25 ΝΟΕΜΒΡΗ 2016 – Ανακοινώσεις γυναικείων – φεμινιστικών οργανώσεων

ΤΟ ΜΩΒ

Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών
Μας αφορά! Αντιστεκόμαστε!

Μια θλιβερή επέτειος, κατά την οποία κάθε χρόνο κάνουμε τον απολογισμό της βίας που υφίστανται οι γυναίκες στην κοινωνία, και της απήχησης των αγώνων των γυναικείων και φεμινιστικών κινημάτων για την εξάλειψή της.

Η έμφυλη βία είναι ένας σημαντικός παράγοντας που εμποδίζει την αυτονομία των γυναικών, την αυτοπεποίθησή μας, την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων. Είναι παράγοντας υπονόμευσης της σωματικής, ψυχικής και αναπαραγωγικής υγείας μας, σύμφωνα και με έρευνα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, όπου υπογραμμίζεται ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της βίας προέρχεται από τον ιδιωτικό χώρο.

Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί παραδέχονται πλέον ότι χρειάζεται να δράσουν για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Καταρτίζουν καταλόγους μέτρησης των διάφορων μορφών βίας, σε διαφορετικές μεριές του πλανήτη. Οι διακηρύξεις όμως παραμένουν σε μεγάλο βαθμό λόγια, αφού οι αιτίες της έμφυλης βίας, που είναι πρωτίστως οι πατριαρχικές αντιλήψεις και πρακτικές, συνεπικουρούμενες από τις οικονομικές ανισότητες, την αυξανόμενη φτώχια και τους πολέμους, την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων, βρίσκουν διαρκώς συμμάχους τόσο στους θεσμούς όσο και στις κοινωνικές αντιλήψεις και πρακτικές.

Οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο αντιστέκονται στην έμφυλη βία, με μεγάλους αγώνες, κάνοντάς την ορατή και απαιτώντας ουσιαστικές αλλαγές στην κοινωνία και στους θεσμούς. Τη φετινή χρονιά είδαμε μαζικές γυναικείες κινητοποιήσεις σε πολλές χώρες, όπως Πολωνία, Ιρλανδία, Αργεντινή, αλλά είδαμε δυστυχώς και την κατίσχυση του πιο ακραίου σεξιστή και ρατσιστή Τραμπ στις ΗΠΑ, κάτι που πρέπει να συνεγείρει όλες τις γυναίκες, για να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε τις κατακτήσεις μας που απειλούνται άμεσα.
Στη σημερινή συγκυρία, βλέπουμε ακραίες μορφές βίας, αλλά βλέπουμε και την καθημερινή και ανεκτή βία σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.

Βλέπουμε την λεκτική, την ψυχολογική και συμβολική βία, βλέπουμε τη σεξουαλική βία και τους βιασμούς, βλέπουμε συχνά και την σωματική κακοποίηση που φθάνει μέχρι το φόνο.

Βλέπουμε το σεξισμό στα μίντια που βομβαρδίζει συχνά τα μυαλά των ανθρώπων με την ιδέα της “κατωτερότητας” των γυναικών. Οι πατριαρχικές αντιλήψεις ενισχύονται με τις σεξιστικές διαφημίσεις που προσβάλλουν τις γυναίκες, αλλά και με την σεξιστική αντιμετώπιση των γυναικών που παίρνουν θέσεις εξουσίας, πράγμα που είναι περίπου “αυτονόητο”.

Ιδιαίτερα έντονη πλέον είναι η βία που ασκείται μέσα από το διαδίκτυο, μια “εκσυγχρονισμένη” μορφή, με κυρίαρχη την παιδική πορνογραφία και τους εκβιασμούς μικρών παιδιών αλλά και ενήλικων γυναικών, με τη χρήση φωτογραφιών και τις απειλές για τη χρησιμοποίησή τους στην περίπτωση που τα θύματα τέτοιων ενεργειών δεν ενδώσουν στις απαιτήσεις των εκβιαστών. Τέτοιου είδους βία παρατηρούμε πολύ έντονα δυστυχώς και στα σχολεία, με πρώτο μεγάλο παράδειγμα την υπόθεση της Αμαρύνθου το 2005, το οποίο εμφανίζεται πλέον πολύ συχνά έστω και σε ηπιότερες μορφές, οδηγώντας κάποια παιδιά, πρωτίστως τα κορίτσια, σε ακραίες καταστάσεις ομηρείας.

Βλέπουμε τη βία εναντίον των ομοφυλόφιλων ατόμων και των τρανς γυναικών, με “αυθόρμητες” επιθέσεις στενόμυαλων ανθρώπων, και συχνά την συνενοχή ή την ανοχή των κρατικών αρχών.

Βλέπουμε τη βία εναντίον μεταναστριών και προσφύγων, οι οποίες έχουν λιγότερες δυνατότητες αντίστασης λόγω του ότι μπορεί να μην έχουν χαρτιά, αλλά και λόγω του ρατσισμού, όπου αυτός επικρατεί. Ιδιαίτερα είδαμε περιστατικά ακραίας βίας εργοδοτών εναντίον μεταναστριών όταν ζητούσαν τα δικαιώματά τους. Είδαμε συχνά βία από κρατικούς θεσμούς, όπως συνεχίζει να συμβαίνει με πολλές γυναίκες στο κέντρο κράτησης αλλοδαπών γυναικών στο Ελληνικό.

Βλέπουμε, αλλά περισσότερο μαθαίνουμε για την έμφυλη βία, τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τους βιασμούς εναντίον προσφύγων και μεταναστριών γυναικών, που ήρθαν στην Ευρώπη κυρίως ως θύματα πολέμου σε μεγάλους αριθμούς τον περασμένο χρόνο, οι οποίες αντιμετωπίζουν την έμφυλη βία τόσο κατά το ταξίδι τους, όσο και στους αφιλόξενους χώρους διαμονής, είτε στην Ελλάδα είτε στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Μαθαίνουμε για τη βία, τους βιασμούς και την εμπορία γυναικών σε εμπόλεμες ζώνες, κάτω από τα μάτια και προφανώς με τη συνέργεια των διεθνών οργανισμών.

Βλέπουμε τη βία της εμπορίας ανθρώπων, του τράφικινγκ για σεξουαλική εκμετάλλευση που συνεχίζει, που αφορά κυρίως τις γυναίκες αλλά και ανήλικες/ανήλικους, με τα μεγάλα κέρδη, και την αδυναμία ή απροθυμία των κρατικών αρχών να προστατέψουν τα θύματα και να εφαρμόσουν το νόμο. Δυστυχώς τα δικαστήρια, συμπεριφέρονται με “κατανόηση” στους μαστροπούς με τα μεγάλα κυκλώματα τράφικινγκ και τα τεράστια κέρδη, κάτι που συνέβαινε και συμβαίνει, πέραν της τρομακτικής καθυστέρησης της εκδίκασης των υποθέσεων, με αποτέλεσμα τα θύματα της βίας να χάνουν την εμπιστοσύνη τους και συχνά να παραιτούνται, οπότε τελικά επικρατεί ατιμωρησία.

Αντιστεκόμαστε απέναντι σ’ αυτή τη συνέχιση της έμφυλης βίας!
Σήμερα και κάθε ημέρα του χρόνου, προβάλλουμε την αλληλεγγύη και αντιστεκόμαστε!
Αγωνιζόμαστε για την κατάργηση των σχέσεων εξουσίας, για μια κοινωνία χωρίς φόβο, φτώχια και βία.
Δεν ανεχόμαστε την “αθέατη” καθημερινή ενδοοικογενειακή βία, το βιασμό και τράφικινγκ.

Στηρίζουμε όλες τις γυναίκες που τολμούν να καταγγείλουν τη βία, ιδιαίτερα τις μετανάστριες και τις πρόσφυγες, ΑμεΑ, ρομνί, οροθετικές, λεσβίες και τρανς γυναίκες.

Διεκδικούμε τη συνέχιση της λειτουργίας των χώρων υποδοχής και υποστήριξης θυμάτων έμφυλης βίας, την επέκτασή τους και την χρηματοδότησή τους από το κράτος για μια ολοκληρωμένη και ουσιαστική υποστήριξη για τη μετέπειτα ζωή των γυναικών που προσφεύγουν. Δυστυχώς η ελληνική πολιτεία δεν διαθέτει ακόμα κανένα κονδύλι γι’ αυτές τις δομές, οι οποίες στηρίζονται αποκλειστικά από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Απαιτούμε τη σύλληψη και παραπομπή των θυτών της έμφυλης βίας στη δικαιοσύνη. Διεκδικούμε την γρήγορη και δωρεάν απονομή δικαιοσύνης στις υποθέσεις αυτές και την τιμωρία των θυτών.
Αγωνιζόμαστε για την αλλαγή των στερεοτύπων στα ΜΜΕ που αναπαράγουν ή και γεννούν τη συνείδηση της βίας.

Ζητούμε την ένταξη αυτού του θέματος σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, όπου η βία κατά των κοριτσιών και το bullying αρχίζουν από τις μικρές ηλικίες.

Αγωνιζόμαστε εναντίον της σημερινής οικονομικής βίας που αφορά την πλειοψηφία του πληθυσμού και ιδιαίτερα των γυναικών, που βρίσκονται στις πρώτες βαθμίδες της φτώχιας και της ακραίας φτώχιας.
Απαιτούμε την κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας που υπογράφηκε το Μάιο του 2011 στην Κωνσταντινούπολη και ακόμα δεν έχει κυρωθεί από τις ελληνικές κυβερνήσεις, παρά το ότι τέθηκε σε ισχύ την 1η Αυγούστου 2014. Υπογραμμίζουμε ότι αυτή η σύμβαση έχει κυρωθεί ήδη από 22 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης, από τις 44 που συνολικά την έχουν αρχικά υπογράψει.

Απαιτούμε την κατάργηση του άρθρο 339 του Ποινικού Κώδικα, που προβλέπει άρση της δίωξης για ασέλγεια εναντίον παιδιού κάτω των 15 ετών, αν ο θύτης αποφασίσει να την παντρευτεί. Ένα τέτοιο άρθρο επιχειρήθηκε να περάσει στην Τουρκία, αλλά οι αντιδράσεις ανάγκασαν την αυταρχική κυβέρνηση να το αποσύρει προς το παρόν, ενώ στην Ελλάδα υπάρχει και χρησιμοποιείται.

Με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, με την απόφαση να εξαλείψουμε τη βία και την πατριαρχία, αγωνιζόμαστε για την μόνη εγγύηση των δικαιωμάτων μας, που είναι ένα ισχυρό και μαζικό γυναικείο κίνημα!

Για βοήθεια σε περιπτώσεις έμφυλης βίας, απευθυνόμαστε:
Γενική Γραμματεία Ισότητας, Γραμμη SOS: 15900 (24ωρη)
Γραμμή SOS δίπλα σου (Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης): 210-9700814
Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), Γραμμή SOS για ενήλικες (και μετανάστριες/ες): 197
Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας: 1107 (24ωρη)
ACT UP ΔΡΑΣΕ για χρήστριες/ες και θύματα τράφικινγκ 210-3303306 (24ωρη)
Χαμόγελο του Παιδιού: 1056

index

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ – ΙΣΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1920

25 Νοεμβρίου 2016
Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας
κατά των Γυναικών

 Η βία κατά των γυναικών αποτελεί το κορυφαίο ζήτημα για την ισότητα των φύλων  σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Και αυτό γιατί η έμφυλη βία, σε όλες τις μορφές της, συμβολίζει την υποτέλεια, την ταπείνωση, τον εξευτελισμό, την χειραγώγηση, την αδικία και την ανισότητα σε βάρος των γυναικών. Ουσιαστικά απογυμνώνει τη γυναικεία και ανθρώπινη οντότητα από τα θεμελιώδη συστατικά της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας.

Παρά τα βήματα προόδου που έχουν πραγματοποιηθεί ως προς τη νομοθεσία, την αντιμετώπιση και την κοινωνική πολιτική για την στήριξη των θυμάτων, η αμείλικτη πραγματικότητα των αριθμών, η συχνότητα και η σοβαρότητα του φαινομένου, (σύμφωνα με την πανευρωπαϊκή μελέτη, FRA 2014), παραπέμπουν σε ένα σκοτεινό αριθμό εκατοντάδων χιλιάδων γυναικών θυμάτων στη χώρα μας.

Ο ΣΔΓ, έχοντας διαχρονικά από την ίδρυσή του ένα πολύπλευρο και σημαντικό έργο στη μελέτη και αντιμετώπιση του φαινομένου, επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξει ουσιαστική και συστηματική επένδυση στην πρόληψη όλων των μορφών βίας με έμφαση στην .εκπαίδευση των παιδιών και των νέων ανθρώπων στις αρχές της ισότητας των φύλων, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταπολέμηση των διακρίσεων, ώστε οι μελλοντικές γενιές, γυναίκες και άνδρες, να ζήσουν απαλλαγμένες από στερεότυπα και συμπεριφορές που καλλιεργούν την αποδοχή και την ανοχή στη βία κατά των γυναικών αλλά και του φαινομένου της βίας ευρύτερα.,.

Σήμερα, η πλήρης ένταξη της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης στο νομοθετικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και η κύρωση και εφαρμογή της στη χώρα μας  είναι ο βασικός και άμεσος στόχος.

25 Νοεμβρίου 2016

ΑΘΗΝΑ 106 80, ΟΔΟΣ ΣΚΟΥΦΑ 60 – ΤΗΛ. 210 – 36.26.460 – ΤΗΛ./FAX : 210 – 36.16.236
E – mail : L.women-rights@otenet.gr
www.leagueforwomenrights.gr