Οι ιστορίες της: Το σώμα μας πεδίο μάχης.

H συμμετοχική και συλλογική έκθεση με αφίσες και ντοκουμέντα του φεμινιστικού και λοατκι κινήματος από το 1980 μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, Οι ιστορίες της_ Her stories, κλείνει την τετάρτη 23 Νοέμβρη με μια συζήτηση και μια προβολή.

16:00 Άνοιγμα έκθεσης.

18:00: Ο βιασμός στον ελληνικό Ποινικό Κώδικα.

Παρουσίαση της έρευνας της Χριστίνας Μαραμπουτάκη για τις απόπειρες ερμηνείας του βιασμού ως εγκλήματος στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 1980 έως σήμερα, Φύλο και Σεξουαλικότητα: ο βιασμός στον ελληνικό Ποινικό Κώδικα, και ανοιχτή συζήτηση.

Ο ορισμός ενός φαινομένου αποτελεί μια αφαίρεση που υποδηλώνει περισσότερα από όσα προσδοκά να ρυθμίσει. Η καταγραφή της ιστορίας και εξέλιξης του νομικού ορισμού του βιασμού, η εξέταση της κατηγοριοποίησης του στον ποινικό κώδικα και η ανάλυση της αντικειμενικής και υποκειμενικής του υπόστασης προσφέρουν μια ευρύτερη προβληματική πάνω στα ζητήματα του φύλου και της σεξουαλικότητας. Η παρουσίαση επιχειρεί να αναδείξει τις κυρίαρχες αντιλήψεις για το έμφυλο υποκείμενο, όπως αυτές διαφαίνονται από τις απόπειρες ορισμού του βιασμού ως εγκλήματος.

20:00: Abortion Democracy: Poland/South Africa, της Sarah Diehl
Γερμανία 2008, Γλώσσα αγγλικά/πολωνικά με αγγλικούς υπότιτλους, 50 λεπτά.

Γιατί είναι πιο προσβάσιμες οι παράνομες εκτρώσεις στην Πολωνία από τις νόμιμες στη Νότια Αφρική;
Το ντοκυμαντέρ αυτό εξερευνά και αντιπαραβάλει τις αλλαγές την Πολωνία και την Νότια Αφρική σε σχέση με τους νόμους περί εκτρώσεων και τις επιπτώσεις τους στις ζωές των γυναικών.

Τη δεκαετία του ‘90, η Πολωνία εξαιτίας της αυξανόμενης επιρροής της Καθολικής Εκκλησίας μετά την πτώση του κομμουνισμού, απαγορεύει τις εκτρώσεις. Την ίδια περίπου περίοδο η Νότια Αφρική, με την μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας με την πτώση του απαρχάιντ, τις νομιμοποιεί.

Η ταινία αποκαλύπτει πως το νομικό στάτους των γυναικών εξαρτάται από την αποσιώπηση ή την ενδυνάμωση των γυναικείων φωνών. Στην πολωνική κοινωνία και στα μίντια, οι οπτικές των γυναικών αποσιωπήθηκαν ενώ στη Νότια Αφρική οι γυναίκες καλούνταν σε δημόσιες ακροάσεις στο κοινοβούλιο για να μιλήσουν σχετικά με τα προβλήματα τους στο τομέα της αναπαραγωγής.

Η ταινία Abortion Democracy αφήνει τα υποκείμενα της να μιλήσουν για τις εαυτές τους. Οι συνεντεύξεις περιλαμβάνουν προσωπικές ιστορίες ακτιβιστριών, ερευνητριών, μελών του προσωπικού υγείας, ασθενών και άλλων, αντρών και γυναικών, που ζουν τα προβλήματα της καθημερινότητας.

http://www.abortion-democracy.de/