Κ. Κούνεβα: «Κάποια ΜΜΕ προσποιούνται ότι αγνοούν το μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης για να κρατηθώ στη ζωή»

Ανακοίνωση της Κ.Κ. και σχολιο της Σ. Βωβού

Οκτώ χρόνια ακριβώς μετά τη δολοφονική επίθεση εναντίον μου,  τον Δεκέμβρη του 2008, για λόγους που η ελληνική κοινωνία γνωρίζει πολύ καλά, ορισμένα ΜΜΕ επιχειρούν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι τα χρήματα που προσέφεραν χιλιάδες άνθρωποι για να κρατηθώ στη ζωή είναι προϊόν ύποπτου πλουτισμού.

Η δήλωση του πόθεν έσχες μου και όσα εμπεριέχονται σ’ αυτήν ως «καταθέσεις από δωρεές» είναι το απόσταγμα το μεγάλου κινήματος αλληλεγγύης, που εκφράστηκε ηθικά αλλά και υλικά, για να μπορέσω ξαναβρώ τη φωνή μου, να ανακτήσω λίγη από την όρασή μου, να σταθώ ξανά στα πόδια μου. Είναι τα χρήματα που μαζεύτηκαν ευρώ το ευρώ από απλούς αλλά και επώνυμους πολίτες, από συλλογικότητες και συνδικάτα απ’ την Ελλάδα κι όλο τον κόσμο.  Χάρη σ’ αυτά τα χρήματα υποβλήθηκα και θα συνεχίζω να υποβάλλομαι σε δεκάδες χειρουργικές επεμβάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ώστε να επουλώσω κάπως τα τραύματα από την επίθεση που δέχθηκα ως μια μετανάστρια, συνδικαλίστρια και γυναίκα που προσπάθησε να αναδείξει τα προβλήματα και τη σκληρή εκμετάλλευση των εργαζομένων στον κλάδο καθαρισμού.

Θλίβομαι βαθύτατα για το γεγονός ότι αυτή η θαυμαστή αλληλεγγύη του κόσμου όχι μόνο αποκρύπτεται από ορισμένα ΜΜΕ, που προσποιούνται ότι εκπλήσσονται από τη δήλωση «πόθεν έσχες» μου, αλλά και επιχειρείται να χρησιμοποιηθεί ως μέσο ηθικής απαξίωσης των αγώνων, του συνδικαλισμού, της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχόλιο

Πολλές γυναίκες από την ομάδα του Μωβ ήμασταν την εποχή εκείνη, με τις τοτινές φεμινιστικές συλλογικότητες, στην πρώτη γραμμή του αγώνα της αλληλεγγύης προς την Κούνεβα, και προς όλες τις καθαρίστριες που αγωνίζονταν για τα ελάχιστα αυτονόητα. Μάλιστα, στήθηκε για το θέμα αυτό η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στην Κωνσταντίνα Κούνεβα, η οποία έκανε πολλές ενέργειες ευαισθητοποίησης του κοινού, συγκέντρωνε χρήματα αλληλεγγύης, συμμετείχε σε δημόσιες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, και οργάνωσε μια συναυλία εθελοντικής συμμετοχής καλλιτέχνιδων και καλλιτεχνών, η οποία συγκέντρωσε το ποσόν των 11.000 ευρώ τα οποία κατατέθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό της Κ.Κούνεβα.

Αυτό είναι ένα μόνο από τα ποσά τα οποία συγκεντρώθηκαν μέσα από τον πολύμηνο αγώνα, για να αντιμετωπίσει αυτή η γυναίκα που τόσο βάναυσα επλήγη και τιμωρήθηκε για τον αγώνα της, τα έξοδα που αναμένετο να έχει, αν βέβαια επιζούσε. Είμαστε βεβαίως όλοι οι άνθρωποι της αλληλεγγύης στην ευχάριστη θέση να βλέπουμε την Κωνσταντίνα Κούνεβα ζωντανή και δραστήρια, παρά τις σοβαρές αναπηρίες οι οποίες θα την συνοδεύουν για όλη της τη ζωή, ακόμα και αν βελτιωθούν, όπως ευελπιστούμε. Τα αναφερόμενα χρήματα φανταζόμαστε ότι βρίσκονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς οι οποίοι τώρα ελέγχονται από το “Πόθεν έσχες”. Δεν διανοούμεθα ότι αυτά τα χρήματα της αλληλεγγύης θα φορολογηθούν, και δεν διανοούμεθα ότι θα υπάρχουν άνθρωποι που στηλιτεύυν το πλούσιο προϊόν ενός εράνου του κινήματος, πανελλαδικής κλίμακας, για την αντιμετώπιση των μεγάλων βλαβών της υγείας της.

Πρέπει να πούμε όμως εδώ ότι στην ανακοίνωση της ίδιας της Κ.Κ. υπάρχουν κάποιες παραλείψεις, ως προς την αλληλεγγύη. Ο κόσμος της αλληλεγγύης ήταν από το συνδικαλισμό, από την Αριστερά, από το φεμινισμό, από το χώρο της αναρχίας και της αυτονομίας, πράγμα που δεν πρέπει να παραλείπεται. Επίσης υπήρχαν καθημερινοί άνθρωποι χωρίς ιδιαίτερες αγωνιστικές εντάξεις, που μας έβρισκαν στις εκδηλώσεις και μας ζητούσαν το λογαριασμό για να βάλουν μια συμβολή.

Ως προς το θέμα ΣΥΡΙΖΑ το οποίο αναφέρει η ανακοίνωση, έχει σημασία να τονίσουμε πρώτον ότι η Κ.Κ. ως ευρωβουλεύτρια είναι συνεργαζόμενη με τον ΣΥΡΙΖΑ όπως η ίδια συχνά δηλώνει, και ότι τις ψήφους για να γίνει ευρωβουλεύτρια τις πήρε από μεγάλο μέρος των αλληλέγγυων, παρά το ότι βρισκόταν στο ευρωψηφοδέλτιό του ΣΥΡΙΖΑ, και όχι μόνο από τους ψηφοφόρους του κόμματος. Επίσης να αναφέρουμε ότι τα περισσότερα από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που τότε συμμετείχαν ενεργά και πρωτοπόρα στην αλληλεγγύη, σήμερα δεν βρίσκονται στο κόμμα αυτό που πήρε την κυβέρνηση το 2015 με άλλο πρόγραμμα από αυτό που εφαρμόζει, ιδιαίτερα μετά το καλοκαίρι του 2015. Άρα, το θέμα ΣΥΡΙΖΑ που αναφέρεται στην ανακοίνωσή της πρέπει να αντιμετωπίζεται μέσα στην εξέλιξή του.

dsc_41621482424457

Έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων, όπου ο εργολάβος είχε προσπαθήσει να βγάλει την επίσχεση εργασίας παράνομη, την άνοιξη. Δεν τα κατάφερε. Η απόφαση δικαίωσε τις εργαζόμενες.

Τέλος, για να αναφερθούμε στην τρέχουσα πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των καθαριστριών και των εργολάβων καθαριότητας τους οποίους τότε αντιμετώπιζε η Κ.Κ. και το σωματείο της. Μετά από δύο σχεδόν χρόνια διακυβέρνησης αυτού του κόμματος, δεν έχουν φύγει οι εργολάβοι από το χώρο της καθαριότητας των δημοσίων οργανισμών, δεν έχει φτιαχτεί κάποιος νόμος που θα ρυθμίζει τη δουλειά των καθαριστριών χωρίς εργολάβους, με προσλήψεις και δικαιώματα. Και μάλιστα, εδώ και ένα χρόνο σχεδόν οι καθαρίστριες της ΟΣΥ (Οργανισμός Συγκοινωνιών), αγωνίζονται καθημερινά πρώτον για να πληρωθούν τις μισθολογικές καθυστερήσεις που φτάνουν τους 7 ή 6 μήνες, και δεύτερον για να εργάζονται με κανονικές συμβάσεις. Η Κ.Κ. πήγε σ’ αυτό τον αγώνα, βέβαια, και εξέφρασε την αλληλεγγύη της, αλλά το κόμμα που κυβερνά δεν έσπευσε να αντιμετωπίσει τον εργασιακό μεσαίωνα στον οποίο εξακολουθούν να εργάζονται οι συγκεκριμένες καθαρίστριες, και όχι μόνο.