Φεστιβάλ… ενοικιαζόμενης μήτρας

Αλιεύει η Στέλλα Σάμου

Συντάκτρια: Χριστίνα Πάντζου

Βροχή οι καταγγελίες κατά του περιοδικού Babygest που διοργανώνει φεστιβάλ υπηρεσιών παρένθετων μητέρων στις αρχές Μαΐου στη Μαδρίτη, με το Φεμινιστικό Κόμμα να προειδοποιεί πως «αυτές οι εμποροπανηγύρεις μπορεί να συμβάλουν στη διακίνηση γυναικών».

Το φεστιβάλ, με τον τίτλο Surrofair, φιλοξενεί περίπτερα οργανώσεων, κλινικών και εταιρειών παροχής ανάλογων υπηρεσιών από πολλές χώρες, ανάμεσά τους τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ουκρανία, τον Καναδά αλλά και την Ελλάδα.

Στόχος του δεν είναι άλλος από το να φέρει σε επαφή ενδιαφερόμενους «ασθενείς», όπως χαρακτηριστικά γράφει, με εταιρείες που προσφέρουν αυτήν την πρακτική.

Οπως και στην περίπτωση της πορνείας, έτσι και με την παρένθετη μητρότητα υπάρχει διαμάχη ανάμεσα στις γυναικείες οργανώσεις.

Κάποιες θεωρούν ότι «αποτελεί αγοραπωλησία της ανθρώπινης ζωής και καθιστά τις γυναίκες αντικείμενα» και άλλες θέλουν τη νομιμοποίησή της και την απόλυτη ρύθμιση αυτής της αγοράς που «αφορά το δικαίωμα των γυναικών να αποφασίζουν ελεύθερα για το σώμα τους».

Προσπαθώντας να εμφανιστεί ως εκπρόσωπος της δεύτερης τάσης, η διευθύντρια του περιοδικού Νατάλια Αλβαρεθ υπεραμύνθηκε της διοργάνωσης με το επιχείρημα ότι «όσο περισσότερη ενημέρωση προσφέρεται, τόσο ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να υπάρξουν φαινόμενα κακής χρήσης, απάτης ή εμπλοκής μαφιών».

Απορρίπτοντας αυτή την επιχειρηματολογία το Φεμινιστικό Κόμμα ζήτησε από τον Δήμο της Μαδρίτης να ματαιωθεί το φεστιβάλ καταγγέλλοντας:

«Δεν είναι θέμα επιλογής. Είναι η ανάγκη και η φτώχεια που οδηγούν αυτές τις γυναίκες να πληρωθούν για να νοικιάσουν τη μήτρα τους. Είναι μια λύση επιβίωσης και συγχρόνως κερδοσκοπία. Δεν διαφέρει και πολύ από τη σεξουαλική εκμετάλλευση. Είναι μια πρακτική που εμπορευματοποιεί το σώμα των γυναικών και ενέχει τον κίνδυνο εκμετάλλευσης και διακίνησής τους».

efsyn 23-4-2016