Οι «χοντρές κυρίες» της Αρζού Αταμάν

Γράφει η Βέρα Σιατερλή

Γνωρίστηκα με την Αρζού φέτος το φθινόπωρο στην Άγκυρα. Επιτυχημένη κεραμίστρια στην πατρίδα της αγαπάει την Ελλάδα και έρχεται συχνά. Η παρέα μαζί της ευχάριστη και ζουμερή. Λίγο καιρό μετά το τέλος του συμποσίου ήρθε αρχές Νοέμβρη στην Ελλάδα για να ξαναβρεθούμε και της ζήτησα να μιλήσει στο ΜΩΒ για την δουλειά της, πως εμπνεύστηκε και πως κατέληξε να φτιάχνει τις παχουλές κυρίες της!

Όταν άρχισα να φτιάχνω «χοντρές κυρίες μου με μαγιό», ζούσα σε ένα θέρετρο στις ακτές του Αιγαίου στην Τουρκία.

Το μόνιμο θέμα συζήτησης, ανάμεσα στις γυναίκες που παραθέριζαν ειδικά το καλοκαίρι ήταν πάντα οι δίαιτες. Πώς να χάσουν βάρος, οποίο μαγιό δείχνει καλύτερα και «κρύβει», κ.λπ.

%c2%84-ae%c2%a4%c2%9811

Εγώ αρνιόμουν να εμπλακώ σ’ αυτές τις συζητήσεις.
Στην τηλεόραση αναφέρονται διαρκώς σ’ αυτό το θέμα. Οι εφημερίδες και τα μέσα ενημέρωσης εν γενικά  εξωθούν τους ανθρώπους να είναι αδύνατοι με συνεχή άρθρα και εικόνες, αλλά στην πραγματική ζωή μερικοί άνθρωποι είναι λεπτοί και κάποιοι άλλοι δεν είναι.

%c2%84-ae%c2%a4%c2%982
Οι γυναίκες ανησυχούν πάρα πολύ για τα θέματα που σχετίζονται με το βάρος, ενώ οι άνδρες είναι άνετοι με τα κιλά τους.

%c2%84-ae%c2%a4%c2%9812
Γιατί θα πρέπει εμείς οι γυναίκες να είμαστε τόσο ανασφαλείς και εμμονικές; Τότε ήταν που άρχισα να φτιάχνω ευτυχισμένες, χαλαρές γυναικείες καρικατούρες, που φορούσαν πολύχρωμα μαγιό, τα οποία δείχνουν τα σώματά τους ελεύθερα με έναν μη επικριτικό τρόπο.

%c2%84-ae%c2%a4%c2%9810
Μέχρι τώρα το πρώτο ερώτημα όλων ήταν «γιατί είναι χοντρές;» Αυτή η ερώτηση με κάνει ακόμα πιο αποφασισμένη να συνεχίσω να φτιάχνω τις γυναίκες, χοντρές. Γιατί όχι;

Γιατί οι άνθρωποι ενδιαφέρονται τόσο για την εμφάνιση των άλλων; Μπορούμε να ασχολούμαστε με πιο ενδιαφέροντα θέματα συζήτησης όπως ότι το υπερβολικό βάρος δεν είναι το τέλος του κόσμου.

%c2%84-ae%c2%a4%c2%983
Έφτιαξα «χοντρούς άντρες να ψαρεύουν», δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με την εμφάνισή τους. Κανείς δεν αμφισβήτησε το βάρος τους. Τότε άρχισα να κατασκευάζω πιόνια του σκακιού» με γυναίκες ενάντιων των αντρών».

%c2%84-ae%c2%a4%c2%984
Οφείλω να ομολογήσω ότι πραγματικά το απόλαυσα κατασκευάζοντας τα σκάκια. Έτσι, τώρα κυρίες μου είναι παχουλές και χαρούμενες και όταν χρειάζονται αγάπη, κάνω  άνδρες χοντρούς για αυτές.

%c2%84-ae%c2%a4%c2%985
Όποιος είναι χοντρός δεν είναι και λειψός. Αυτό που έχει σημασία είναι το πώς εκπροσωπείται η ψυχή μας, το μυαλό και το σώμα μας μέσα από τη ζωή μας.
%c2%84-ae%c2%a4%c2%986