Γιατί η ΛΟΑ θα είναι φέτος στο πράιντ της Αθήνας

Aναδημοσίευση από την ιστοσελίδα www.loa.gr

Η Λεσβιακή Ομάδα Αθήνας, από την οποία έχουν περάσει και περνάνε σις, τρανς, non binary άτομα, λεσβίες, μπάι και κουίαρ γυναίκες, σταθήκαμε στο πλευρό της τρανς κοινότητας από την αρχή της έκρηξης του κακοποιητικού, τρανσφοβικού λόγου από το πράιντ της Αθήνας. Το πράιντ στη διάρκεια της πορείας του απομακρυνόταν όλο και περισσότερο από την ακτιβιστική LGBTQIAA+ κοινότητα και τις πολιτικές της, μέχρι που φτάσαμε πέρσι να νιώσουμε ότι όχι απλώς δε μας αντιπροσώπευε αλλά μας έκανε και κακό. Σημειωτέον, η ορατότητα της λεσβιακής κοινότητας έχει υπονομευτεί στο δημόσιο χώρο και λόγο έναντι της υπερίσχυσης μιας κυρίαρχης γκέι αντρικής κουλτούρας στο πράιντ με προχειρότητες και υπονομευτικά ανίδεες κινήσεις, όπως το σύνθημα περί της παρθένας λεσβίας θεάς Αθηνάς, όπως και με την εξαφάνιση των γυναικείων και άλλων μη κυρίαρχων τύπων σχέσεων, πέρα από το γκέι αντρικό σ’εκείνο το πράιντ που είχε αφιερωθεί στην LGBTQΙΑΑ+ οικογένεια, προωθώντας ομοκανονικότητες, χωρίς να αφήνει χώρο για άλλες αφηγήσεις.

Προβληματιζόμασταν και εξοργιζόμασταν για χρόνια για την ανυπαρξία πολιτικής και στοιχειώδους θεωρητικού υπόβαθρου στο πράιντ της Αθήνας και επανειλημμένα εκφραστήκαμε έντονα γι’ αυτό με κλιμάκωση την αποχή μας από το περσινό. Μετά από όλη αυτή τη βαθιά απογοήτευση, βλέπουμε φέτος να  γίνεται για πρώτη φορά μία κίνηση η οποία φέρει κάποια ελπίδα. Το άνοιγμα του πράιντ στην αλληλέγγυα ομάδα του Queertrans, όχι απλώς να συμμετάσχει, αλλά να κινήσει την πολυπόθητη διαδικασία συμπερίληψης και συνδιαμόρφωσης του φεστιβάλ με κάλεσμα στις ομάδες του LGBTQIΑΑ+ δικτύου, δεν μπορούσε να μας αφήσει αδιάφορ@ς. Θεωρούμε την κίνηση αυτή μία σοβαρή διορθωτική απόπειρα ενάντια στην τρανσφοβία που μέχρι τώρα διακατείχε το πράιντ. Επίσης, η δημιουργία της πολιτικής ομάδας του πράιντ με όσες ομάδες του LGBTQIΑΑ+ δικτύου θέλουν να συμμετάσχουν στη συνδιαμόρφωση αποτελεί ένα σημαντικό πολιτικό βήμα. Η πλήρης απουσία του ΚΕΕΛΠΝΟ από ό,τι έχει να κάνει με το πράιντ ήταν και παραμένει η προϋπόθεση για τη συμμετοχή μας στην πολιτική ομάδα συνδιαμόρφωσης.

Οπότε:

Φέτος, παρακολουθώντας τις εξελίξεις και λαμβάνοντας μέρος στην πολιτική ομάδα της συνδιαμόρφωσης, στηρίζουμε την προσπάθεια να  αναδιαμορφώσουμε έναν θεσμό μέχρι τώρα παγιωμένο στα λάθη του καθώς φέτος έδειξε τη διάθεση ν’ ανταποκριθεί στις κατακλυσμικές εξελίξεις μέσα στην κοινότητα στα θέματα αναγνώρισης ταυτότητας φύλου, δικαιωμάτων αυτοπροσδιορισμού, αυτενέργειας, σεξουαλικού προσανατολισμού. Εννοείται ότι υπάρχουν πολλά να γίνουν για την περαιτέρω εξέλιξη του πράιντ της Αθήνας ώστε να γίνει ένα διαθεματικό όχημα ενάντια σε όλες της ανισότητες της κοινωνίας, και να εμβαθύνει ο προβληματισμός του για όλες τις διακρίσεις όπως και για τις πηγές στήριξής του. Η συνδιαμόρφωση με τις ομάδες της LGBTQIΑΑ+ κοινότητας είναι ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό.
Συμφωνώντας με την τοποθέτηση του Queertrans, συμπληρώνουμε ότι το πράιντ είναι ένας πολιτικά ελλιπέστατος θεσμός ο οποίος φέτος δέχτηκε να του θυμίσουμε τι και ποι@ς αντιπροσωπεύει. Το ζητούμενο φέτος και στο άμεσο μέλλον είναι η πλήρης επανοικειοποίηση αυτού του θεσμού ως εργαλείο ορατότητας, ως φορέα των πολιτικών θέσεων της κοινότητας με σκοπό την εμπέδωση του διαθεματικού χαρακτήρα του.
Θα είμαστε, λοιπόν στην πλατεία Κλαυθμώνος το Σάββατο, με περίπτερο, με την καινούργια μας Νταλίκα και σας περιμένουμε να τα πούμε από κοντά.

Ιούνιος 2016