Ο ιός Ζίκα ενδέχεται να φτάσει στην Ευρώπη το καλοκαίρι

Γράφει η Βέρα Σιατερλή

Ο ιός Ζίκα θα μπορούσε να εξαπλωθεί στην Ευρώπη το προσεχές καλοκαίρι, αν και η πιθανότητα έξαρσης είναι χαμηλή έως μέτρια, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Περιοχές που έχουν περισσότερο κίνδυνο είναι αυτές όπου κουνούπια Aedes μπορεί ενδεχομένως να μεταδώσουν τον ιό, όπως η ακτή της Μαύρης Θάλασσας στη Ρωσία και στη Γεωργία και η Μαδέρα.
Στις χώρες μέτριου κινδύνου περιλαμβάνονται η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, ενώ ο κίνδυνος στη Βρετανία είναι χαμηλός.
Ο Zika έχει συνδεθεί με αύξηση των εγκεφαλικών ανωμαλιών σε μωρά και έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από 50 χώρες στη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης.
Ειδικοί του ΠΟΥ, δήλωσαν ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης αυξάνεται στο τέλος της άνοιξης και το καλοκαίρι, καθώς τα κουνούπια Aedes γίνονται πιο δραστήρια.

kounoypi-zika

Τι είναι ο ιός Ζίκα και πώς μεταδίδεται

Ο Ζίκα είναι ένας ιός που μεταφέρεται από τα κουνούπια και προκαλεί πυρετό. Πήρε το όνομά του από δάσος της Ουγκάντα, όταν και ταυτοποιήθηκε σε μαϊμού, κατά τη διάρκεια επιδημίας κίτρινου πυρετού, το 1947. Μεταδίδεται από το είδος κουνουπιών Aedes, τα οποία επίσης ευθύνονται για την εξάπλωση του δάγγειου πυρετού, του κίτρινου πυρετού και του ιού Chikungunya. Ο ιός δεν θεωρείται ότι μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Εάν όμως ένα υγιές κουνούπι τσιμπήσει έναν φορέα του ιού Ζίκα, το κουνούπι γίνεται φορέας και το τσίμπημά του θα οδηγήσει στη συνέχεια σε μόλυνση εάν τσιμπήσει ένα υγιές άτομο.
Θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνος για τις εγκύους και τα μωρά τους, καθώς συνδέεται με τη δραματική αύξηση στα περιστατικά μικροκεφαλίας, μιας εκ γενετής ανωμαλίας που χαρακτηρίζεται από το μικρό μέγεθος του κρανίου και του εγκεφάλου. Μία μολυσμένη μητέρα το μεταφέρει στο νεογέννητο παιδί της.

Ο ιός Ζίκα μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αίματος και έχει επίσης ανιχνευθεί σε ανθρώπινο σπέρμα, αλλά χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις για να επιβεβαιωθεί αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με τη σεξουαλική επαφή, σημειώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Συμπτώματα

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ο ιός Ζίκα προκαλεί ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης. Οχτώ στους 10 ανθρώπους που μολύνονται από τον ιό δεν εκδηλώνουν συμπτώματα. Για όσους εκδηλώνουν συμπτώματα, τα δύο συχνότερα είναι ο πυρετός και τα δερματικά εξανθήματα.
Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι οι μυϊκοί πόνοι και οι πόνοι στις αρθρώσεις, ο πόνος πίσω από τα μάτια και η επιπεφυκίτιδα (κοκκίνισμα και φαγούρα στα μάτια).
Τα συμπτώματα επιμένουν συνήθως από δύο έως επτά ημέρες. Δεν υπάρχει θεραπεία που να στοχεύει στον ιό Ζίκα συγκεκριμένα, χορηγούνται όμως φάρμακα προς ανακούφιση από τον πόνο και τον πυρετό.
Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει θεραπεία ή εμβόλιο κατά του ιού.

kefalakia-zika

Τέλος να προσθέσουμε ότι υπάρχουν αμφισβητήσεις εάν η μικροκεφαλία οφείλεται στον ιό αυτόν, αφού κάποιοι ερευνητές την έχουν αποδώσει σε συγκεκριμένες ουσίες που μπαίνουν στους ψεκασμούς, γι’ αυτό, και εμφανίζονται σε περιοχές που υπάρχουν οι ψεκασμοί αυτοί.

πηγή: univadis.gr, left.gr, fanpage.gr