Επίσκεψη στις κρατούμενες στην Πέτρου Ράλλη και στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού

Επίσκεψη στις κρατούμενες στην Πέτρου Ράλλη και στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού

Στο πλαίσιο των μηνιαίων επισκέψεων του ΜΩΒ στις κρατούμενες γυναίκες, πραγματοποιήσαμε την Κυριακή 12/03/2017 επίσκεψη στα κρατητήρια αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη και την Τρίτη 14/03/2017 επίσκεψη στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού.

Για τις κρατούμενες πρόσφυγες και μετανάστριες στην Πέτρου Ράλλη είχαμε τη νομική στήριξη της οργάνωσης ΑΙΤΗΜΑ αυτή τη φορά, την οποία και ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκριση. Κατά την επίσκεψή μας οι κρατούμενες ήταν 22.

Συναντήσαμε τις γυναίκες στον χώρο προαυλισμού και πάλι, στην ταράτσα του κτιρίου, όπου υπάρχουν κάποια τραπέζια, πάγκοι και μια μπασκέτα, και τριγύρω ψηλοί τοίχοι με αγκαθωτά συρματοπλέγματα στην κορυφή και σκασμένες μπάλες μπάσκετ πάνω τους, όπως και την προηγούμενη φορά. Είχαμε φέρει λοιπόν μια καινούργια μπάλα μπάσκετ και ρούχα για τις γυναίκες, και επιπλέον για κάθε γυναίκα ξεχωριστά από μια τσάντα με τηλεκάρτα, εσώρουχα και κάλτσες, όπως μας είχαν ζητήσει οι ίδιες κατά την προηγούμενη επίσκεψή μας. Ειδικά οι τηλεκάρτες είναι συνεχής και επιτακτική ανάγκη για τις γυναίκες αυτές για την επικοινωνία τους με τον έξω κόσμο, και δυστυχώς δεν μπορούμε κάθε μήνα να αγοράζουμε για όλες από τους δικούς μας πόρους, οπότε επαναλαμβάνουμε την παράκλησή μας για δωρεές σε χρήμα ή είδος.

Συζητήσαμε με τις κρατούμενες, ακούσαμε τα προβλήματά τους, και μεταφέραμε εκ νέου τα αιτήματά τους στις αστυνομικές αρχές σχετικά με την κακή ποιότητα του φαγητού και την περιορισμένη καντίνα, αλλά και την ανεπαρκή θέρμανση. Το γενικό πλαίσιο παραμένει ότι αρκετές γυναίκες συλλαμβάνονται στο δρόμο απλώς επειδή δεν έχουν χαρτιά, ενώ άλλες έχουν κατηγορίες γιατί συνελήφθησαν με πλαστά διαβατήρια. Όσον αφορά τη διάρκεια της κράτησης, οι γυναίκες κρατούνταν από μερικές μέρες έως κι επί σειρά μηνών. Κάποιες βρίσκονται για πολλά χρόνια στην Ελλάδα, κάποιες κρατούνται παρότι έχουν καταθέσει αίτημα για άσυλο. Συχνά δεν γνωρίζουν τη νομική τους κατάσταση και τις διαδικασίες, ζητούν δωρεάν δικηγόρο και να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους, και ρωτούν απεγνωσμένα πόσον καιρό θα κρατηθούν και τι θα γίνει με τις υποθέσεις τους. Το πάγιο αίτημά μας παραμένει να κλείσουν όλα τα κέντρα κράτησης και να ανοίξουν αξιοπρεπή κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας.

Για τις κρατούμενες των φυλακών Κορυδαλλού διοργανώσαμε εκδήλωση με προβολή εξαίρετης ταινίας αντιρατσιστικού και γυναικείου περιεχομένου. Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε συνοπτικά για την 8η Μαρτίου, ημέρα της γυναίκας, και τους αγώνες των γυναικών σε όλο τον κόσμο εδώ και πολλές δεκαετίες, αλλά και να τονίσουμε την άνοδο των γυναικείων κινημάτων μετά την εκλογή του Τραμπ. Αναφερθήκαμε επίσης στη μαζική διαδήλωση στην Αθήνα και μοιράσαμε στις κρατούμενες το φυλλάδιο του Μωβ για την 8η Μαρτίου. Όπως τους είπαμε, εσείς που είστε εδώ μέσα σήμερα, θα είστε έξω αύριο, και από εμάς που είμαστε έξω δεν ξέρουμε πόσες και ποιες θα είναι μέσα. Ο αγώνας για τα γυναικεία δικαιώματα και την ισότητα των φύλων, και ιδιαίτερα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, αφορά όλες τις γυναίκες.

Το Μωβ