Όταν δεν είναι στη Βουλή, χειρουργεί γυναίκες με καρκίνο

Αλιεύει η  Αλεξάνδρα Μακρή

Αφήνει  την αναπαυτική πολυτέλεια του γραφείου της στο Λονδίνο  και  πηγαίνει στα Κατεχόμενα να χειρουργήσει Παλαιστίνιες γυναίκες  που πάσχουν από καρκίνο του στήθους.
Η 57χρονη βρετανίδα βουλευτής Φιλίπα Ουίτφορντ, γιατρός η ίδια με ειδικότητα το καρκίνο του στήθους, την προηγούμενη εβδομάδα  έκανε μερικές βαριές επεμβάσεις στα Κατεχόμενα.
Μία από τις γυναίκες που χειρούργησε, ήδη βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο καρκίνου,  λέει η χειρουργός.  “Η επέμβαση ήταν δύσκολη, αλλά  οι πρώτες εξετάσεις δείχνουν πως ήταν επιτυχής”.
Η Ουίτφορντ, δηλώνει υποχρεωμένη  να προσφέρει  τις υπηρεσίες της στα Παλαιστινιακά Εδάφη, που στερούνται ιατρικού υλικού, οργάνωσης και υποφέρουν από τον ισραηλινό αποκλεισμό.
Στη Γάζα, σύμφωνα  με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, το 2011 ο καρκίνος του στήθους σκότωσε πολλαπλάσιες γυναίκες απ’ οποιαδήποτε άλλη μορφή της ασθένειας.
Όπως τονίζει η  Ουίτφορντ, τα ποσοστά επανεμφάνισης του καρκίνου είναι διπλάσια απ’ ότι στη Βρετανία: οι συνάδελφοί της στη Γάζα έχουν την τάση να προχωρούν σε πλήρη μαστεκτομή, εκεί όπου οι Βρετανοί θα επέλεγαν μερική αφαίρεση, εξηγεί.

img53809_7dc83c629e5e0466431a59d2bd3be535_650_432
Επίσης, προσθέτει, οι ελλείψεις σε φάρμακα είναι συχνές και οι χημειοθεραπείες είναι περιορισμένες.
Η εμπειρία της στην Γάζα είναι για την Φιλίπα μια επιστροφή στις ρίζες καθώς έχει  υπηρετήσει ξανά ως χειρουργός για 18 μήνες στην ίδια περιοχή στις αρχές της δεκαετίας του ’90 με τη βρετανική αποστολή Medical Aid for the Palestinians. «Σα να ξαναγυρίζω σπίτι», τονίζει κάθε φορά που κλείνει η Βουλή κι εκείνη ταξιδεύει για τη Γάζα.
Enallaktikos.gr – 7-4-16 (Αν και το εντοπίσαμε καθυστερημένα, σκεφτήκαμε ότι αξίζει τον κόπο – Το Μωβ)