Τα θύματα του βιαστή των Εξαρχείων ζητούν δικαιοσύνη, και όχι αναβολές

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Αναβλήθηκε δυστυχώς η εκδίκαση της υπόθεσης για κατά συρροή βιασμούς και μια απόπειρα, που είχε ορισθεί στις 27/7/16 στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών, παρά το γεγονός ότι τα θύματα, που ήταν αλλοδαπές υπήκοοι και είχαν βρεθεί στη χώρα προσωρινά όταν έγιναν τα θύματα του δράστη, είχαν έρθει στο δικαστήριο από το εξωτερικό, και μάλιστα με τις μητέρες τους. Η αιτιολογία της αναβολής τελείως έωλη, μια και ο ένας δικηγόρος του κατηγορούμενου για βιασμούς προσκόμισε χαρτί ιδιώτη γιατρού για “κοιλιακό άλγος”, και όχι χαρτί ασθένειας δημόσιου νοσοκομείου, ενώ η άλλη δικηγόρος του ήταν παρούσα και, όπως δήλωσε, γνώριζε τη δικογραφία, επομένως ήταν σε θέση να δικάσει.  Ο κατηγορούμενος, ως κρατούμενος, ήταν παρών, όπως και όλα τα θύματα και οι μάρτυρες. Μάταια η δικηγόρος του πρώτου θύματος, κ. Ιωάννα Στεντούμη, επέμεινε να συνεχίσει η δίκη, εξηγώντας στο δικαστήριο την ευαλωτότητα των θυμάτων, την κακή ψυχολογική τους κατάσταση και τη δυσκολία τους οικονομικά και ψυχολογικά να επιστρέψουν στις χώρες τους και να έρθουν πάλι σε δύο μήνες.

Συγκεκριμένα, ο κατηγορούμενος για κατά συρροήν βιασμούς μετά από δύο καταγγελίες, συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2015 και κρατείται από τότε. Είναι Παλαιστίνιος και αιτείται άσυλο.  Αμέσως μετά τη σύλληψή του, η αστυνομία έβγαλε δημοσίως τα στοιχεία του παρουσιάζοντάς τον ως “δράκο των Εξαρχείων”, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τον καταγγείλει και τρίτη νεαρή γυναίκα, που τον αναγνώρισε από τις φωτογραφίες.

Το πρώτο θύμα ήταν μια Ιταλίδα 20 χρόνων, που είχε έρθει με ολιγόμηνη σύμβαση εργασίας στην Ελλάδα και γνώριζε από τη δουλειά της τον κατηγορούμενο. Αν και κατήγγειλε αμέσως το συμβάν, η υπόθεσή της δεν αντιμετωπίστηκε δυστυχώς με τη σοβαρότητα που έπρεπε, με αποτέλεσμα ο βιαστής να κινείται ανενόχλητος,  και βέβαια, 20 μέρες μετά, επιτέθηκε και βίασε μια Νορβηγίδα, 18 χρονών, η οποία είχε έρθει εδώ για διακοπές. Αυτή τη φορά η καταγγελία προχώρησε αμέσως και η αστυνομία παρουσία  εισαγγελέα μπήκε στο διαμέρισμα όπου παράσερνε τις κοπέλες και τον συνέλαβε. Όταν η φωτογραφία του κυκλοφόρησε, εμφανίστηκε και έδωσε αναλυτική κατάθεση μία Δανέζα, η οποία ακόμη ευτυχώς βρίσκεται στη χώρα, την οποία επίσης είχε παρασύρει στο σπίτι αυτό και της είχε επιτεθεί.

Η εισαγγελέας στη δίκη ζήτησε διακοπή για να εξεταστεί το αίτημα της αναβολής, το δικαστήριο διέκοψε περίπου 20 λεπτά και μετά ανακοίνωσε την αναβολή για 10/10/16, ημερομηνία που θα έχει συμπληρωθεί 12μηνο και πρέπει άμεσα επομένως να συνεδριάσει το συμβούλιο για την παράταση της κράτησης, αλλιώς ο κατηγορούμενος θα εξαφανιστεί, όπως έχει γίνει με πολλούς άλλους, και έχουμε γράψει ανάλογες υποθέσεις στο Μωβ.

Τα θύματα φυσικά κατέρρευσαν και έκλαιγαν μέσα στο δικαστήριο με την ανακοίνωση της απόφασης, και ο δράστης, προκλητικός τους φώναζε – στα αγγλικά ώστε να καταλαβαίνουν. Οι ίδιες φαινόταν πως δεν μπορούσαν από την ταραχή να διακρίνουν τι τους φώναζε, ήταν όμως τρομοκρατημένες και έφυγαν σε άθλια κατάσταση από το δικαστήριο.

Το αίτημά μας είναι να συνεχιστεί η προφυλάκιση, και να μην δοθεί άλλη αναβολή στην επόμενη δικάσιμο, όπως δυστυχώς είχε συμβεί κατά κόρον στην υπόθεση του “βιαστή με την τυρόπιττα” και σε τόσες άλλες.

Οι φεμινιστικές συλλογικότητες θα είμαστε παρούσες στην δίκη, και θα απαιτήσουμε από τα δικαστήρια να λαμβάνουν σοβαρά την υπόθεση του βιασμού, γιατί συμβαίνει συχνά όταν τα θύματα βιασμού είναι αλλοδαπές και δεν καταφέρουν να είναι στη δίκη, να αθωώνουν ή να απαλλάσσουν τον κατηγορούμενο, μετατρέποντας έτσι το βιασμό αλλοδαπών γυναικών σε ακίνδυνο σπορ. Τα δικαιώματα των θυμάτων τέτοιας βίας είναι απαραβίαστα και η προστασία τους αδιαπραγμάτευτη.