H ΠΠΓ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΚΗΣΗ, ΤΟ ΦΟΝΤΑΜΕΝΤΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Η άνοδος της στρατιωτικοποίησης, του φονταμενταλισμού, της βίας και των ακροδεξιών ομάδων είναι όλο και πιο φανερή και συγκλονίζει τη ζωή των γυναικών και των κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο, με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ο θρησκευτικός και πολιτιστικός φονταμενταλισμός εξακολουθεί να σκορπάει τον τρόμο, το θάνατο και την καταπίεση, και αυτό τρέφει τις ακροδεξιές ομάδες που με ταχύτητα γίνονται όλο και πιο ισχυρές. Από την άλλη μεριά, οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις χρησιμοποιούν τις δικαιολογίες της εθνικής ασφάλειας και του αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία, για να παρεμβαίνουν στις εξωτερικές πολιτικές και να κερδίζουν τον έλεγχο των φυσικών πόρων, να περιορίζουν την μετανάστευση, να περιορίζουν τα πολιτικά δικαιώματα και να εγκληματοποιούν τη διαμαρτυρία.

Και αυτός είναι ο φαύλος κύκλος στον οποίο βρισκόμαστε σήμερα. Ο φονταμενταλισμός τρέφει περισσότερο φονταμενταλισμό. Η βία πληρώνεται με περισσότερη βία. Οι πόλεμοι “προλαμβάνονται” με την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων. Και στο μεταξύ, αθώοι λαοί, οικογένειες, κοινότητες, πολίτες από όλο τον κόσμο υποφέρουν τις συνέπειες αυτής της τρέλας.

Στις 14 Ιουλίου 2016 έγινε ένα μαζικό φονικό στη Νίκαια (της Γαλλίας) με τελικό αποτέλεσμα 84 ανθρώπους νεκρούς και 303 τραυματίες. Οι αντιδράσεις σ’ αυτό το τραγικό γεγονός από όλο τον κόσμο, ακολουθούν το δρόμο της σύγκρουσης των πολιτισμών, και υπογραμμίζουν μια ανάγκη για περισσότερο έλεγχο και περισσότερη στρατιωτικοποίηση.

Στην Τουρκία, στις 15 Ιουλίου, στρατιωτικοί ανακοίνωσαν την ανάληψη της εξουσίας και κήρυξαν απαγόρευση κυκλοφορίας από το κρατικό κανάλι TRT. Ο πρόεδρος Ερντογάν σύντομα εκμεταλλεύθηκε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος για να ξεκινήσει μια καμπάνια σαν κυνήγι μαγισσών ενάντια στην αντιπολίτευσή του, όχι μόνο τους στρατιώτες που ενεπλάκησαν στο παραξικόπημα, αλλά επίσης συνέλαβε δικαστικούς, δημοσιογράφους, εισαγγελείς και εκπαιδευτικό προσωπικό. Καθώς οι ριζοσπάστες ισλαμιστές καταλαμβάνουν τους δρόμους, οι δημοκρατικές δυνάμεις καταπιέστηκαν και οι γυναίκες καταδιώκονται διαρκώς από τους υποστηρικτές του Ερντογάν.

Η απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε με περισσότερα από 200 θύματα, αλλά τα χειρότερα φαίνετι ότι βρίσκονται μπροστά μας, επειδή η εκκαθάριση εκτείνεται σε πολλούς τομείς. Τις τελευταίες μέρες περίπου 6.000 άνθρωποι φυλακίστηκαν, και πολύ περισσότεροι απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από τις θέσεις που κατείχαν. Αυτό έγινε με 9.000 αξιωματικούς της αστυνομίας, 2.700 δικαστές και 15.000 εκπαιδευτικό προσωπικό. Επίσης άρθηκαν οι άδειες λειτουργίας 24 ραδιοσταθμών και τηλεοπτικών σταθμών μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Η καταπιεστική κυβέρνηση του Ερντογάν έχει βυθίσει την Τουρκία στο χάος και τη σύγκρουση κατά τα τελευταία χρόνια, και φαίνεται ότι η απόπειρα πραξικοπήματος χρησιμοποιείται για να διατηρήσει την ισλαμο-φασιστική δικτατορία και να αυξήσει τον έλεγχο, την καταστολή κάθε αντιπολίτευσης και να καταστείλει τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα.

Εμείς, η Παγκόσμια Πορεία Γυναικών, καταγγέλλουμε ακόμα μια φορά τη στρατιωτικοποίηση, την αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών και τη στρατηγηκή της αντιμετώπισης της βίας με περισσότερη βία. Γνωρίζουμε ότι αυτές οι στρατηγικές θα φέρουν περισσότερη πίεση ενάντια στις γυναίκες και τις κοινότητας σε όλη τη γη, θα τροφοδοτήσουν φονταμενταλισμούς και θα πολώσουν τον κόσμο μας. Εμείς δεν θέλουμε κάτι τέτοιο.

Σήμερα στέλνουμε όλη την αλληλεγγύη και τη δύναμή μας σε όλες τις αδελφές της Παγκόσμιας Πορείας στην Τουρκία, που είναι υποστηρίκτριες της δημοκρατίας και των γυναικείων δικαιωμάτων από την πρώτη γραμμή. Εκτείνουμε την αλληλεγγύη μας στους Κούρδους και τους άλλους λαούς και τις κοινότητες που ζουν στην Τουρκία.

·         Απαιτούμε ο πρόεδρος Ερντογάν και η κυβέρνησή του να σταματήσουν αμέσως τις αυθαίρετες προφυλακίσεις, τα βασανιστήρια και τις πολιτικές εκκαθαρίσεις στη χώρα. Κάθε δράση που λαμβάνει η κυβέρνηση πρέπει να είναι σύμφωνη με την Διεθνή Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τα άλλα διεθνή πρωτόκολα που έχει υπογράψει η Τουρκία.

·         Ζητούμε από τη διεθνή κοινότητα, ιδιαίτερα τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, να παρακολουθούν στενά την κατάσταση για να διασφαλίσουν ότι θα γίνει σεβαστή η κυριαρχία του νόμου, θα τηρηθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα αποφευχθεί ένα ολίσθημα της Τουρκίας σε μια πιο χαοτική και συγκρουσιακή κατάσταση.

Η Παγκόσμια Πορεία Γυναικών στέκεται αλληλέγγυα με τις γυναίκες και τους λαούς της Τουρκίας, της Γαλλίας και κάθε χώρας που υποφέρει από το κακό της βίας, του φονταμενταλισμού, της τρομοκρατίας και της στρατιωτικοποίησης. Θα συνεχίζουμε να πορευόμαστε μέχρις ότου κάθε γυναίκα να ζει με ειρήνη, δικαιοσύνη και ελευθερία.

Πηγή: http://www.marchemondiale.org/news/mmfnewsitem.2016-07-22.2615048495/en