Επίσκεψη στις κρατούμενες στην Πέτρου Ράλλη Μάιος 2017

Στο πλαίσιο των μηνιαίων επισκέψεων του ΜΩΒ στις κρατούμενες γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες, πραγματοποιήσαμε την Κυριακή 07/05/2017 επίσκεψη στα κρατητήρια αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη. Κατά την επίσκεψή μας οι κρατούμενες ήταν 14, αριθμός ευτυχώς μειωμένος σε σύγκριση με τις προηγούμενες φορές.

Συναντήσαμε τις γυναίκες στον διάδρομο και στο χώρο προαυλισμού, στην ταράτσα του κτιρίου, όπου υπάρχουν κάποια τραπέζια, πάγκοι και μια μπασκέτα, και τριγύρω ψηλοί τοίχοι με αγκαθωτά συρματοπλέγματα στην κορυφή και σκασμένες μπάλες πάνω τους, όπως πάντα. Είχαμε φέρει ρούχα για τις γυναίκες, από δωρεές μελών και φίλων του Μωβ, τις οποίες ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την αλληλεγγύη τους. Επιπλέον σε κάθε γυναίκα ξεχωριστά δώσαμε από μια τηλεκάρτα, όπως μας ζητούν οι ίδιες σε κάθε επίσκεψή μας, για την τόσο βασική και κρίσιμη επικοινωνία τους με τον έξω κόσμο.

Θετική εξέλιξη ήταν ότι στον χώρο προαυλισμού η αστυνομία είχε αναρτήσει σε διάφορες γλώσσες τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των κρατουμένων. Η ειρωνία είναι φυσικά ότι δεν γίνονται σεβαστά όλα τα δικαιώματά τους. Επίσης οι χώροι των κελιών ήταν φρεσκοβαμμένοι – από τις ίδιες τις κρατούμενες.

Συζητήσαμε με τις γυναίκες, ακούσαμε τα προβλήματά τους, και μεταφέραμε εκ νέου τα αιτήματά τους στις αστυνομικές αρχές. Το γενικό πλαίσιο παραμένει ότι αρκετές γυναίκες συλλαμβάνονται στο δρόμο απλώς επειδή δεν έχουν χαρτιά, ενώ άλλες έχουν κατηγορίες, π.χ. πλαστό διαβατήριο. Όσον αφορά τη διάρκεια της κράτησης, οι γυναίκες κρατούνται από μερικές μέρες έως κι επί σειρά μηνών. Κάποιες βρίσκονται για πολλά χρόνια στην Ελλάδα, κάποιες κρατούνται παρότι έχουν καταθέσει αίτημα για άσυλο. Συχνά δεν γνωρίζουν τη νομική τους κατάσταση και τις διαδικασίες, ζητούν δωρεάν δικηγόρο και να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους, και ρωτούν απεγνωσμένα πόσον καιρό θα κρατηθούν και τι θα γίνει με τις υποθέσεις τους.

Το πάγιο αίτημά μας παραμένει να κλείσουν όλα τα κέντρα κράτησης και να ανοίξουν αξιοπρεπή κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας.

Αλληλεγγύη στις κρατούμενες πρόσφυγες και μετανάστριες!

Το Μωβ