στον φιλόξενο χώρο του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ.

Ξεκίνησε την ομιλία της δίνοντάς μας μια σφαιρική εικόνα των προσφύγων διεθνώς, από τα επίσημα στοιχεία της υπηρεσίας της.

Έχουν αυξηθεί οι αριθμοί των προσφύγων σε όλο τον κόσμο κατά τα τελευταία χρόνια, όπου τον Ιούνιο του 2015, ξεπερνούσαν τα 50 εκατομμύρια. Οι μεγάλες ομάδες είναι 4,1 εκατομμύρια στην υποσαχάρια Αφρική, 3,8 εκατομμύρια στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, ενώ στην Ευρώπη βρίσκονται 3,5 εκ. Στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική υπάρχουν 3 εκ., ενώ η Συρία παράγει τον υψηλότερο αριθμό, με 4,2 εκατομμύρια. Στην Αμερική υπάρχουν 7.500 πρόσφυγες.

Οι πρόσφυγες αυτοί ζητούν μια ανθεκτική λύση, και την επιστροφή τους με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Υπάρχει βεβαίως η λύση της μετεγκατάστασης, που αφορά μόνο τους και τις πρόσφυγες, εάν επιθυμούν και συναινούν για τη μετάβασή τους σε μια τρίτη χώρα. Η απόφαση της μετεγκατάστασης λαμβάνεται από τις διάφορες χώρες, οι οποίες έχουν την κυριαρχία να αποφασίσουν. Η Ύπατη Αρμοστεία δεν έχει χώρα, βρίσκεται και εργάζεται σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Ποιος/ποια θεωρείται πρόσφυγας;

Ένας άνθρωπος που έχει το φόβο της δίωξης λόγω πολέμου, θρησκείας, φυλής, εθνικότητας, σεξουαλικού προσανατολισμού. Φυσικά η βία λόγω φύλου θεωρείται επίσης λόγος για να θεωρείται κάποια πρόσφυγας.

Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη τους προς τους πρόσφυγες.

Από τους 53.000 πρόσφυγες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, το 22% είναι γυναίκες άνω τω 18 ετών, ενώ το 40% είναι αγόρια και κορίτσια κάτω των 18 ετών.

Για την Ύπατη Αρμοστεία, οι γυναίκες αποτελούν στόχο ενασχόλησης. Και ας μην ξεχνάμε τις 5 δεσμεύσεις το 2001, για την βελτίωση της θέσης των γυναικών, που από τη χρονολογία αυτή είναι ορατές.

Θέλουμε να εξασφαλίζουμε υλικά που σχετίζονται με την υγεία των γυναικών και απαιτείται η διανομή τέτοιων υλικών, γιατί διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν χάσματα. Είναι δύσκολο για τις γυναίκες να γίνουν πρόσφυγες, αφού έχουν το δίλημμα που προέρχεται από τη γνώση τους για τους κινδύνους όταν αποφασίσουν να μετακινηθούν. Υπάρχουν κίνδυνοι σεξουαλικών επιθέσεων κατά τη μετακίνηση, υπάρχει ο βιασμός ως όπλο πολέμου, και υπάρχει έμφυλη βία και μέσα στις ίδιες τις δικές τους ομάδες. Και βέβαια ποτέ να μην ξεχνάμε ότι ο βιασμός δεν ασκείται μόνο σε νέες γυναίκες, αλλά καλύπτει όλες τις ηλικίες.

DSC01745

Ήρθα εδώ, είπε η ομιλήτριά μας, πριν ένα μήνα, για τα προγράμματα πρόληψης και για την βοήθεια σε γυναίκες που έχουν επιβιώσει από την έμφυλη βία, για να συντονίσουμε τις υπηρεσίες. Έχω ήδη συναντήσει αντιπροσωπείες και οργανισμούς, αλλά η συνάντηση που οργανώσατε μου έδωσε για πρώτη φορά τη δυνατότητα να έρθω σε επαφή με τους ανθρώπους που σχετίζονται με το πρόβλημα στο πεδίο, είτε ως πρόσφυγες είτε ως αλληλέγγυες.

Θα υπογράψουμε σύμφωνο συνεργασίας με κυβερνητικούς φορείς και σύμφωνο για την παραπομπή των γυναικών προσφύγων σε σχετικές υπηρεσίες. Πρέπει να διαπιστώσουμε τις ελλείψεις για να τις αντιμεωπίσουμε.

Έχουμε ήδη διαμορφώσει ένα σχέδιο δράσης με φορείς στο πεδίο, για το τι κάνει ποιος φορέας και πού.

Η Ύπατη Αρμοστεία έχει 8 γραφεία-υπηρεσίες στο πεδίο στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το σχέδιό μας, πρέπει να διαμορφώσουμε οδούς για την παραπομπή των προσφύγων στις υπηρεσίες. Να αναπτύξουμε τις σχετικές υπηρεσίες στα δικά μας γραφεία, να οργανώσουμε την ευαισθηοποίηση για τις υπηρεσίες, τις οργανώσεις και τις πρόσφυγες και να διαπιστώσουμε την ικανότητα της διαμόρφωσης σχετικών προγραμμάτων εκπαίδευσης για τους ανωτέρω φορείς.

Στην εκδήλωσή μας μίλησε μια σύρια πρόσφυγας που είχαμε καλέσει, η οποία είναι δασκάλα αγγλικών και μάλιστα διδάσκει αγγλικά εδώ σε καταυλισμούς προσφύγων, ιδίως στην Αθήνα, σε επίπεδο από το μηδέν και σε επόμενο για λίγο προχωρημένες και προχωρημένους. Η ίδια, απ’ ότι μας είπε είναι εδώ με δύο από τα τέσσερα παιδιά της, και στην πολύ καλή κατάσταση για σύντομη οικογενειακή επανένωση με τον σύζυγό της με τα δύο παιδιά, που βρίσκονται ήδη εγκατεστημένοι εδώ και δύο μήνες στη Γερμανία. Οι δικοί της εκεί έχουν σπίτι, παίρνουν επίδομα 420 ευρώ το άτομο το μήνα, και πηγαίνουν σε σχολείο για την εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας.

Η συζήτηση συνεχίστηκε με τοποθετήσεις και ερωτήσεις του κοινού, και πιστεύουμε ότι ήταν ένα καλό προχώρημα για να πλησιάσουμε αυτό το δύσκολο θέμα της έμφυλης βίας και των διακρίσεων στις οποίες είναι εκτεθειμένες οι γυναίκες πρόσφυγες, και να ενεργήσουμε ανάλογα.

Ενδεικτικά, αναφέρθηκε από συμμετέχουσα στην εκδήλωση, ότι ενώ οι ΗΠΑ είναι συνυπεύθυνες για τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, δεν δέχονται πρόσφυγες. Αυτή είναι μια απόφαση του Κογκρέσου. Αυτό είναι μια αντίφαση.

Εκδήλωση με γυναίκες-πρόσφυγες του 5ου σχολείου στα Εξάρχεια-Νεάπολη θα πραγματοποιήσουμε κατά πάσαν πιθανότητα τη Δευτέρα 9 Μαίου, στον δικό τους χώρο.

Το Μωβ