Οι φρίκες της εβδομάδας – Νούμερο 7

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Η εβδομαδιαία στήλη μας καθυστέρησε, όχι γιατί δεν υπάρχουν θέματα έμφυλης βίας αυτή την εποχή, αλλά γιατί αυτά καλύπτονται από άλλα ζητήματα της επικαιρότητας, μαζί και από τη ραστώνη των διακοπών. Δυστυχώς, οι δύο περιπτώσεις που αναφέρονται είναι πολύ βαριές περιπτώσεις έμφυλης βίας, κακουργηματικού χαρακτήρα. Η προηγούμενη στήλη ήταν στις 2 Αυγούστου. Η χρονική σειρά είναι αντίστροφη.

Αρπαγή και καταναγκαστική πορνεία 14χρονης στη Λάρισα – 1η Σεπτεμβρίου 

Δυστυχώς, η καταναγκαστική πορνεία και μάλιστα ανηλίκων κοριτσιών καλά κρατεί, με μεγάλα κέρδη για τους μαστροπούς που βρίσκουν άφθονους πελάτες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας της 1/9, συνελήφθη 56χρονος άνδρας που απήγαγε 14χρονη κοπέλα στα μέσα Αυγούστου, ενώ ένας 55χρονος συνεργός την κρατούσε φυλακισμένη, προφανώς παρά τη θέλησή της και την εξέδιδε σε άγνωστο αριθμό “πελατών”.

Η ανήλικη ζούσε σε ίδρυμα στη Βόρειο Ελλάδα, μέχρι το Φεβρουάριο, μετά την αφαίρεση της επιμέλειάς της από τη μητέρα της τον περασμένο χρόνο. Έκτοτε αγνοείτο η τύχη της, μέχρι την πρώτη Σεπτεμβρίου.
Όπως η ίδια είπε στις αστυνομικές αρχές, δραπέτευσε από το ίδρυμα τον Φεβρουάριο, και βρέθηκε στα χέρια ενός άνδρα στο σπίτι του οποίου διέμενε. Αναφέρεται στον τύπο ότι ο άνδρας αυτός την είχε επίσης βιάσει, και την “παρέδωσε” στους μαστροπούς στα μέσα Αυγούστου.
Οι υπεύθυνοι του ιδρύματος αναφέρουν ότι… απέδρασε με τη βοήθεια συγγενικού της προσώπου, ενώ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες η εξαφάνισή της δεν είχε καν δηλωθεί.

Οι δυο δράστες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας, όπου ο 55χρονος κατηγορείται για μαστροπεία, παράνομη κατακράτηση και βιασμό, ενώ στον 56χρονο αποδίδονται κατηγορίες για απλή συνέργεια στη μαστροπεία και για αρπαγή ανηλίκου. Έχουν ταυτοποιηθεί τέσσερεις από τους πολυάριθμους απ’ ότι φαίνεται πελάτες, τρεις Έλληνες και ένας Αλβανός. Σε βάρος τους έχει σχηματιστεί δικογραφία όπου κατηγορούνται για βιασμό.

Το κορίτσι προφανώς δεν έχει υποστηρικτικό περιβάλλον, συνεπώς πρέπει το φεμινιστικό κίνημα να ενδιαφερθεί ιδιαίτερα, γιατί θα είναι πολύ εύκολο οι μαστροποί και οι βιαστές να πέσουν στα μαλακά, πληρώνοντας τους κατάλληλους δικηγόρους και επιστρατεύοντας, όπως συνήθως, την εικόνα του οικογενειάρχη και τον κίνδυνο να “διασυρθεί” μια ολόκληρη οικογένεια. Η τιμωρία των μαστροπών και των πελατών της καταναγκαστικής πορνείας είναι μόνιμο αίτημα των φεμινιστριών, πολύ περισσότερο όταν αφορά ανήλικα κορίτσια (ή πρόσωπα). Και οι δικαστικές αρχές πρέπει να ενεργήσουν με αυστηρότητα απέναντι σε κακουργηματικές πράξεις έμφυλης βίας.

Ομαδικός βιασμός νεαρής στα Χανιά – 13 Αυγούστου

Παραμονές δεκαπενταύγουστου, 22χρονη κοπέλα κατήγγειλε ομαδική ασέλγεια σε βάρος της στα Χανιά, με δράστες 6 άτομα, μεταξύ των οποίων ο “φίλος” της.

Όπως έγραψαν τοπικά μέσα, η κοπέλα κατήγγειλε ότι τα έξι αυτά άτομα ασέλγησαν σε βάρος της, ενώ παράλληλα βιντεοσκοπούσαν τις κακουργηματικές πράξεις τους με τα κινητά τηλέφωνα. Αυτή είναι συνήθης πρακτική για να ακολουθήσει εκβιασμός ότι η βιντεοσκόπηση θα δημοσιοποιηθεί, ώστε να διασφαλίζεται η σιωπή του θύματος.

Η ασφάλεια έδρασε και συνέλαβε τρεις από αυτούς οι οποίοι και οδηγήθηκαν το πρωί στον ανακριτή, ο οποίος άσκησε διώξεις για απόπειρα βιασμού. Δυστυχώς, αφέθηκαν αμέσως ελεύθεροι, ώστε “να συνεχιστούν οι έρευνες” και η αστυνομία να έχει στοιχεία από τα κινητά τηλέφωνα και την ιατροδικαστική εξέταση.

Οι άλλοι τρεις διέφυγαν τη σύλληψη και αναζητούνται. Και ίσως θα παρουσιαστούν όταν εκπνεύσει το αυτόφωρο, οπότε ακόμα και αν γίνει παραπομπή τους, η δίκη θα γίνει του αγίου κάποτε, μετά από τις γνωστές αναβολές επί αναβολών, με την κοπέλα να νιώθει ως συνήθως το πολλαπλό θύμα, τόσο από τον βιασμό όσο και από τους ρυθμούς της γραφειοκρατίας που τελικά δικαιώνουν τους θύτες.

Η βάρβαρη αυτή επίθεση ομαδικού βιασμού εναντίον της κοπέλας έγινε μετά από διασκέδαση και κατανάλωση ποσότητας αλκοόλ. Η κοπέλα πήγε στο σπίτι του “φίλου” της τη νύχτα, όπου συνάντησε τους άλλους πέντε. Ως γνωστόν, το αλκοόλ είναι ελαφρυντική περίσταση για τα δικαστήρια, και δυστυχώς με την γνωστή “περιρρέουσα ατμόσφαιρα”, είναι αμφίβολο αν θα υπάρξει δίκαιη τιμωρία. Οπότε, όλοι οι κραυγαλέοι τίτλοι που έλεγαν “σοκ και συγκλονισμός στην χανιώτικη κοινωνία” και παρόμοια, ίσως σύντομα θα διαψευστούν. Πάντα, βέβαια, ελπίζουμε για το καλύτερο.

Σημειωτέον ότι η καλή δικηγόρος υπεράσπισης είπε ότι δεν πρέπει να το υπερβάλουμε, τα παιδιά έκαναν μια “αταξία”.