«Η αγάπη κάνει την οικογένεια»: 7-17 Μαΐου 2017

Σημειώστε τις ημερομηνίες και ας φαίνεται πως είναι νωρίς για τέτοιες ανακοινώσεις.

Η Παγκόσμια Μέρα Ισότητας των Οικογενειών (IFED ή International Family Equality Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Μαΐου, ενώ η 17η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Μέρα Κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας και της Αμφιφυλοφοβίας (IDAHOT ή International Day Against Homophobia, Transphobia and Biphobia). Τη χρονιά που μας έρχεται, οι δύο αυτοί θεσμοί της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας θα γιορταστούν μαζί σε ένα δεκαήμερο εκδηλώσεων από τις 7 μέχρι τις 17 Μαΐου του 2017 σηματοδοτώντας το γεγονός πως η οικογένεια βρίσκεται και θα  βρίσκεται στην καρδιά και στη ζωή μας, άσχετα αν πρόκειται για την οικογένεια μέσα στην οποία μεγαλώσαμε ή την οικογένεια που δημιουργήσαμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Άσχετα αν πρόκειται για τη βιολογική μας οικογένεια ή για την οικογένεια που αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε. Όλοι οι άνθρωποι ανήκουν σε κάποια «οικογένεια» και αυτό είναι που έχει σημασία πέρα από το χρώμα, το φύλο και τη μορφή της.

Οι LGBTIQ* άνθρωποι, καθώς και όλες οι σεξουαλικές μειονότητες και οι άνθρωποι που προσδιορίζονται διαφορετικά λόγω φύλου, βρίσκονται αντιμέτωποι με διακρίσεις και αποκλεισμούς σε καθημερινή βάση. Συνεπώς, έχει μεγάλη σημασία για όλους αυτούς τους ανθρώπους να βρουν την υποστήριξη, την φροντίδα και την προστασία μιας οικογένειας, όπως σημασία έχει και η υποστήριξη, η ενημέρωση και η πρόσβαση σε ανάλογο υλικό και πηγές για κάθε οικογένεια με μέλη με διαφορετικό του ετεροκανονικού σεξουαλικό προσανατολισμό και διαφορετική ταυτότητα φύλου και χαρακτηριστικών φύλου.

Οι οικογένειες ουράνιο τόξο, δηλαδή οι οικογένειες όπου τουλάχιστον ένας γονέας (ή και οι δύο) αυτοπροσδιορίζεται ως LGBTIQ  αντιμετωπίζουν κοινωνικές και νομικές διακρίσεις και στιγματισμό. Η παντελής απουσία θεσμικής αναγνώρισης και προστασίας στερεί από τα μέλη αυτών των οικογενειών, και ιδιαίτερα από τα παιδιά τους, από βασικά ατομικά και ανθρώπινα δικαιώματα. Ως εκ τούτου, τα μέλη των οικογενειών ουράνιο τόξο χρειάζονται την κοινωνική και την νομική αναγνώριση και προστασία. Κάθε οικογένεια, άσχετα από την μορφή που έχει, πρέπει να αναγνωρίζεται, να υποστηρίζεται και να γιορτάζεται.

Για τους λόγους αυτούς, τον Μάιο του 2017 η Παγκόσμια Μέρα Ισότητας των Οικογενειών (IFED, 7 Μαΐου) και η Παγκόσμια Μέρα Κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας και της Αμφιφυλοφοβίας (IDAHOT, 17 Μαΐου) συνδυάζονται με μια σειρά από εκδηλώσεις με επίκεντρο την υποστήριξη και την ασφάλεια της διαφορετικότητας των οικογενειών.

official_6d11-625x365
Λίγα λόγια για τους θεσμούς:
Η Παγκόσμια Μέρα Κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας και της Αμφιφυλοφοβίας καθιερώθηκε το 2004 για να ευαισθητοποιήσει πάνω σε θέματα βίας και διακρίσεων που βιώνουν καθημερινά οι λεσβίες, οι γκέι, οι αμφισεξουαλικοί, οι διεμφυλικοί και οι διαφυλικοί άνθρωποι, καθώς και κάθε άνθρωπος που αμφισβητεί ή δεν συμπορεύεται με τις πλειοψηφικές νόρμες της σεξουαλικότητας και του φύλου. Η 17η Μαΐου γιορτάζεται σε 130 χώρες του κόσμου ως η μέρα που το 1990 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διέγραψε την ομοφυλοφιλία από τον κατάλογο των ψυχικών ασθενειών.

Η Παγκόσμια Μέρα Ισότητας των Οικογενειών καθιερώθηκε το 2012 σηματοδοτώντας την προάσπιση της ισότητας και της περηφάνιας κάθε οικογένειας και των μελών της. Γιορτάζεται κάθε χρόνο σε διάφορες χώρες και σε ακόμα περισσότερες πόλεις, στην Αθήνα η διοργάνωση γίνεται από το 2012 από την οργάνωση Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, με πικνίκ, συγκεντρώσεις γονέων και παιδιών, παιγνίδια, τραγούδια και ποικιλία από υπαίθριες δραστηριότητες. Ο συγκεκριμένος θεσμός αναγνωρίστηκε πρόσφατα και από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως σημαντικό εργαλείο καταπολέμησης της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας και ως ευκαιρία ορατότητας κάθε LGBT κοινότητας ευαισθητοποιώντας σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου και χαρακτηριστικών φύλου.

Μείνετε συντονισμένες και συντονισμένοι!

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:
http://dayagainsthomophobia.org
http://www.internationalfamilyequalityday.org

* Ο όρος LGBTQI αναφέρεται στις λεσβίες, τους γκέι, τους ανφισεξουαλικούς, τρανς, κουήρ και ίντερσεξ ανθρώπους, όπως και σε κάθε άνθρωπο που δεν αυτοπροσδιορίζεται σύμφωνα με τις νόρμες και τους ρόλους της ετεροκανονικότητας.

Kοινή δημοσίευση των IFED και IDAHOT