ΜΕΞΙΚΟ: Ας μην παραμείνουμε σιωπηλοί/ές

Ενώνοντας τις φωνές και το θυμό τους, με κεντρικό σύνθημα «Ας μην παραμείνουμε σιωπηλοί/ές», χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την περασμένη Κυριακή σε περισσότερες από 40 πόλεις του Μεξικού στην εθνική κινητοποίηση ενάντια στη βία λόγω φύλου και τις δολοφονίες των γυναικών.
Οι διαδηλώσεις οργανώθηκαν από την εκστρατεία «VivasNosQueremos», μια συλλογική φεμινιστική πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να σταματήσει επιτέλους η γενικευμένη βία κατά των γυναικών και η ατιμωρησία των δραστών. Παράλληλα προσπαθεί να παροτρύνει τα θύματα να σπάσουν την σιωπή τους και να καταγγείλουν τις επιθέσεις που δέχονται. Πριν την κινητοποίηση έγινε μια μεγάλη διαδικτυακή εκστρατεία με τίτλο «MiPrimerAcoso» (η πρώτη φορά που παρενοχλήθηκα), όπου χιλιάδες γυναίκες μίλησαν για τις προσωπικές τους ιστορίες, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής, το 63% των γυναικών της χώρας έχει βιώσει κάποιο είδος σεξουαλικής βίας, ενώ το ποσοστό αυξάνεται στο 72% για την πόλη του Μεξικού. Στα εισαγγελικά γραφεία καταγράφονται κάθε χρόνο περισσότερες από 15.000 καταγγελίες για βιασμούς, ωστόσο μόνο για μία στις πέντε περιπτώσεις υπάρχουν καταδικαστικές αποφάσεις. Γυναικείες οργανώσεις αναφέρουν ότι ο αριθμός των βιασμών είναι κατά πολύ μεγαλύτερος, όμως η έλλειψη εμπιστοσύνης στις δικαστικές αρχές, οι παροτρύνσεις των αστυνομικών προς τα θύματα να μη μιλούν και ο φόβος του κοινωνικού στιγματισμού -κυρίως στην επαρχία- οδηγούν πολλές γυναίκες στο να μην κάνουν καταγγελίες.
Σκανδαλώδης ατιμωρησία
Η CONAVIM (Εθνική Επιτροπή για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών, που ιδρύθηκε το 2009 για να προωθήσει, μεταξύ άλλων, τις διεθνείς υποχρεώσεις του Μεξικού όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών), αναφέρει ότι η κυβερνητική ανεπάρκεια όσον αφορά την προστασία της ζωής των γυναικών και της ακεραιότητας του φύλου τους είναι σκανδαλώδης. Πριν λίγες μέρες, με κοινή τους ανακοίνωση 25 γυναικείες οργανώσεις κατήγγειλαν τις μεξικανικές κυβερνήσεις ότι διαχρονικά με την πολιτική τους ενίσχυσαν την πατριαρχία και την ατιμωρησία και επισήμαναν ότι η συνεχιζόμενη βία κατά των γυναικών αποτελεί μια σαφή κυβερνητική στρατηγική, που ενισχύεται από τη γραφειοκρατία, τη μεγάλη καθυστέρηση στην εκδίκαση των υποθέσεων που φτάνουν στα δικαστήρια, την υποχρηματοδότηση προγραμμάτων και δομών που προωθούν την ισότητα των φύλων.
Να σημειωθεί ότι το 2015, κατά μέσο όρο, 6,3 γυναίκες δολοφονήθηκαν κάθε μέρα από αντρικά χέρια, ενώ τα τελευταία 30 χρόνια, ο συνολικός αριθμός των δολοφονιών έχει ξεπεράσει τις 50.000. Ένα ανατριχιαστικό χαρακτηριστικό των γυναικοκτονιών είναι ότι περίπου το 35% γίνεται με εξαιρετικά σαδιστικούς τρόπους για να παραχθεί μεγαλύτερος πόνος και να παραταθεί ο θάνατος (απαγχονισμοί, πνιγμοί, στραγγαλισμοί, χτυπήματα με αιχμηρά αντικείμενα).

Δημήτρης Γκιβίσης
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΕΠΟΧΗ