Ποιες νοσοκόμες πλέκουν, κύριε Πολλάκη?

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγειας κ. Πολλάκης, μας έχει συνηθίσει, όσον καιρό έχει αυτή τη θέση, σε αντεργατικές δηλώσεις. Εκείνος δεν ξέρει την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ εμείς οι πολίτες, όποτε τύχει να πάμε για κάποια εξέταση ή θεραπεία ή για να φροντίσουμε δικούς μας ανθρώπους, τα βλέπουμε να αγωνίζονται και να αγωνιούν για να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο. Τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα, και για καλύτερη γνώση του θέματος μπορούμε να διαβάσουμε την ανακοίνωση του συνδικαλιστικού οργάνου τους, της ΠΟΕΔΝ, του Σεπτεμβρίου 2016 (σύνδεσμος στο τέλος).

Φυσικά, ο εύκολος και συνήθης στόχος κάθε υπουργού που αναφέρεται σε υπαλλήλους του δημοσίου τομέα, είτε νοσοκομείων είτε άλλων υπηρεσιών, διαχρονικά μάλιστα, είναι οι εργαζόμενες γυναίκες. Πλέκουν, γιατί δεν έχουν δουλειά επειδή είναι υπεράριθμες και επειδή είναι γυναίκες, ή δεν θέλουν να δουλέψουν. Ο κ. Πολλάκης επανέλαβε το σύνηθες στερεότυπο.

«Υπάρχουν και κέντρα υγείας ανά την Ελλάδα, εκεί όπου η λογική κατανομή είναι 6-8 νοσηλεύτριες, έχουμε 15, 18, 23 ή 25 και πάνε με το πλεχτό», είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Αμέσως τον αντέκρουσε ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδας, Δημήτρης Σκουτέλης μιλώντας στο star channel: «Οι συνάδελφοι της επαρχίας δίνουν τον εαυτό τους να κρατήσουν τα νοσοκομεία ανοιχτά. Ντρεπόμαστε που ένας αναπληρωτής υπουργός Υγείας έχει αυτήν την άποψη για τους νοσηλευτές».

Όσο για την ισότητα των δύο φύλων και τις μη διακρίσεις στην εργασία, που είναι και νομοθετικά κατοχυρωμένη, ο κ. Πολλάκης μάλλον δεν έχει ακούσει τίποτα, γι’ αυτό και κάνει τέτοιες περιφρονητικές δηλώσεις. Γιατί ο πιο κωφός και ο πιο τυφλός είναι αυτός που δεν θέλει να ακούσει και να δει. Αλλά και η Γραμματεία Ισότητας των Φύλων που οφείλει από τη θέση της να στηλιτεύει τέτοιες υπονομευτικές για τις εργαζόμενες δηλώσεις, δεν είπε τίποτα, όπως ήταν αναμενόμενο.

Το γυναικείο κίνημα βέβαια θα μπορούσε να παραπέμψει στα δικαστήρια τον αναπληρωτή υπουργό, με την κατηγορία ότι υπονομεύει την αξιοπρέπεια των εργαζόμενων γυναικών. Το ίδιο θα μπορούσε να κάνει και το συνδικαλιστικό όργανο του υγειονομικού προσωπικού.

Υπάρχουν όμως και κινηματικές εκδηλώσεις μέσα από τις οποίες θα μπορούσε να καταγγελθεί στην κοινωνία η ύβρις του υπουργού εναντίον των νοσηλευτριών.

images

Τέλος, θα δημοσιεύσουμε μια ελαφρώς διαφορετική προσέγγιση της εκλεκτής ιατρού Όλγας Κοσμοπούλου, που αλιεύσαμε στην σελίδα της στο facebook.

“Είμαι ΠΟΛΥ θυμωμένη….επειδή μου αρέσει να πλέκω, ακριβώς διότι ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΘΟΜΑΙ. Και αυτό ισχύει για όλες τις γυναίκες που πλέκουν. Για παράδειγμα, έπλεκα μανιωδώς στην κατάληψη του Υπουργείου Υγείας επί Λοβέρδου. Το πρόβλημα είναι ακριβώς, ότι ούτε εγώ, ούτε καμία νοσηλεύτρια δεν έχουμε χρόνο για ένα αξιοπρεπές διάλειμμα στη δουλειά, οπότε θα μπορούσαμε αν θέλαμε και να πλέκουμε, έστω ένα τέταρτο της ώρας, για να φύγει το μυαλό μας και να ξεκουραστεί. Το πρόβλημα είναι ότι χτυπάμε 8ωρα, 12ωρα, σπαστά 16ωρα για τις νοσηλεύτριες χωρίς διακοπή. Μας κόβεται η όρεξη για οτιδήποτε, ακόμα και τα ελάχιστα ελεύθερα Σαββατοκύριακα. Οι ώρες της δουλειάς είναι τόσο εντατικές, ώστε απομυζούν όλη μας την ενέργεια.
Για να ολοκληρώσω: το κέντημα και το πλέξιμο είναι προαιώνιες γυναικείες ασχολίες που σημαίνουν προκοπή. Δεν ανέχομαι να τις κοροϊδεύει κανένας. Δεν ανέχομαι τη ζωή που δεν επιτρέπει κέντημα, πλέξιμο, ονειροπόληση, ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ!”

http://www.enikos.gr/society/406587,H-POEDHN-gia-tis-dramatikes-elleiyeis-sta-nosokomeia.html