ΤΟΥΡΚΙΑ: Να μην περάσει η νομιμοποίηση του βιασμού ανηλίκων

Τουρκάλες διαμαρτύρονται ενάντια στο νομοσχέδιο που θα απαλλάξει πολλούς φυλακισμένους για βιασμό Φωτό: Sedat Suna/EPA

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Ακόμα κι αυτό γίνεται πλέον στην Τουρκία, από την κυβέρνηση του πολιτικού πραξικοπήματος. Με νομοσχέδιο που υποβλήθηκε στη Βουλή, θα απαλλάσσεται ο βιαστής ανήλικης από την κατηγορία του βιασμού εάν την παντρευτεί, και εφόσον ο βιασμός “δεν έγινε με βία εναντίον της ανήλικης”. Έτσι, ακυρώνεται θεσμικά, αν τελικά περάσει το νομοσχέδιο, η έννοια ότι η μεγαλύτερη βία εναντίον των γυναικών (εκτός του φόνου) ο βιασμός. Κι εδώ να σημειώσουμε ότι η Τουρκία είναι μια από τις 22 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης που έχουν κυρώσει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης/Ιστανμπούλ, για τη βία κατά των γυναικών.

Τον Ιούλιο ακυρώθηκε από το συνταγματικό δικαστήριο της Τουρκίας, η πρόνοια του Ποινικού Κώδικα ότι αποτελεί “σεξουαλική κατάχρηση” (αυτή είναι η νομική διατύπωση σε πολλές νομοθεσίες του κακουργήματος του βιασμού) κάθε σεξουαλική πράξη που αφορά παιδιά κάτω των 15 χρόνων. Τότε, έγιναν πολλές κινητοποιήσεις. Το σημερινό νομοσχέδιο, αποτελεί την αναμενόμενη νομική συνέπεια μετά την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου.

Το νομοσχέδιο προκάλεσε αντίδραση πολλών οργανώσεων δικαιωμάτων, αυτών δηλαδή που δεν έχουν ακόμα σφραγιστεί από την κυβέρνηση, πολλών γυναικείων και φεμινιστικών οργανώσεων, της Διεθνούς Αμνηστίας καθώς και των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το τρίτο κόμμα της αντιπολίτευσης, το HDP, όπως ήδη γνωρίζουμε, βρίσκεται σε κατάσταση σχεδόν απαγόρευσης ενώ δεκάδες από τους βουλευτές και βουλεύτριές του διώκονται. Και μάλιστα αυτό το κόμμα υποστηρίζει τα δικαιώματα των γυναικών και έχει με άποψη εκλέξει μισούς άνδρες μισές γυναίκες στο κοινοβούλιο, ενώ υποστηρίζει σε όλους τους θεσμούς (δημαρχίες κ.λπ.) την συμπροεδρία με μια γυναίκα και έναν άντρα.

Πολλά επώνυμα άτομα που υποστηρίζουν την αντιπολίτευση κατάγγειλαν το νομοσχέδιο, ακόμα και η κόρη του προέδρου Ερντογάν που είναι αντιπρόεδρος της φιλοκυβερνητικής γυναικείας οργάνωσης Women’s and Democracy Association (KADEM), εξέφρασε την ανησυχία της, λέγοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι να αποδειχθεί τι σημαίνει βία και τι συναίνεση.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι η νομοθεσία έχει σκοπό να αντιμετωπίζει την διαδεδομένη συνήθεια γάμου ανηλίκων στην κοινωνία, και οι κριτικές αποτελούν διαστρέβλωση του στόχου της. Να σημειώσουμε ότι η νόμιμη ηλικία γάμου στην Τουρκία είναι πάνω από τα 18.

Εάν ψηφιστεί αυτός ο νόμος, θα έχει ως αποτέλεσμα να απελευθερωθούν από τη φυλακή καταδικασμένοι για βιασμό ανηλίκων, αν η πράξη έγινε χωρίς “βία, απειλή ή άλλον επηρεασμό της συναίνεσης” και αν ο θύτης “παντρευτεί το θύμα”.

Εκατοντάδες άνθρωποι με τις γυναικείες οργανώσεις να πρωτοστατούν, διαμαρτυρήθηκαν στην Ιστανμπούλ, σκίζοντας αντίτυπα του νομοσχεδίου, και με το σύνθημα “ο βιασμός είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας”.

“Το κόμμα AKP προωθεί ένα κείμενο που συγχωρεί αυτούς που παντρεύονται το παιδί που βίασαν”, είπε βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, Ozgur Ozel.

Στο τουίτερ καταχωρήθηκε το hashtag TecavuzMesrulastirilamaz (Ο βιασμός δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί) και έγινε αμέσως πολύ δημοφιλές, όπου ο κόσμος εκφράζει την οργή του. Επίσης συλλέγονται σχετικές υπογραφές, που έχουν ξεπεράσει τις 600.000.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί μια φορά για τις παλιές καταδίκες, για πράξεις που έγιναν πριν τις 11 Νοέμβρη του 2016.

“Υπάρχουν άνθρωποι που παντρεύονται πριν να φθάσουν τη νόμιμη ηλικία. Απλώς δεν γνωρίζουν το νόμο” είπε σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, προσθέτοντας ότι το μέτρο σκοπεύει να “τελειώσει αυτή η αδικία”.

Είπε επίσης ότι οι κατηγορίες πως ο νόμος θα νομιμοποιήσει ντε φάκτο το βιασμό είναι τελείως λανθασμένες, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει αυξήσει τις ποινές για το έγκλημα αυτό, και κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι κάνει πολιτική εκμετάλλευση του γεγονότος.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Bekir Bozdağ, είπε ότι οι γάμοι ανηλίκων είναι “δυστυχώς πραγματικότητα” στην Τουρκία, αλλά οι εμπλεκόμενοι άνδρες δεν ούτε είναι βιαστές ούτε κάνουν σεξουαλική επίθεση”. Και πρόσθεσε ότι το μέτρο αφορά περίπου 3.000 οικογένειες.

Ο Gauri van Gulik, υποδιευθυντής της διεθνούς Αμνηστίας Ευρώπης, είπα ότι το νομοσχέδιο δημιουργεί τον κίνδυνο να σταλεί λανθασμένο μήνυμα, που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της κατάχρησης.

“Είναι αδύνατο… να υπάρξει εγγύηση ότι υπάρχει ενημέρωση και συναίνεση του κοριτσιού, και όχι μόνο της οικογένειάς της”, είπε.

Δυστυχώς, λόγω της γνωστής κατάστασης διώξεων στη γειτονική μας χώρα δεν έχουμε ακόμα απευθείας πληροφορίες από γυναικείες οργανώσεις με τις οποίες συνεργάζεται το Μωβ, οπότε θα επανέλθουμε με περισσότερα στοιχεία.