Εργαστήριο γυναικών προσφύγων

Αλιεύει η Βέρα Σιατερλή

ΚΑΛΕΣΜΑ

«Δεν πιστεύω στη φιλανθρωπία, αλλά στην αλληλεγγύη. Η πρώτη είναι καθετοποιημένη – πηγαίνει από ψηλά προς χαμηλά. Η δεύτερη είναι οριζόντια. Σέβεται τον άλλο άνθρωπο. Και μας θυμίζει πως έχουμε πολλά να μάθουμε από τους άλλους. Να μάθουμε πως Εγώ είμαι ένα άλλο Εσύ». (Ε.Γκαλεάνο)

Με πίστη στη δύναμη της αλληλεγγύης, σκεφτήκαμε να οργανώσουμε ένα Εργαστήριο με τις γυναίκες πρόσφυγες που μένουν στη Χαλκίδα και στο Βασιλικό. Ένα Εργαστήριο ανταλλαγών κάθε είδους- σκέψεων, συναισθημάτων, εμπειριών, γνώσεων, πρακτικών, παραδόσεων- ανοιχτό σε προτάσεις όλων όσων θα συμμετέχουν. Οραματιζόμαστε μια ισότιμη σχέση συνάντησης και αμοιβαίας γονιμοποίησης μεταξύ πολιτισμών.

Οι γυναίκες αυτές μένουν με τις οικογένειές τους στη Χαλκίδα και το Βασιλικό- τα έξοδά τους καλύπτονται με χρήματα από αλληλέγγυους του εξωτερικού- και τους αρέσει πολύ η ιδέα να αποκτήσουν κοινωνικές σχέσεις και ασχολίες με άλλες γυναίκες. Ο απώτερος στόχος μας είναι να μπορέσει αυτή η κίνηση να διευρυνθεί και να συμπεριλάβει και όσες γυναίκες θα ήθελαν, από τον καταυλισμό στη Ριτσώνα. Δυστυχώς, αυτό είναι ακόμη δύσκολο, αφού ο δήμος και η κυβέρνηση συνεχίζουν να κρατούν αυτούς τους ανθρώπους αποκομμένους σ’ ένα δάσος που όσο ο καιρός θα χαλάει, θα γίνεται όλο και πιο σκοτεινό. Το αυτονόητο δικαίωμά τους στη μετακίνηση, αγνοείται εδώ και τόσους μήνες. Οπότε, χωρίς να ξεχνάμε τις γυναίκες της Ριτσώνας, ξεκινάμε, μετράμε τις δυνάμεις μας και βλέπουμε.

Το Εργαστήριο αυτό είναι ένας τρόπος να αντιδράσουμε στη διαμόρφωση εθνικών και πολιτισμικών γκέτο. Κατασκευάζοντας νέες κοινωνικές σχέσεις, με βάση το σεβασμό στην ετερότητα και στη μοναδικότητα της ταυτότητας του κάθε ανθρώπου, ανοιγόμαστε στον κόσμο όπως διαμορφώνεται από τις παρούσες ιστορικές συνθήκες, μαθαίνουμε από την ανταλλαγή και δεν αφήνουμε την καρδιά μας να παγώσει.
Ενάντια στην απογοήτευση και τον εξευτελισμό που βιώνουμε, αντιστεκόμενοι «σ’ αυτό που μας συνθλίβει», επιχειρούμε να δημιουργήσουμε σχέσεις αλληλεγγύης, να μοιραστούμε, να ανοίξουμε, να συμπεριλάβουμε.

«Ας ξαναγίνουμε ευθείς από πλάγιοι, που έχουμε κυρτώσει». (Δημ. Δημητριάδης)

Για αρχή, λέγαμε να ξεκινήσουμε με ραπτική, αναγκαία για την καθημερινότητά τους στα σπίτια, patchwork (πάτσγουορκ), πλέξιμο, γυμναστική, χορό ή yoga, κατασκευές, αγγλικά, και οτιδήποτε άλλο μπορεί να είναι ενδιαφέρον ή χρήσιμο για την παραμονή τους εδώ και το ταξίδι στην Ευρώπη που ονειρεύονται.

Όσες και όσοι θέλετε να βοηθήσετε στην οργάνωση, στα μαθήματα ή απλώς να συμμετέχετε στο Εργαστήριο, ελάτε στην πρώτη συνάντηση να ανταλλάξουμε προτάσεις, ιδέες, καλές πρακτικές. Αν ξέρετε κάτι που θα θέλατε να το διδάξετε, ελάτε να το προτείνετε. Το εγχείρημα χρειάζεται πολλούς ανθρώπους για να μοιραστούν οι αρμοδιότητες και να μη χρειάζεται διαρκής δέσμευση για τα ίδια πρόσωπα. Θα σας περιμένουμε την Τρίτη, 8 Νοεμβρίου, στο χώρο του Καθρέφτη (Πλατεία Τζαμί, πάνω από την καφετέρια). Θα είμαστε εκεί από τις 7μ.μ. έως τις 10μ.μ.

Παρακινήστε τις/τους φίλες/ους σας, κοινοποιήστε, διαδώστε το.

Συ-ζήν (ομάδα για τις έμφυλες σχέσεις),
Καθρέφτης Τεχνών και Ιδεών,
Ομάδα καθηγητριών/των
Καθρέφτης Τεχνών Και Ιδεών Κοινωνική λέσχη
Διεύθυνση: Σταμάτη 4, Πλατεία Τζαμί, Χαλκίδα, Εύβοια

Η πρόσκληση έγινε από την Έλενα Σκαρπίδου