Ακάλυπτη στη Σαουδική Αραβία; Την καλύπτουν τα social media!

Γράφει η Ιφιγένεια Κοντού

Στη Σαουδική Αραβία και ειδικά σε πόλεις όπως το το συντηρητικό Ριάντ, το να βγει μια γυναίκα ακάλυπτη δίχως το απαραίτητο niqāb και την παραδοσιακή μαύρη abaya που καλύπτει ολόκληρο το σώμα από την κορυφή ως τα νύχια, ισοδυναμεί με τρέλα! Πολύ περισσότερο όταν φοράει  μια χρωματιστή φούστα που το στρίφωμά της δεν φτάνει καν στον αστράγαλο και βγαίνει και φωτογραφίζεται κι ανεβάζει τη φωτογραφία στο twitter! Ε τότε η πρόκληση για τους Σαουδάραβες ξεπερνάει κάθε όριο!

Η φωτογραφία εντοπίστηκε αρχικά από έναν λογαριασμό  με το όνομα Malak Al Shehri  ο οποίος σβήστηκε από το twitter μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα όπως καταγγέλλει το  International Business Times. Ένας χρήστης με ψευδώνυμο στο twitter έκανε retweet  τη φωτογραφία  λέγοντας ότι η τολμηρή Malak Al Shehri σκόπευε να βγει για πρωινό με αυτή την αμφίεση, χωρίς abaya και με ακάλυπτο κεφάλι.  Εννοείται ότι με το που ανέβηκε το tweet, οι απειλές άρχισαν να πέφτουν βροχή!  «Ζητάμε αίμα!», «Σκοτώστε την και πετάξτε το πτώμα της στα σκυλιά» , «Σκληρή τιμωρία γι αυτή την αποτρόπαιη κατάσταση».
Φοβερά αποτρόπαιη πράξη, αλήθεια…

Παρά την εναντίωση και τις απειλές, περισσότεροι – πολύ περισσότεροι – ήταν οι χρήστες και χρήστριες από τη χώρα της και το εξωτερικό, που στάθηκαν στο πλευρό της Malak υποστηρίζοντάς την ανοιχτά στα social media. Επαινώντας την για το θάρρος  και τη γενναιότητά της. Απαιτώντας από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας να κάνει πια ένα βήμα προς τον αιώνα που ζει η υπόλοιπη ανθρωπότητα…

«Καιρός ήταν να διαμαρτυρηθούμε ενάντια σε αυτή την φυλακή που είναι η  abaya για τις γυναίκες» @FarahAqqad

«Είναι τόσο γενναία και είμαι εντυπωσιασμένη και υπερήφανη γι αυτήν!» @AreejKm

«Είμαι εντυπωσιασμένος από το θάρρος και την αντίσταση  των γυναικών της Σαουδικής Αραβίας» @MajedAbboud

czmpra_w8aambyx

Η Malak Al Shehri   συνελήφθη τελικά από την αστυνομία της Σαουδικής Αραβίας για το «έγκλημά» της να κυκλοφορεί ακάλυπτη και δίχως abaya, κατηγορείται επίσης και για ένα ακόμη «έγκλημα»: « για το ότι μιλά ανοιχτά για τις απαγορευμένες σχέσεις με άντρες» . Αυτό στη Σαουδική Αραβία μπορεί να σημαίνει ότι η κοπέλα θεωρεί φυσικό να μιλήσει απλώς σε κάποιον άντρα ή να μπει σε δημόσιο κτίριο από την ίδια είσοδο ή να σταθεί δίπλα σε άντρα σε μέσο μεταφοράς, αφού απαγορευμένες είναι όλες ανεξαιρέτως οι σχέσεις με άντρες στη χώρα, εκτός από τα μέλη της οικογένειας. Ακόμη και τα βλέμματα.

Η Malak που διανύει την εικοστή δεκαετία της ζωής της, έγινε «Ηρωίδα  της Ημέρας» από το Παρατηρητήριο του ΟΗΕ και πηγή έμπνευσης για πολλές γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας που σφίγγουν τα δόντια κάτω από την boushiya , ένα λεπτό μαύρο πέπλο που κρέμεται κάτω από τα μάτια καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος του προσώπου και φοριέται ακόμα πολύ στη Σαουδική Αραβία.

Μία ακάλυπτη σαουδαράβισσα μπορεί να μην φέρνει [ακόμα] την Άνοιξη. Πλησιάζει όμως η στιγμή που οι θαρραλέες γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας θα χρησιμοποιήσουν  τα μέσα που έχουν στα χέρια τους: τα social media, για μια οργανωμένη μαζική πρώτη εμφάνιση χωρίς  niqāb και abayas. Τι θα κάνει τότε το οπισθοδρομικό βασίλειο; Θα τις συλλάβει άραγε όλες; Θα τις πετάξει όλες στα σκυλιά;