Για τις Pussy Riots, με αφορμή την εκδήλωση στην Αθήνα

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Οι Pussy Riots είναι η πιο γνωστή παγκοσμίως φεμινιστική ομάδα, πανκ συγκρότημα, καλλιτεχνική συλλογικότητα. Ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2011, από 11 νέες γυναίκες, ηλικίας από 22 έως 33 χρόνων. Με την τολμηρή δράση τους έχουν φέρει το φεμινισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε δημόσια συζήτηση στη Ρωσία, και έχουν ανανεώσει τη φεμινιστική δράση διεθνώς.

_71912743_pussy_reu

Η παράσταση στο ναό και η βίαιη απομάκρυνσή τους:

https://youtu.be/GCasuaAczKY

Η πρώτη εμβληματική εκδήλωσή τους, ήταν όταν μέλη της ομάδας έπαιξαν μουσική μέσα στον Καθεδρικό Ναό της Μόσχας Χριστός Σωτήρ, το 2012, με σκοπό να καταγγείλουν την υποστήριξη της Ρωσικής Εκκλησίας προς τον Πούτιν και την αυταρχική ή δικτατορική, όπως οι ίδιες λένε, πολιτική του. Απομακρύνθηκα, βίαια από τη φρουρά του ναού, και προσήχθησαν για τα περαιτέρω. Στις 3 Μαρτίου συνελήφθησαν οι δύο, Nadezhda Tolokonnikova και Maria Alyokhina, ενώ στις 16 Μαρτίου συνελήφθη Yekaterina Samutsevich. Και οι τρεις αρνήθηκαν να καταβάλουν εγγύηση.

Nadezhda_Tolokonnikova_(Pussy_Riot)_at_the_Moscow_Tagansky_District_Court_-_Denis_Bochkarev

230px-Yekaterina_Samutsevich_(Pussy_Riot)_at_the_Moscow_Tagansky_District_Court_-_Denis_Bochkarev

103px-Maria_Alekhina_(Pussy_Riot)_at_the_Moscow_Tagansky_District_Court_-_Denis_Bochkarev

Με τη σειρά, από πάνω προς τα κάτω: Τολοκονίκοβα, Σαμούτσεβιτς, Αλιόκινα

Η δίκη τους άρχισε στα τέλη Ιουλίου, και δικάστηκαν για “χουλιγκανισμό που εμπνέεται από θρησκευτικό μίσος”. Καταδικάστηκαν στις 17 Αυγούστου του 2012 σε φυλάκιση δύο ετών και οι τρεις. Οι δύο εξέτισαν 21 μήνες σε φυλακή στη Σιβηρία, όπου γνώρισαν το βασανιστήριο της φυλακής όσο και οι άλλες τρόφιμες και πολύ περισσότερο, αφού, εκτός από τον αυταρχισμό του όλου συστήματος, γνώρισαν και την απαξίωση από άλλες κρατούμενες που αποδοκίμαζαν τις πράξεις τους. Κατά την έφεση, τον Οκτώβριο του 2012, η ποινή των δύο πρώτων επικυρώθηκε, ενώ για την τρίτη, την Samutsevich, δόθηκε αναστολή εκτέλεσης ποινής.

_71913502_016571405-1

Η δίκη και καταδίκη τους προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στη Ρωσία αλλά και σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στη Δύση. Το αίτημα για την απελευθέρωσή τους υποστήριξαν πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ τους και η Διεθνής Αμνηστία, που τις είχε κηρύξει κρατούμενες συνείδησης, αλλά και πολλοί διάσημοι και διάσημες στο χώρο του θεάματος.
220px-Pussy_Riot_protest

_71913498_017672804-1

Διαμαρτυρίες στη Μόσχα, Ιούνιος 2012

Έξι μήνες μετά την αποφυλάκισή των δύο, που ήταν τον Δεκέμβριο του 2013, οι Nadya Tolokonnikova και Maria Alekhina ίδρυσαν μια ανεξάρτητη υπηρεσία ειδήσεων-ιστότοπο που “θα εστιάζεται στη δικαιοσύνη, την εφαρμογή του νόμου και το σύστημα των φυλακών στη Ρωσία”, όπως έλεγαν στην αρχική τους δήλωση. Ονομάζεται MediaZona, και σύμφωνα με την δική τους ανακοίνωση, θα δουλεύει σε στενή συνεργασία με την Μη Κυβερνητική οργάνωση  Zona Prava που ιδρύθηκε στις αρχές του 2014. Αρχισυντάκτης στον ιστότοπο είναι ο γνωστός πολιτικός δημοσιογράφος Sergey Smirnov.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, η Τολοκονίκοβα περιέγραψε τον ιστότοπο ως εξής:
“Από την αποφυλάκισή μας, πριν 6 μήνες, θεωρούμε ότι τα μίντια στη Ρωσία δεν είναι πλέον δυνατόν κα καλύπτουν όσα συμβαίνουν. Λόγω της βαριάς λογοκρισίας από τις αρχές, δεν υπάρχει χώρος στα μίντια για ο,τιδήποτε κριτικάρει την πολιτική του Πούτιν και παρακολουθεί την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα ρωσικά δικαστήρια και την εφαρμογή του νόμου. Δικαστήρια, φυλακές, συλλήψεις, καταδίκες, εξεγέρσεις στα κρατητήρια, πολιτικές υποθέσεις που ποινικοποιούναι, εγκλήματα των λειτουργών του νόμου – ο ιστότοπός μας θα προσπαθήσει να τα καλύψει όλα αυτά”.

Η Αλέξινα, αναφέρει στο ίδιο δημοσίευμα: “Δεν υπάρχουν πολιτικά ζητήματα στη Ρωσία που να μην παραπέμπονται στα δικαστήρια –  και υπάρχει μεγάλη ανάγκη για διαφάνεια και κάλυψη από τα μίντια, για θέματα που συμβαίνουν εκεί πέρα, έτσι ελπίζουμε η Mediazona θα βοηθήσει να κλείσει αυτό το χάσμα και ν’ αλλάξει το πρόσωπο των ανεξάρτητων μίντια στη Ρωσία”.  http://www.zona.media

Στο μεταξύ, και μετά την αποφυλάκισή τους, οι δύο συνελήφθησαν δύο φορές, τη μια με την κατηγορία κλοπής, και τη δεύτερη για την διαμαρτυρία τους όπου υποστήριζαν μια ομάδα πολιτικών ακτιβιστών γνωστών ως “Φυλακισμένοι της 6ης Μαίου”, ενώ έχουν υπέστησαν και πολλές επιθέσεις στους δρόμους. Έκαναν μουσική παράσταση ως ομάδα Pussy Riot κατά τη διάρκεια των χειμερινών Ολυμπιακών στο Σότσι της Ρωσίας, όπου δέχθηκαν επίθεση με σπρέι πιπεριού από τους Κοζάκους που είχαν προσληφθεί ως ασφάλεια. Επίσης, στις 6 Μαρτίου 2014, οι Tolokonnikova και Alyokhina δέχθηκαν επίθεση με πράσινη μπογιά και αντικείμενα από νεολαίους στην περιοχή Nizhny Novgorod της Μόσχας, όπου έτρωγαν σε ένα φτηνό εστιατόριο όπου είχαν συνάντηση με άλλες συγκρατούμενές τους.
Madonna-introduces-Maria--011

H Μαντόνα καλωσορίζει την Αlyokhina και Nadezhda Tolokonnikova στη συναυλία της Αμνηστίας στη Νέα Υόρκη, τον Φεβρουάριο του 2014. Φωτογραφία: Jason Szenes/EPA

Μέσα στην ίδια την ομάδα, υπήρξε διαμαρτυρία και αντιδικία. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας της Διεθνούς Αμνηστίας στη Νέα Υόρκη το Φεβρουάριο του 2014 με σκοπό φιλανθρωπικό και με εισιτήριο 27 ευρώ, δημοσιοποιήθηκε ένα γράμμα που υπογραφόταν από ανώνυμα μέλη της ομάδας, που έλεγε ότι οι Νάντια και η Μάσα δεν ήταν πλέον μέλη της ομάδας, επειδή παρασύρθηκαν από τις συνθήκες που έζησαν στις φυλακές και απέκλιναν από την αρχική ιδεολογία. Επίσης κατάγγελαν ότι η συναυλία έχει εισιτήριο, κάτι στο οποίο είναι αντίθετες. Οι δύο γυναίκες που κατηγορήθηκαν από το γράμμα αυτό, φαίνεται από τις δράσεις που αναφέρουμε ότι ενεργούσαν ως μέλη και στο πνεύμα της ομάδας, και μάλιστα με κόστος κάθε φορά. Όπως και να έχει, φαίνεται ότι μετέπειτα απέσεισαν τις κατηγορίες, με την δράση τους, λέγοντας ότι οι δράσεις τους αποδεικνύουν ότι συνεχίζουν να είναι Pussy Riots.
pussyriot624f

Αλιόκινα και Τολοκονίκοβα, στο Women of the World Summit

Τον Απρίλιο του 2014 βρέθηκαν επίσης στη Νέα Υόρκη, προσκεκλημένες ομιλήτριες στο Women in the World Summit, μια γκλάμορους συνάντηση που οργανώνεται από την πανίσχυρη βαρώνη των μίντια Tina Brown, με σκοπό, όπως η ίδια λέει, να εκτίθενται οι Αμερικανοί και Αμερικανίδες στις φωνές γυναικών απ’ όλο τον κόσμο, και να συνδέονται τα γεμάτα πορτοφόλια με άξιους στόχους.

Σήμερα 24 Μαρτίου 2017, φιλοξενούνται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση δύο μέλη, η Masha Alyokhina μαζί με ένα πιο νέο μέλος της ομάδας, που εντάχθηκε το 2014, την δημοσιογράφο Sasha Bogino, που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο MediaZone, με τα ρεπορτάζ και τη συμβολή της.

Να πούμε τέλος ότι η μεγάλη δύναμη αυτών των νεαρών γυναικών έγινε αντικείμενο θαυμασμού σε όλο τον κόσμο, και προπαντός από τις φεμινίστριες, πολλές από τις οποίες θεωρούμε ότι ανανέωσαν με τον τρόπο τους το φεμινιστικό αγώνα. Ο θαυμασμός μας μεγαλώνει όταν βλέπουμε ότι παρά μαρτύρια που πέρασαν στη Σιβηρία, βγήκαν αμετανόητες.

Εδώ βέβαια έρχεται η βιομηχανία του θεάματος, που προσπαθεί να καταπιεί αυτές τις αγωνίστριες και να τις αδειάσει από το επαναστατικό τους περιεχόμενο. Είναι πολλά τα ιδιωτικά ιδρύματα της βιομηχανίας του πολιτισμού διεθνώς, που αναπτύσσονται παράλληλα με τη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου σε κάθε τομέα, και μετατρέπουν τον πολιτισμό σε εμπόρευμα που ακολουθεί το νεοφιλελευθερισμό σε κάθε τομέα της ζωής.

Αυτές οι γυναίκες έχουν αποδείξει, μέχρι στιγμής, ότι δεν ενσωματώνονται. Το μέλλον θα δείξει. Υπάρχουν και άλλα λαμπρά παραδείγματα αντίστασης στην ενσωμάτωση, όπως αυτό της Μαλάλα Γιουσαφσάι, που μέχρι στιγμής δεν έχει ενσωματωθεί στο σύστημα, παρά τις μεγάλες προσπάθειες των διάφορων ιδρυμάτων και οργανισμών.

Μέρος των πληροφοριών πήραμε από τον ιστότοπο pitchfork και από τη Wikipaedia.
_71919035_020429360-1

_71913504_018242496-1