Το μωβ συμμετέχει σε συζήτηση στο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ ΑΡ.Κ.Α.Σ. – Ε.Α.Α.Κ.

Παρουσιάζει η Βέρα Σιατερλή

Την Παρασκευή 12 Μαίου στα πλαίσια του Αντιφασιστικού Φεστιβάλ ΑΡ.Κ.Α.Σ.1 – Ε.Α.Α.Κ.2 που πραγματοποιήθηκε στην Σχολή Καλών Τεχνών (στην Πειραιώς), ανοιχτή συζήτηση με θέματα όπως οι γυναίκες και η φασιστική ιδεολογία, το LGBTQ+ κίνημα, ο σεξισμός, η κουλτούρα του βιασμού, το pink washing3, η σχέση της αστικής δημοκρατίας με την άνοδο του φασισμού.

Ως Μωβ ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα της αντιφασιστικής αυτής διοργάνωσης στην Α.Σ.Κ.Τ., γιατί διακρίναμε ότι προάγονται οι ιδέες και η αντισεξιστική λογική μας, καθώς το Αντιφασιστικό Φεστιβάλ επιδιώκει μέσα από διαδικασίες όπως συζητήσεις, αλλά και μέσα από την ίδια την καλλιτεχνική δημιουργία (ζωγραφική, θέατρο, performance art, κινηματογράφος, video art, ποίηση κλπ) να συμβάλλει στον αγώνα κατά του φασισμού, του ρατσισμού, του σεξισμού, της ομοφοβίας, της τρανσφοβίας, της ισλαμοφοβίας και κάθε φασιστικής πράξης/ιδεολογίας.

Στη συζήτηση εισηγήσεις έκαναν, εκ μέρους του Μωβ, για τις  «Γυναίκες και το Φασιστικό Φαινόμενο», η Βέρα Σιατερλή αναφορικά με την ιστορική κυρίαρχη φασιστική-ναζιστική ιδεολογία και πως αυτή αντιμετωπίζει την γυναίκα όπως διαμορφώνεται και εφαρμόζεται στην Ευρώπη τότε, καθώς και τις σύγχρονες διαφοροποιήσεις. Η Σίσσυ Βωβού αναφέρθηκε στην εκδοχή του φασιστικού φαινόμενου για τη θέση της γυναίκας στη Ελλάδα  και τις πρακτικές  της Χ.Α. Για το LGBTQ+ κίνημα την εισήγηση έκανε η Δήμητρα Κυρίλλου. Με θέμα τον σεξισμό εισήγηση έκανε η Μαρία Χλωρού. Τοποθετήσεις έγιναν επίσης από την Σόνια Μητραλιά και Σοφία Ξυγκάκη, τον Θάνο Παπαδόγιαννη και Σάββα Μιχαήλ.

Σημειώσεις
1. ΑΡ.Κ.Α.Σ. (Αριστερή Καλλιτεχνική Ανεξάρτητη Συσπείρωση)
2. Ε.Α.Α.Κ. ( Ενιαία Αριστερή Ανεξάρτητη Κίνηση)
3. Το pink washing αφορά στην επιλογή των ΛΟΑΤ δικαιωμάτων, να αξιοποιηθούν ως άλλοθι για τις πολιτικές καταστολής και περιστολής δικαιωμάτων που εφαρμόζονται σε άλλους τομείς,  από πολλές δυτικές χώρες τα τελευταία χρόνια .

https://www.facebook.com/events/1135629746582237/