Κ. Κούνεβα: Επικυρώστε και εφαρμόστε τώρα τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Έχουμε το πρώτο ισχυρό εργαλείο καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών, αλλά η Ε.Ε. και τα κράτη προφασίζονται το κόστος εφαρμογής τους

Η παρέμβαση της ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ- GUE/NGL στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για την καταπολέμηση της βίας κατά γυναικών

Η βία κατά των γυναικών είναι το πιο διαδεδομένο έγκλημα στον κόσμο, κι ενώ υπάρχει ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμησή της, η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, τα κράτη μέλη και η ίδια η Ε.Ε. δεν την επικυρώνουν με πρόφαση το κόστος εφαρμογής της. Αυτό τόνισε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, μιλώντας σήμερα (23/11/2016) στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Η συζήτηση έγινε με αφορμή δύο προφορικές ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί από τους ευρωβουλευτές- η μία προσυπογράφεται από ευρωβουλευτές της GUE/NGL (Ενωτική Αριστερά), των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Φιλελεύθερων- για την καθυστέρηση στην επικύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά γυναικών από τα μισά κράτη μέλη της Ε.Ε. Η επικύρωσή της εκκρεμεί από το 2011, οπότε υπογράφηκε από όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ολόκληρη η παρέμβαση της Κ. Κούνεβα στην Ολομέλεια του Ε.Κ. έχει ως εξής:

«Ποιο είναι το πιο διαδεδομένο έγκλημα στον κόσμο; Η βία κατά των γυναικών.1 στις 3 γυναίκες πέφτει θύμα βίας. Μία από αυτές είμαι κι εγώ , γιατί αποκάλυψα την απλήρωτη εργασία. Γιατί ήμουν γυναίκα, μετανάστρια, συνδικαλίστρια.  
Μπορούν να αποτραπούν περιστατικά βίας, όπως το δικό μου;
Φυσικά. Γι’ αυτό υποστηρίζουμε τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Γιατί είναι το πρώτο δεσμευτικό, διεθνές νομικό εργαλείο κατά της βίας .
Όμως, τα κράτη-μέλη που προφασίζονται το υψηλό κόστος , είτε δεν την επικυρώνουν , είτε δεν την εφαρμόζουν.
Είναι αρκετή η επικύρωση της Σύμβασης όπως δικαίως ζητάμε;
Φυσικά όχι. Είναι απαραίτητη η αλλαγή της κουλτούρας με εκπαίδευση από μικρή ηλικία για αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ των φύλων. Για να μάθουν οι άντρες πως η παραπάνω δύναμη που τους έδωσε η φύση δεν είναι για να  ασκούν βία ενάντια στις γυναίκες».

koun
Η Κωνσταντίνα Κούνεβα είναι σκιώδης εισηγήτρια της ομάδας της αριστεράς GUE/NGL στην Επιτροπή Γυναικών (FEMM), ενώ η Σουηδή ευρωβουλευτής Μάλιν Μπιορκ έχει τον ίδιο ρόλο στην Επιτροπή Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (LIBE). Οι δύο επιτροπές έχουν αναλάβει τη σύνταξη ενδιάμεσης έκθεσης για την επικύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, η οποία θα έλθει προς έγκριση σε προσεχή ολομέλεια του Ε.Κ.
Στον σύνδεσμο που ακολουθεί δείτε το βίντεο με την παρέμβαση της Κ. Κούνεβα:

Δελτίο Τύπου, 23-11-16

Οι δύο φωτογραφίες της Κωνσταντίνας Κούνεβα, η μια στη σημερινή κατάσταση μετά την δολοφονική επίθεση εναντίον της και μετά από όλες τις διορθωτικές επεμβάσεις, η άλλη όπως ήταν όταν την είχαμε γνωρίσει το 2007.