Εξώδικη διαμαρτυρία προς το Μωβ για δημοσίευμά του, από την εταιρία Cerametal s.e. Α.Ε.

Η  αναφερόμενη στον τίτλο του δημοσιεύματός μας εταιρία απέστειλε εξώδικη διαμαρτυρία και όχληση στο Μωβ για δημοσίευμά μας της 5/6/2015, με τίτλο “Νέα απόλυση εγκύου”.

Το δημοσίευμά μας βασίστηκε σε καταγγελία του Σωματείου Μετάλλου Αττικής, την εγκυρότητα του οποίου τότε ελέγξαμε με δικό μας συστηματικό ρεπορτάζ και κατόπιν τούτου κρίναμε ότι το περιεχόμενό της ήταν αληθινό.

Αναδημοσιεύουμε εδώ το σύνολο της εξώδικης διαμαρτυρίας για να ακουστεί μέσα από το Μωβ και η άποψη της επιχείρησης, όπως μας ζητούν.

Τίτλος Εταιρείας …

Προς …

“Α. Η εταιρεία μας δραστηριοποιείται στο χώρο της παραγωγής και επικάλυψης/επίστρωσης μεταλλικών πλακών για βαρεία βιομηχανική χρήση, προσφέροντας εργασία εν μέσω της πασίγνωστης κρίσης σε περισσότερες από 90 ελληνικές οικογένειες. Πρόκειται για μια επιτυχημένη και κερδοφόρα ελληνική οικογενειακή επιχείρηση, με ετήσιο κύκλο εργασιών περίπου 12,3 εκατ. Ευρώ, η οποία παρά τις συνθήκες της αγοράς δεν έχει προβεί σε απολύσεις ή μειώσεις μισθών, σεβόμενη πλήρως τις προβλέψεις της κλαδικής ΣΣΕ των εργατών μετάλλου. Δεν καταρτίσαμε, όπως πολλές άλλες επιχειρήσεις, επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις προς μείωση των μισθών και καταβάλλουμε κανονικότατα υψηλούς για την εποχή μισθούς και το σύνολο των εργοδοτικών εισφορών για το προσωπικό μας. Τα έξοδα της μισθοδοσίας του προσωπικού μας πλέον αναλογουσών εργοδοτικών εισφορών ανήλθαν μόνον για τη χρήση 2014 στο ποσό των 2.503.510 Ευρώ.

Β. Με έκπληξη και λύπη ανακαλύψαμε μετά από έρευνα στο διαδίκτυο με την επωνυμία της εταιρείας μας και μάλιστα ήδη στην πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων των μηχανών διαδικτυακής αναζήτησης ότι στις 5/6/2015 αναρτήσατε και διατηρείτε μέχρι σήμερα στην ιστοσελίδα “Το Μωβ” και στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο https://tomov.gr/2015/06/05/νέα-απόλυση-εγκύου/ άρθρο με τίτλο “Νέα απόλυση εγκύου”, το οποίο έχει αναληθές και άκρως δυσφημιστικό για τη φήμη μας περιεχόμενο.

Γ. Συγκεκριμένα στο εν λόγω άρθρο αναφέρονται τα εξής δυσφημιστικά: Η επιχείρηση «CERAMETAL» προχώρησε σε απόλυση εγκύου εργαζόμενης, σύμφωνα με καταγγελία του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής. Στην ανακοίνωση διαβάζουμε, μεταξύ άλλων: «Η εργοδοσία είναι αδίστακτη, έχει για μοναδικό της γνώμονα το κέρδος και δεν υπολογίζει απολύτως τίποτα, ούτε καν ένα τόσο σοβαρό και ευαίσθητο θέμα όπως το θέμα της εγκυμοσύνης και της οικογένειας. Η CERAMETAL συγκαταλέγεται στις πλέον ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες του κλάδου σε καιρό καπιταλιστικής κρίσης. Επικρατεί εντατικοποίηση της εργασίας με υπερωρίες, υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι σχετικά με θέματα υγιεινής και ασφάλειας, τρομοκρατία με το μόνιμο κίνδυνο της απόλυσης, με τους συναδέλφους να προσλαμβάνονται από την πόρτα και έπειτα από λίγες μέρες να πετιούνται κυριολεκτικά από το παράθυρο με την «απλή» και πλέον γνωστή αιτιολογία ότι «δεν τους κάνει» και μια σειρά άλλα μέτρα τα οποία λαμβάνει η εργοδοσία πολύ μεθοδευμένα προκειμένου να διαφυλάξει τα κέρδη της. Το πραγματικό και αδίστακτο πρόσωπο της εργοδοσίας φαίνεται όταν κάποιος εργαζόμενος «τολμήσει» να κάνει το αυτονόητο, δηλαδή να κάνει οικογένεια, πόσο μάλλον να σηκώσει κεφάλι και να διεκδικήσει το δίκιο του”. Η ανακοίνωση καταλήγει: “Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην απολυμένη συναδέλφισσά μας και απαιτούμε: * Την άμεση επαναπρόσληψή της. * Να σταματήσουν τώρα οι απολύσεις! * Να σταματήσει η εργοδοτική τρομοκρατία και η καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. * Σταθερή δουλειά για όλους, με συμβάσεις ανά ειδικότητα, στο ύψος των σύγχρονων αναγκών». Φυσικά η συνδικαλιστική κινητοποίηση για την προστασία των εργαζομένων είναι σημαντική και απαραίτητη, αλλά αυτούς τους δύσκολους καιρούς δεν είναι πάντα εφικτή. Όμως, και ανεξαρτήτως της απαραίτητης κινητοποίησης, εμείς αναρωτιόμαστε: Πού είναι ο ελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου Εργασίας για να διαπιστώσει την παράνομη απόλυση και να επιβάλει την ανάκλησή της; Πότε θα προβεί το υπουργείο στις απαραίτητες ενέργειες για να σταματήσει η μη πρόσληψη γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας σε οποιεσδήποτε θέσεις εργασίας, και πολύ περισσότερο οι απολύσεις εγκύων γυναικών που έχουν γίνει δυστυχώς της μόδας τον τελευταίο καιρό; Θα υπάρξει παρέμβαση της Γραμματείας Ισότητας των Φύλων για την προστασία των εργαζομένων γυναικών και για την εφαρμογή των προστατευτικών νόμων που υπάρχουν;

Δ. Τη συγκεκριμένη δημοσίευση διατηρείτε στην ιστοσελίδα σας μέχρι σήμερα, υιοθετώντας άκριτα και συνολικώς την καταγγελία του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, κατά παραβίαση του καθήκοντος αληθείας και των όρων 1 και 2 του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας χωρίς να επιβεβαιώσετε την αλήθεια των ισχυρισμών της εργαζομένης και κυρίως χωρίς να επιχειρήσετε καν να επικοινωνήσετε με την εταιρεία μας, ώστε να πληροφορηθείτε τι συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση. Η απόλυση της κυρίας Κ. έλαβε ατυχώς τεράστια έκταση στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ το ιστορικό της καταγγελίας της εργαζομένης και του Συνδικάτου Μετάλλου αναπαράχθηκε διαστρεβλωμένο και άνευ ελέγχου της βασιμότητας των καταγγελιών. Ακόμη και στην περίπτωση που ήθελε θεωρηθεί ότι εξυπηρετείτε τον σκοπό της ενημέρωσης των πολιτών και της γνωστοποίησης γεγονότων με έντονο κοινωνικό ενδιαφέρον όπως η απόλυση εγκύου εργαζόμενης, ουδέποτε επικοινωνήσατε με την εταιρεία μας προς διασταύρωση και εξακρίβωση των πραγματικών περιστατικών. Αντιθέτως μας διασύρετε δημοσίως ως μια δήθεν καπιταλιστική επιχείρηση που απολύει εγκύους.

Ε. Μετά ταύτα επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για τις πραγματικές συνθήκες της συγκεκριμένης περίπτωσης:

1) Την 9-2-2015 καταρτίσαμε με την Κ. Κ. ατομική σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης και με μισθό 1.191,54 Ευρώ.

2) Αποφασίσαμε λόγω υπηρεσιακών ελλείψεων της εργαζομένης να προχωρήσουμε στην καταγγελία της σύμβασης εργασίας την 1-6-2015. Σε εκείνο το χρονικό σημείο δεν γνωρίζαμε απολύτως τίποτα για την εγκυμοσύνη της, καθώς η ίδια δεν μας είχε ενημερώσει ή προσκομίσει ιατρική βεβαίωση. Η εργαζόμενη μας δήλωσε αμέσως μετά την γνωστοποίηση της καταγγελίας “την πατήσατε, δεν μπορείτε να με απολύσετε, αφού είμαι έγκυος”, χωρίς να προσκομίσει κάποιο ιατρικό έγγραφο και αρνήθηκε να παραλάβει ή υπογράψει το έντυπο της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας. Λόγω της άρνησής της κοινοποιήσαμε την καταγγελία της σύμβασης στην ίδια με δικαστικό επιμελητή στις 2/6/2015.

3) Την 5/6/2015 καλέσαμε την εργαζόμενη με νέο εξώδικο να προσκομίσει εντός 3 ημερών ιατρικό πιστοποιητικό για την εγκυμοσύνη της, ενώ την ίδια ημέρα μας ενημέρωσε ότι δυστυχώς απέβαλε.

4) Μολονότι η εργαζομένη δεν προσκόμισε καμιά ιατρική βεβαίωση, ανακαλέσαμε στις 8/6/2015 την καταγγελία της σύμβασης εργασίας της και την καλέσαμε με την από 9/6/2015 εξώδικη μας να εμφανισθεί στην εργασία της μέχρι την Παρασκευή 12/6/2015 και να αναλάβει κανονικώς τα καθήκοντά της. Δηλαδή, με την από 9/6/2015 εξώδικη δήλωση-πρόσκλησή μας και μολονότι δεν προσκομίστηκαν ιατρικά πιστοποιητικά από την εργαζομένη, η εταιρεία μας καλόπιστα φερόμενη και συμμορφούμενη προς τις κείμενες διατάξεις, ανακάλεσε την καταγγελία της συμβάσεως εργασίας, καθώς μόνον μετά από αυτήν περιήλθε σε γνώση μας ότι η εργαζομένη βρισκόταν σε κατάσταση εγκυμοσύνης. Ακολούθως καλέσαμε την κυρία Κ. να επιστρέψει μέχρι 12/6/2015 στην εργασία της στην ίδια θέση και με τους ίδιους όρους.

5) Η εργαζομένη αγνόησε την πρόσκλησή μας για επιστροφή στην εργασία της και έτσι αναγκαστήκαμε στις 15/6/2015 να προχωρήσουμε στην οριστική καταγγελία της από 9-2-2015 σύμβασης εργασίας της εργαζομένης. Η εργαζομένη πληρώθηκε κανονικώς μέχρι και την 15/6/2015 και επιλύθηκε στις 3/7/2015 η εργατική διαφορά που είχε ξεκινήσει στην Επιθεώρηση Εργασίας Παλλήνης μετά από την καταγγελία της.

6) Στη συνέχεια η εργαζομένη και παρά την ανάκληση της απόλυσής της (!) άσκησε την από 13/7/2015 αγωγή της ενώπιον του ΜΠΑ με την οποία μας ζητεί το ποσό των 50.000 Ευρώ για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης της, θεωρώντας μας μάλιστα υπαίτιους για την ατυχή παλίνδρομη κύησή της. Η συζήτηση της αγωγής έχει αναβληθεί λόγω της αποχής των δικηγόρων για την 10/5/2017.

ΣΤ. Παρά το γεγονός ότι ενημερωθήκατε τηλεφωνικώς ότι η εταιρεία μας ανακάλεσε, ευθύς μόλις πληροφορήθηκε την κατάσταση της κυρίας Κ., την καταγγελία της σύμβασης εργασίας, δεν έχετε αποσύρει μέχρι σήμερα το παραπάνω εξόχως δυσφημιστικό άρθρο με αποτέλεσμα η εταιρεία μας να υφίσταται αδικαιολόγητο δημόσιο διασυρμό κάθε φορά που κάποιος αναζητεί την επωνυμία της στο διαδίκτυο. Το εν λόγω δημοσίευμα το οποίο είναι και ανακριβέστατο και ελλιπέστατο, και θα χρησιμοποιηθεί από την ενάγουσα στην προσεχή δίκη, προσβάλλει τη φήμη της εταιρείας και θίγει την άριστη εικόνα που απολαμβάνουμε στην αγορά ως συνεπής επιχείρηση που συμμορφώνεται στις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας. Είναι απλώς εξωφρενικό να μας καταγγέλλετε πανελληνίως για την παράνομη απόλυση μιας εργαζομένης εγκύου με μισθό 1.200 ευρώ μηνιαίως, ενώ καταβάλλουμε σε μισθούς και εισφορές 2,5 εκατ. Ευρώ ετησίως για περίπου 90 εργαζομένους μας και ποτέ δεν είχαμε κανένα παράπονο ή δικαστική διένεξη με κάποιον από το προσωπικό μας!

Για τους λόγους αυτούς

και με ρητή επιφύλαξη παντός δικαιώματός μας για αναζήτηση της ζημίας μας από την κατασυκοφάντησή μας

Α) Διαμαρτυρόμαστε για τον τρόπο που έχετε αντιμετωπίσει τη συγκεκριμένη υπόθεση, χωρίς να ενδιαφερθείτε να λάβετε καν την άποψή μας για τα όσα σας καταγγέλθηκαν, υιοθετώντας και αναπαράγοντας άκριτα μια ανυπόστατη και ήδη επιλυθείσα καταγγελία εργαζομένης.

Β) Σας ενημερώνουμε ότι έχετε ήδη πλήξει αναίτια και σοβαρά την επιχειρηματική φήμη και το κύρος μας.

Γ) Σας προσκαλούμε με την παρούσα όπως ενός δέκα (10) εργασίμων ημερών από τη λήψη της παρούσας προβείτε στην άμεση και καθολική απόσυρση από την ιστοσελίδα σας των συκοφαντικών δημοσιεύσεων που αφορούν την εταιρεία μας για το θέμα της απόλυσης της Κ. Κ., , καθώς είναι αναληθείς, ανυπόστατες και συκοφαντικές και να παραλείψετε αντίστοιχες αναρτήσεις στο μέλλον.

Δ) Σας καλούμε να δημοσιεύσετε εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος στην ιστοσελίδα σας έγγραφη δήλωση με την οποία θα αναγνωρίζετε την ανακρίβεια του προηγούμενου δημοσιεύματός σας.

Με τη ρητή επιφύλαξη κάθε άλλου νομίμου δικαιώματός μας, αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται, όπως επιδώσει νομίμως την παρούσα σε αυτούς προς τους οποίους απευθύνεται, προκειμένου να λάβουν γνώση για τις νόμιμες συνέπειες.

Αθήνα, 20-10-2016 / Ο πληρεξούσιος δικηγόρος / Κωνσταντίνος Ν. Τριβουρέας”

Κατωτέρω αναφέρουμε τις απαντήσεις μας σε ό,τι μας ζητά η επιχείρηση, αφού προηγουμένως σημειώσουμε ότι ποτέ δεν ήρθε σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί μας για να μας ενημερώσει ότι η εταιρία ανακάλεσε την καταγγελία της σύμβασης εργασίας της εργαζόμενης, όπως αναφέρεται στο εξώδικό της.

Εμείς αναφερθήκαμε σε γεγονότα και δεν διατυπώσαμε κρίσεις επ’ αυτών ούτε είχαμε πρόθεση δυσφήμησης.

Τα γεγονότα αυτά διασταυρώσαμε τόσο όταν δημοσιεύσαμε το άρθρο όσο και τώρα εκ νέου, μετά τη διαμαρτυρία της επιχείρησης, ενώ εξάλλου ουδέποτε υποκαταστήσαμε τη δικαιοσύνη στο έργο της, καθώς η όλη υπόθεση όπως μας ενημερώνει η επιχείρηση στο εξώδικό της, αλλά και πληροφορηθήκαμε από την έρευνά μας, έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.

1)Μας ζητείται να ακουστεί η άποψη της επιχείρησης, πράγμα το οποίο συντελείται με την δημοσίευση του συνόλου του εξωδίκου της.

2) Μας ζητείται να αφαιρέσουμε το δημοσίευμα, κάτι το οποίο θα αποτελούσε λογοκρισία αν το πραγματοποιούσαμε, και θα καθιστούσε την ηλεκτρονική φεμινιστική μας εφημερίδα αναξιόπιστη, που ανεβάζει και κατεβάζει κατά το δοκούν.

3) Μας ζητείται να δημοσιεύσουμε στην ιστοσελίδα μας έγγραφη δήλωσή μας με την οποία θα αναγνωρίζουμε την ανακρίβεια του προηγούμενου δημοσιεύματός μας, το οποίο αν αποσυρόταν θα έψαχνε η καλόπιστη αναγνώστρια ή αναγνώστης να δει τι αναγνωρίζουμε ως ανακριβές και δεν θα το έβρισκε.

Η συντακτική Επιτροπή του Μωβ