Το φιλί

Συντάσσει η Βέρα Σιατερλή

Στις 12  Νοεμβρίου 1840 γεννήθηκε στο Παρίσι ο αυτοδίδακτος Γάλλος γλύπτης, Ογκίστ Ροντέν (Auguste Rodin). Ο Ροντέν στο χώρο των εικαστικών τεχνών θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ανδριαντοποιούς στην ιστορία της γλυπτικής που με το έργο του επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη γλυπτική του 20ού αιώνα. Γενικότερα όμως είναι γνωστός και για την τραγική σχέση του με την Καμίλ Κλοντέλ, γυναίκα γλύπτρια που προσπάθησε να σπάσει το ανδρικό κατεστημένο στην τέχνη και  θέμα  του ομώνυμου έργου «Καμίλ Κλοντέλ 1915» του Μπρούνο Ντιμόντ.

3814447_orig
Οι σχέσεις του Ροντέν με το γυναικείο φύλο δεν ήταν και οι πλέον φίλιες προς αυτό. Το 1864 γνώρισε τη Ροζ Μπερέ (1840-1917), μια ταπεινή ράφτρα, η οποία έγινε η μόνιμη σύντροφός της ζωής του και παρά τις πάμπολλες απιστίες του, την παντρεύτηκε μόλις δύο εβδομάδες πριν από τον θάνατό της. Το ζευγάρι απέκτησε ένα παιδί, τον Ογκίστ-Εζέν Μπερέ (1866-1934).

l-eternelle-idole-rodin

Σε μια εποχή δόξας και θριάμβων για τον καλλιτέχνη, η προσωπική του ζωή υπήρξε πολυτάραχη, εξαιτίας των πολυάριθμων ερωτικών δεσμών του. Γύρω στο 1885 συνδέθηκε ερωτικά με τη νεαρή μαθήτριά του Καμίλ Κλοντέλ (1864-1943), αδελφή του ποιητή Κλοντ Κλοντέλ. Το θυελλώδες ειδύλλιό τους είχε τραγική κατάληξη, με την κρίση τρέλας της Καμίλ το 1896. Την περίοδο αυτή ο Ροντέν φιλοτέχνησε πολλά γλυπτά συμπλέγματα ζευγαριών, με πιο αισθησιακό Το Φιλί, που θεωρείται από πολλούς το αριστούργημά του.

urn-3-huam-70148_dynmc

Ο δάσκαλος Ροντέν σύντομα θα μαγνητιζόταν από το ταλέντο και την προσωπικότητα της Καμίλ, με τις πρώτες ερωτικές επιστολές που της στέλνει να αποκαλύπτουν τον σφοδρό έρωτα που ένιωσε για κείνη ο κορυφαίος γλύπτης. Τέτοια ήταν η σαγήνη που του ασκούσε που τον έκανε να παραδεχτεί: «Η δεσποινίς Κλοντέλ έχει γίνει η πιο αξιοσημείωτη μαθήτριά μου, την οποία συμβουλεύομαι για τα πάντα». Όσο για τους ανθρώπους που του ασκούν κριτική, ο Ροντέν απαντά: «Της έδειξα πού να βρίσκει χρυσό, αλλά τελικά ο χρυσός ήταν μέσα της».

thekiss3-2

Η Κλοντέλ σύντομα θα ασκήσει επίδραση τόσο στον ψυχισμό όσο και το έργο του γλύπτη, με μια σειρά από μνημειώδη έργα του, όπως «Το Φιλί», να τα φιλοτεχνεί με τη βοήθεια της νεαρής μαθήτριάς του! Δεν θα έπαιρνε πολύ στη μαθήτρια να πάρει «προαγωγή» στο εργαστήριο του Ροντέν και να γίνει ισότιμη συνεργάτιδά του, λειτουργώντας ταυτοχρόνως και ως μοντέλο για τα έργα του.

camclo5

Φωτο του Ογκίστ Ροντέν και το έργο που φιλοτέχνησε «Καμίλ Κλοντέλ»

auguste_rodin
Το πάθος που εκφράζεται στο περίφημο έργο «το φιλί» και τις όποιες παραλλαγές του, οφείλεται στην μούσα, ασύγκριτη πηγή έμπνευσης και μυστική ερωμένη Καμίλ Κλοντέλ

Πηγή: sansimera.gr, fonografos.net, mixanitouxronou.gr