Συνεχίζεται στην Καβάλα η δίκη με κατηγορία ομαδικού βιασμού στην Ξάνθη

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Αύριο Τετάρτη 5 Απριλίου συνεχίζεται στην Καβάλα η δίκη για ομαδικό βιασμό στην Ξάνθη, με την κατηγορία να στοιχειοθετείται από πολλά στοιχεία, τα οποία εκτέθηκαν και κατά την ακροαματική διαδικασία. (Βλ. δύο προηγούμενα άρθρα δημοσιευμένα στο Μωβ).

Έγινε φανερό κατά τη διαδικασία ότι η κοπέλα έχει γίνει ένα ψυχικό ράκος, ενώ αναγκάστηκε να φύγει από την πόλη και να πάρει μεταγραφή από τη σχολή της. Τα γεγονότα εξέθεσε η ίδια, καθώς και ο πατέρας της που συμπαρίσταται στην κόρη του από την αρχή της καταγγελίας.

Η κοπέλα κατέθεσε ότι υπέστη ομαδικό βιασμό από τους δύο κατηγορούμενους, που την μετέφεραν με τη βία στο σπίτι ενός από αυτούς, και ενώ είχε καταναλώσει αλκοόλ.

Σημειωτέον ότι στο σπίτι αυτό βρέθηκαν 18 ναρκωτικά χάπια και 16 γραμμάρια κάνναβης από την αστυνομία, τα οποία αποτελούν επιβαρυντικό στοιχείο.

Το αρνητικό στη διάρκεια της δίκης ήταν η κατάθεση του ιατροδικαστή Νίκου Κιφνίδη, της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θράκης, ο οποίος ανέφερε ότι δεν διαπίστωσε σημάδια βιασμού ή άσκησης βίας, ότι η κοπέλα δεν έφερε κακώσεις. Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι ο βιασμός είναι η μεγαλύτερη άσκηση βίας ενάντια σε μια γυναίκα, πολύ περισσότερο όταν βρίσκεται σε κατάσταση που δεν μπορεί να αντισταθεί. Η ύπαρξη εκδορών είναι πραγματικά ήσσονος σημασίας σε σύγκριση με το κακούργημα του βιασμού, κάτι που ελπίζουμε το δικαστήριο να λάβει υπόψιν του, ξεπερνώντας τις αναχρονιστικές αντιλήψεις για το τι σημαίνει συναίνεση. Όταν μια γυναίκα δεν είναι σε θέση να αντισταθεί, πράγμα που θα προκαλούσε εκδορές και σημάδια, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι συναινεί στην σεξουαλική πράξη, πολύ περισσότερο όταν οι κατηγορούμενοι είναι δύο.

Πάνω στο θέμα της συναίνεσης και του τι σημαίνει βία σε περιστατικά βιασμού υπάρχει ολόκληρη διεθνής νομολογία, που ευελπιστούμε η έδρα να λάβει υπόψιν απέναντι σε αναχρονιστικές αντιλήψεις ότι αν η κοπέλα δεν πάλεψε, άρα δαν αντιστάθηκε.

Φυσικά οι κατηγορούμενοι, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ, μίλησαν για συναινετική επαφή.

Η συνέχεια της δίκης περιλαμβάνει αγορεύσεις εισαγγελέα και δικηγόρων, και έκδοση της απόφασης.