Δεν σιωπούμε για τη σεξουαλική παρενόχληση, ούτε στην Ελλάδα ούτε στη Βενεζουέλα

Κρίμα για άλλη μια φορά, που η σεξουαλική παρενόχληση των γυναικών στην εργασία υποτάσσεται στις πολιτικές σκοπιμότητες και δεν αντιμετωπίζεται ως ένα αδίκημα που υπονομεύει την αξιοπρέπεια των εργαζομένων γυναικών και ως τέτοιο πρέπει να παραπέμπεται στις αρμόδιες αρχές του υπουργείου Εργασίας και στα δικαστήρια. Δυστυχώς, 5 εργαζόμενες κατά το 2013 στην πρεσβεία της Βενεζουέλας, που ήταν θύματα συνεχούς και επίμονης σεξουαλικής παρενόχλησης από τον τότε πρέσβη Φρανκλίν Γκονζάλες, δεν κατάφεραν να βρουν το δίκιο τους από τις αρχές της Βενεζουέλας στις οποίες φαίνεται ότι είχαν προσφύγει, προφανώς αποθαρρύνθηκαν να προσφύγουν στις ελληνικές αρμόδιες αρχές, και έτσι το θέμα λύθηκε με την απομάκρυνση του πρέσβη ο οποίος στο μεταξύ έκανε τη ζωή τους μαρτύριο. Η απομάκρυνση φαίνεται ότι ήταν αποτέλεσμα επιστολής του Αλέξη Τσίπρα προς τον πρόεδρο Μαδούρο, το 2013, που μεταξύ άλλων έθιγε το θέμα αυτό:
«Εφιστώ την προσοχή σου σε ένα ευαίσθητο θέμα, στο οποίο περιμένω τη συμβολή σου και την παρέμβασή σου με τον καλύτερο τρόπο, το ήδη γνωστό σε εσάς ζήτημα που έχει προκύψει με τον νέο πρέσβη στην Αθήνα. Μέχρι στιγμής το προσωπικό της πρεσβείας έχει επιδείξει πολιτική ωριμότητα και δεν θα λάβει μέτρα εντός της Ελλάδας, που θα δημοσιοποιούσαν το πρόβλημα, γεγονός που θα το εκμεταλλεύονταν στο έπακρο τα συστημικά μέσα ενημέρωσης για να βλάψουν την Αριστερά τόσο στη Βενεζουέλα όσο και στην Ελλάδα».
Αρχικά δεν θέλαμε να πιστέψουμε τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, που έγιναν πριν λίγες μέρες, λόγω της πλήρους αναξιοπιστίας και του κιτρινισμού της, καθώς και των αισχρών σεξιστικών τηλεοπτικών εκπομπών που κάνει αδιαλείπτως ο ιδιοκτήτης της.
Χθες όμως (18-5) είδαμε στο δελτίο ειδήσεων του Mega μια γυναίκα να μιλά χωρίς να δείχνει το πρόσωπό της, και να αποκαλύπτει τα μαρτύρια που τραβούσε αυτή και οι συναδέλφισσές της κατά τη διάρκεια της θητείας του Γκονζάλες. Απάντησε σε ερωτήσεις του δημοσιογράφου Ιάσωνα Πιπίνη, ο οποίος είχε γράψει και το ρεπορτάζ στην εφημερίδα. Παραλείπουμε τις ερωτήσεις:
“Ήρθε μήνυμα, με ένα μπουκάλι λαδιού για μασάζ, προτείνοντάς μου να του κάνω μασάζ. Και όταν του είπα ότι δεν είναι στις αρμοδιότητές μου να κάνω μασάζ στον εκάστοτε πρέσβη, η απάντησή του ήταν μα εγώ, θέλω να κάνουμε σεξ.
Εμφανίστηκε με τα εσώρουχά του. Του είπα ότι δεν είναι δουλειά μου να του κάνω μασάζ. Εκείνος δεν πτοήθηκε ιδιαίτερα, και άρχισε να με τραβάει κοντά του, έπιανε οπίσθια, έπιανε στήθος…
Δεν νομίζω ότι χρειάζεται κάτι άλλο για να καταλάβει κανείς…
Ήρθε με το βιογραφικό του. Ήρθε με καταγγελίες από την πρεσβεία της Ουκρανίας για σεξουαλική παρενόχληση, από την πρεσβεία της Ουραγουάης για απόπειρα βιασμού…
Και πηγαίνεις κάθε πρωί στη δουλειά και λες καλύτερα να μην με δει, γιατί μπορεί να του έρθει η επιθυμία, να θελήσει να με παρενοχλήσει και εγώ να πρέπει να του πω όχι, και αν του πω όχι μπορεί να θυμώσει και να θελήσει να με διώξει. Και κάθε φορά που έβρισκε μια από εμάς μόνη και σε τόπο που να μπορέσει να δράσει, γινόταν πάντα το ίδιο.
Έλεγε ότι, αν αντιδράς θα φύγεις
Γνωρίζαμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μια επιστολή, για να λυθεί το θέμα εσωτερικά. Ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε την κατάσταση.
Επειδή πολύς κόσμος δεν μπορεί να καταλάβει πώς είναι να εργάζεσαι… Είναι εφιαλτικό. Αν μιλάμε για τη σεξουαλική παρενόχληση, εφιαλτικό. Κοιμάσαι το βράδυ και σκέφτεσαι το πρωί που θα πας στη δουλειά σου, τι θα γίνει…”
Στη συνέχεια του δελτίου, η κυρία Τρέμη παρουσιάζει αντιδράσεις γυναικών βουλευτριών απ’ όλα τα κόμματα, λέγοντας ότι διαμαρτύρονται, και εγκαλούν τις φεμινίστριες του ΣΥΡΙΖΑ για συγκάλυψη του σκανδάλου και για σιωπή.
Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Εύη Καρακώστα, είπε:
“Είναι ένα γεγονός αρκετά παλιό, του 2013, οπωσδήποτε δεν δεχόμαστε τέτοια θέματα να πέφτουν στο κενό, πρέπει να τα διαφυλάττουμε ως κόρην οφθαλμού, δεν είναι δυνατόν η εργασία να εξαρτάται από τις ιδιαιτερότητες οποιουδήποτε άνδρα, θεσμικού ή μη παράγοντα, θεωρώ ότι όλα αυτά πρέπει και να τιμωρούνται και να απαξιώνονται. Και νομίζω ότι από την πλευρά μας το κάνουμε, ανεξάρτητα από πού προέρχεται”.
Η Λιάνα Κανέλλη, του ΚΚΕ, σε πρωινή εκπομπή, είπε για το θέμα “κάθε γαμ…. που κυκλοφορεί στην πιάτσα, θέλει μάζεμα και το λέω ευθέως. Δεν είναι όμως δουλειά κανενός να το δημοσιοποιεί όταν είναι σε επίπεδο διπλωματικών αποστολών”.
Η αντιδήμαρχος Αθηναίων και πρώην Γενική Γραμματέας Ισότητας Μαρία Στρατηγάκη, δήλωσε:
“Η σεξουαλική παρενόχληση είναι μια αξιόποινη πράξη. Η οποιαδήποτε συγκάλυψή της αποτελεί κι αυτή αξιόποινη πράξη. Οι γυναίκες που υφίστανται σεξουαλική παρενόχληση πρέπει να σπάσουν τη σιωπή τους”.
Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό κατέθεσαν γυναίκες βουλευτές της Ν.Δ., ενώ η κ. Φωτεινή Αραμπατζή δήλωσε: Έχουν περάσει μέρες από την αποκάλυψη της κατάπτυστης επιστολής του Αλέξη Τσίπρα με την οποία ζητούσε από τον φίλο του Μαδούρο να καλύψει, για χάριν της αριστεράς, το σκάνδαλο της σεξουαλικής παρενόχλησης στην πρεσβεία της Βενεζουέλας. Η Γεν. Γραμματεία Ισότητας και τα τμήματα γυναικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους”.
Η Εύη Χριστοφιλοπούλου, από πλευράς ΠΑΣΟΚ: Δεν είχαμε ποτέ αυταπάτες για το τι σημαίνει η αριστερά του Μαδούρο. Βλέπαμε και τις προσπάθειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να εγκαθιδρύσει ένα τέτοιο καθεστώς στη χώρα. Δεν περιμέναμε όμως ποτέ ο κ. Τσίπρας θα έφτανε στο σημείο να ποδοπατήσει κυριολεκτικά τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των γυναικών συγκαλύπτοντας συνέχεια την παρενόχληση 5 γυναικών εργαζομένων στην πρεσβεία της Βενεζουέλας, ακριβώς για χάριν αυτής της δήθεν αριστεράς.
Χριστίνα Ταχιάο, από το Ποτάμι: Δικαιώματα γυναικών καταπατούνται βάναυσα. Κόμμα το οποίο εκείνο έστειλε τις εργαζόμενες να εργαστούν στη συγκεκριμένη δουλειά, τους συνιστά να υποστούν διπλό εξευτελισμό. Ντροπή τους, ντροπή και στις επιλεκτικά λαλίστατες βουλεύτριες και φεμινίστριες του ΣΥΡΙΖΑ, ντροπή στον κ. Τσίπρα.
Στο ρεπορτάζ συνεχίζει την αφήγησή του ο κ. Πιπίνης, που την μεταφέρουμε φυσικά με κάθε επιφύλαξη, όπως πάτα, για την αλήθεια των πληροφοριών:
“Απ’ ότι μας λένε τα θύματα του πρέσβη αυτός δεν σταμάτησε για τους 8 μήνες που έμεινε στην πρεσβεία, να παρενοχλεί και τις υπαλλήλους της πρεσβείας, αλλά και έξω από την πρεσβεία. Μου έλεγε μια από τις εργαζόμενες παρενοχλούσε και άλλες γυναίκες, κυρίως από τη Βενεζουέλα, τους έταζε διάφορα πράγματα και παρενοχλούσε κι αυτές. Η επιστολή αυτή του Αλέξη Τσίπρα, την οποία εγώ βρήκα στη Βενεζουέλα, μου την έδωσε άνθρωπος του προεδρικού μεγάρου, δεν θα μπορούσε να αμφισβητηθεί. Την επιστολή αυτή ο Αλέξης Τσίπρας την έγραψε στα ελληνικά, μεταφράστηκε στα ισπανικά και έφτασε χέρι με χέρι πρώτα του Ελίας Χάουα, που ήταν ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας εκείνη την περίοδο, και στη συνέχεια στα χέρια του Νικολάς Μαδούρο. Οι γυναίκες αυτές είχαν καταγγείλει πολλές φορές με επιστολές τους την κατάσταση στον Νικολάς Μαδούρο, αλλά δεν τους έδωσε κανένας σημασία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου οι γυναίκες αυτές δεν κατήγγειλαν ποτέ το περιστατικό στις ελληνικές αρχές, στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Δεν έφτασε ποτέ η πληροφορία στο ελληνικό Υπ.Εξ Θα μπορούσε να γίνει προφανώς από τον Αλέξη Τσίπρα, που γνώριζε το θέμα, αλλά ούτε αυτός το έπραξε. Ο κ. Γκονζάλες, ο οποίος είναι και προσωπικός φίλος του Νικολάς Μαδούρο, δεν τιμωρήθηκε γι’ αυτή του την συμπεριφορά στην πρεσβεία στην Ελλάδα. Απεναντίας, ο Μαδούρο τον τοποθέτησε άλλες θέσεις. Όταν εκκρεμούσαν οι καταγγελίες είχε πάει 2-3 φορές στη Βενεζουέλα αλλά γύρισε σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. Τελικά, μετά την επιστολή του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος έγραφε ότι αν γνωστοποιηθεί το θέμα θα βλάψει την αριστερά και στην Ελλάδα και στη Βενεζουέλα, τότε κινητοποιήθηκε ο Ν.Μαδούρο και απομάκρυνε τον πρέσβη. Τώρα το θέμα είναι ότι ο Φρανκλίν Γκονζάλες, επειδή είναι και προσωπικός φίλος του Μαδούρο, του ζήτησε να απολύσει τις εργαζόμενες, για να τις εκδικηθεί. Κι αυτές απολύθηκαν όντως πριν από λίγους μήνες. Και να σας πω ακόμα ότι το θέμα αυτό έχει πάρει διαστάσεις και στα ξένα μέσα, και μάλιστα η ισπανική εφημερίδα ABC τονίζει τη φιλική σχέση που είχε ο πρέσβης της Βενεζουέλας με τον Νικολάς Μαδούρο”.
Τελικά, ο Τσίπρας έλυσε το θέμα δια της δικής του πολιτικής ισχύος, κάτι που είναι θετικό βέβαια σε τελευταία ανάλυση, αλλά δεν βιάστηκε. Μέχρι να γίνει αυτό οι γυναίκες ζούσαν έναν εφιάλτη, και είναι φανερό από την επιστολή ότι τις αποθάρρυνε, όταν γράφει “έχει επιδείξει πολιτική ωριμότητα και δεν θα λάβει μέτρα εντός της Ελλάδας”. Ενώ τέτοια ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται από την αρχή, από την πρώτη κρούση παρενόχλησης. Σ’ αυτό το σημείο της επιστολής, εάν και εφόσον είναι γνήσια, βρίσκεται η πολιτική σκοπιμότητα και η καθυπόταξη του αδικήματος της σεξουαλικής παρενόχλησης σε πολιτικές προτεραιότητες.
Οπότε, και για να καταλήξουμε, θα ήταν χρήσιμο για τα γυναικεία δικαιώματα, όλες αυτές οι βουλεύτριες που στηλιτεύουν σήμερα τον Τσίπρα, να μην σιωπήσουν ή συγκαλύψουν όταν κάποια αντίστοιχη πράξη εκπορεύεται από άντρες του δικού τους χώρου. Γιατί μέχρι στιγμής, συχνότατα στηλιτεύεται όχι ο σεξισμός, αλλά ο σεξισμός των άλλων. Ο δικός μας κουκουλώνεται, όπως και στην προκείμενη υπόθεση.
Πάντως, την απόλυση δεν την γλίτωσαν οι εργαζόμενες, τελικά. Θα στείλει άραγε κάποια καινούρια επιστολή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προς τον πρόεδρο Μαδούρο να ζητά την ανάκληση των απολύσεων;

Σίσσυ Βωβού

http://www.megatv.com/megagegonota/article.asp?catid=27371&subid=2&pubid=35940918