Δράσεις για τις γυναίκες πίσω από τα κάγκελα

Στα πλαίσια του ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ ΑΚΤΙΒΙΣΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ 25η ΝΟΕΜΒΡΗ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ το Σάββατο 26/11/2016 διαδηλώσαμε μπροστά από τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού με κύριο αίτημα “κανένα παιδί σε κελί”, και την Κυριακή 27/11/2016 διαδηλώσαμε στο Ελληνικό για τις γυναίκες κρατούμενες στο κέντρο κράτησης μεταναστριών/προσφύγων.

Οι ανακοινώσεις του ΜΩΒ:

Κορυδαλλός:

Αυτή την ημέρα, όπως και όλες τις ημέρες του χρόνου, αγωνιζόμαστε για την εξάλειψη της έμφυλης βίας για όλες τις γυναίκες. Είτε προέρχεται από την κοινωνία, είτε από την πολιτεία. Οι φυλακισμένες συμπολίτισσές μας υφίστανται διακριτές μορφές βίας λόγω των νόμων του κράτους αλλά και της παραβίασής τους. Ιδιαίτερα οι μητέρες κρατούμενες υποφέρουν από τη στέρηση του δικαιώματός τους να μεγαλώνουν οι ίδιες το παιδί τους, και μάλιστα στην τρυφερή ηλικία. Με τη σημερινή διαμαρτυρία μας ζητάμε την αναστολή έκτισης ποινής μητέρων που έχουν μικρά παιδιά, μέχρι το παιδί να φθάσει την ηλικία των 10 ετών. Τονίζουμε ακόμα ότι η φυλακή δεν είναι τόπος για να μεγαλώνει κανένα παιδί, που φυσικά δεν έχει κάνει κάποια παράνομη πράξη. Η αναστολή έκτισης ποινής για τις γυναίκες μικρομάνες έχει όφελος για τις ίδιες, για τα παιδιά και για την κοινωνία.

Επιπλέον, σήμερα καταγγέλλουμε ότι στις ελληνικές φυλακές συντελείται διαρκής καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι γυναίκες κρατούμενες πέραν όλων των άλλων:

►στερούνται ειδών ατομικής υγιεινής και δυσχεραίνεται η πρόσβαση στην υγεία, αγνοώντας τις αυξημένες ανάγκες ακόμη και εγκύων κρατουμένων.

►αποκλείονται επί έναν αιώνα από την έκτιση ποινής σε αγροτικές φυλακές, δηλαδή από έκτιση σε μία φυλακή που στερεί την ελευθερία, αλλά προετοιμάζει ως ένα βαθμό την επανένταξη αντί την ισοπέδωση, ενώ  μειώνει το χρόνο κράτησης μέσω παραγωγικής εργασίας.

►καταπατώνται τα δικαιώματα των μητέρων κρατουμένων και των παιδιών τους, αφού η μόνη επιλογή μιας μητέρας είναι ή να επιλέξει να εκτίσει και το μωρό της 3ετή φυλάκιση μαζί της και μετά να το αποχωριστεί ή να το αποχωριστεί αμέσως μετά τη γέννηση, παρά τη δυνατότητα εφαρμογής εναλλακτικών ποινών.

Καλούμε όλες τις γυναίκες να υποστηρίξουν τα αιτήματα των γυναικών κρατουμένων, και να καταδικάσουμε τις έμφυλες διακρίσεις εναντίον τους.

15178990_340583962964675_5369452855224294481_n

15107264_340583919631346_3018007501560136291_n

15138354_340584232964648_1210424580667681395_o

crop

Ελληνικό:

Να κλείσουν τα κέντρα κράτησης!
Νομιμοποίηση μεταναστών-μεταναστριών!

Η μετανάστευση είναι ανθρώπινο δικαίωμα, δεν είναι κακούργημα. Οι άνθρωποι πρέπει να μπορούν να μετακινούνται όπου επιθυμούν να ζήσουν. Δυστυχώς, στην άδικη κοινωνία μας αυτό ισχύει μόνο για τους πλούσιους.

Eδώ στο κέντρο κράτησης γυναικών του Ελληνικού (όπως και σε πολλά κέντρα κράτησης σε όλη τη χώρα) κρατούνται περίπου 30 (σήμερα) γυναίκες με σκοπό την απέλαση. Οι περισσότερες από αυτές συνελήφθησαν γιατί δεν είχαν χαρτιά νόμιμης διαμονής, ενώ μπορεί να βρίσκονται στη χώρα για 5, 10 ή και περισσότερα χρόνια, και συνελήφθησαν είτε γιατί ποτέ δεν κατάφεραν να βγάλουν χαρτιά, είτε γιατί δεν μπόρεσαν να τα ανανεώσουν λόγω ανεργίας ή αδήλωτης εργασίας, που όπως ξέρουμε είναι σχεδόν κανόνας, ιδιαίτερα για τις γυναίκες οικιακές βοηθούς. Άλλες κρατούνται ενώ εξέτισαν ποινή για κάποιο αδίκημα, και θα έπρεπε να επανενταχθούν στην κοινωνία όπως γίνεται με τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Άλλες πάλι κρατούνται απλώς για παράνομη είσοδο στη χώρα, επειδή δεν υπάρχουν διαδικασίες νομιμοποίησης όπως απαιτούν οι προοδευτικοί πολίτες αυτής της χώρας. Υπενθυμίζουμε ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που έχουν έρθει στη χώρα μετά το 1990, έχουν νομιμοποιηθεί με κάποιες διαδικασίες νομιμοποίησης που εξαγγέλθηκαν εδώ και χρόνια, ενώ σήμερα δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι η κράτηση κάποιων οφείλεται στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας του Μαρτίου 2016, η οποία πνίγει τους πρόσφυγες και τα δικαιώματά τους.

Επισκεπτόμαστε συχνά τις κρατούμενες εδώ, διαπιστώνουμε την κατάστασή τους, και κάνουμε παρεμβάσεις για απελευθέρωση όσων είναι δυνατόν.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών λέμε ότι η έμφυλη βία αφορά όλες τις γυναίκες, κρατούμενες και ελεύθερες, και ζητάμε να κλείσουν τα κέντρα κράτησης και συχνές διαδικασίες νομιμοποίησης μεταναστριών/μεταναστών.

 

wp_20161127_010

Ενημέρωση από την επίσκεψη του ΜΩΒ στο κέντρο κράτησης Ελληνικού την Κυριακή 27/11/2016:

Στα πλαίσια των τακτικών επισκέψεων αλληλεγγύης του ΜΩΒ στις κρατούμενες γυναίκες στο κέντρο κράτησης προσφύγων και μεταναστριών στο Ελληνικό, πραγματοποιήσαμε άλλη μία επίσκεψη το πρωί της Κυριακής 27/11/2016, πριν την διαμαρτυρία στο Ελληνικό. Οι κρατούμενες ήταν 30, μεταξύ των οποίων μία 15χρονη από τη Συρία, η οποία είχε όντως καταγραφεί από την αστυνομία ως ανήλικη, και παρόλα αυτά κρατούνταν ήδη επί 5 ημέρες, και μάλιστα μαζί με ενήλικες! Μάθαμε επίσης ότι μόλις πρόσφατα αφέθηκε ελεύθερη μία Ιρακινή μητέρα που κρατήθηκε με τα 2 ανήλικα παιδιά της, ηλικίας 3 και 6 ετών!

Βρήκαμε κι άλλες κρατούμενες γυναίκες πρόσφυγες από τη Συρία, κι επίσης από το Ιράκ κι από άλλες χώρες από τις οποίες εξαναγκάστηκαν να φύγουν διότι κινδύνευε η ζωή τους, η σωματική τους ακεραιότητα ή η ελευθερία τους. Οι κρατούμενες μας μίλησαν για τα προβλήματά τους και την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται, και διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά μια σειρά παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Καταγγέλλουμε την απάνθρωπη συνέχιση της διοικητικής κράτησης, την επαίσχυντη εφαρμογή της παράνομης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και την απαράδεκτη έλλειψη ενημέρωσης και στήριξης ιδιαίτερα των κρατουμένων γυναικών προσφύγων και μεταναστριών.

Στεκόμαστε αλληλέγγυες σε όλες τις πρόσφυγες και μετανάστριες, και επαναλαμβάνουμε τα πάγια αιτήματά μας να σταματήσει η διοικητική κράτηση προσφύγων και μεταναστών, να κλείσουν τα κέντρα κράτησης και να ανοίξουν επαρκή και αξιοπρεπή κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας. Παράνομη είναι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, όχι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες/τριες!