Γαλλία: Αναστέλλει την απαγόρευση του μπουρκίνι το ανώτατο δικαστήριο

Παρουσίαση: Σίσσυ Βωβού

Παρίσι, Γαλλία
Tο Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Γαλλίας απεφάνθη την Παρασκευή υπέρ της αναστολής του μέτρου της απαγόρευσης του μπουρκίνι, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχουν «αποδεδειγμένοι κίνδυνοι» για τη δημόσια τάξη κι ενώ το εν λόγω μέτρο έχει προκαλέσει οργή στον μουσουλμανικό κόσμο και έχει διχάσει τη Γαλλία.

Η απόφαση είναι προσωρινή και αναμένεται η οριστική απόφαση, επισήμανε το δικαστήριο σε ανακοίνωσή του.

Το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε την απόφαση αυτή μετά την προσφυγή που κατέθεσε ο Σύνδεσμος για την προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προκειμένου να αρθεί η απαγόρευση του μπουρκίνι στην πόλη Βιλνέβ – Λουμπέ στις ακτές της Μεσογείου, με το επιχείρημα ότι αντίκειται στις ατομικές ελευθερίες.

Η απόφαση, την οποία χαιρέτισαν οι εκπρόσωποι της μουσουλμανικής κοινότητας στη Γαλλίας, αναμένεται να αποτελέσει νομικό προηγούμενο για περίπου 30 κοινότητες που είχαν εφαρμόσει παρόμοια μέτρα.

Το δικαστικό σύστημα της Γαλλίας προβλέπει την έκδοση προσωρινών αποφάσεων με στόχο να δώσει στο δικαστήριο περισσότερο χρόνο για να προετοιμάσει την οριστική του απόφαση.
Δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων σημείωσε ότι η απόφαση έχει ως στόχο να αποτελέσει νομικό προηγούμενο και σημείωσε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί από όλους τους Δήμους που έχουν απαγορεύσει το μπουρκίνι.

Newsroom ΔΟΛ 26-8-2016

burkini-protest-london-5

Στη φωτογραφία, μια από τις πολλές διαμαρτυρίες από φεμινίστριες και δημοκρατικούς πολίτες μπροστά σε γαλλικές πρεσβείες σε χώρες της Ευρώπης, που έγινε στο Λονδίνο.

Ο καναδός πρωθυπουργός κ. Τριντό, αντίθετα, στηλίτευσε την απαγόρευση όταν αυτή επιβλήθηκε, λέγοντας μεταξύ άλλων με μια δόση ειρωνίας στις κυβερνήσεις που διακηρύσσουν την ανεκτικότητα, αλλά κατά τα άλλα υπονομεύουν τα ατομικά δικαιώματα: «Ανεκτικότητα σημαίνει να σέβεσαι το δικαίωμα του άλλου να υπάρχει, υπό την προϋπόθεση ότι δεν σε ενοχλεί, τόσο πολύ».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της 12 Αυγούστου, ο δήμαρχος της Νίκαιας, Νταβίντ Λισνάρ (του κεντροδεξιού κόμματος), ήταν αναλυτικός στην εξήγηση που έδωσε μιλώντας στην εφημερίδα Nice Matin: «Δεν απαγορεύουμε ούτε τη μαντίλα, ούτε το [εβραϊκό] κιπά, ούτε τον σταυρό, απαγορεύουμε απλώς μία στολή που είναι σύμβολο του ισλαμικού εξτρεμισμού».

Προ ημερών, η κοντινή Μασσαλία είχε καταλήξει, έπειτα από έντονες αντιδράσεις, να ακυρώνει ιδιωτική εκδήλωση για μουσουλμάνες που φορούσαν μπουρκίνι σε υδάτινο πάρκο.

1C015B921FA844EC805561E0828E43DF

Βλ. προηγούμενη ανάρτηση του Μωβ, της 15ης Αυγούστου, σε επιμέλεια Βέρας Σιατερλή