Για την άρνηση των αναισθησιολόγων στη Σάμο – Ερώτηση κυβερνητικών βουλευτών/βουλευτριών

Η φωτογραφία είναι από διαμαρτυρία φεμινιστικών ομάδων μπροστά στην ισπανική πρεσβεία στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου, για τις προσπάθειες της κυβέρνησης του ισπανικού κράτους να ακυρώσει το νόμο για την άμβλωση. Η προσπάθεια αυτή πυροδότησε ένα τεράστιο κίνημα αντίδρασης στην Ισπανία και σ’ όλη την Ευρώπη, και κατέρρευσε.

Σε άμεση αντίδραση προχώρησαν 28 βουλεύτριες και βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος για το θέμα των αναισθησιολόγων της Σάμου, καταθέτοντας ερώτηση στη βουλή με σημερινή ημερομηνία. Υπενθυμίζουμε ότι το Μωβ είχε καταγγείλει αυτή την οπισθοδρομική και παράνομη ενέργεια των αναισθησιολόγων, που στερεί από τις γυναίκες του νησιού το δικαίωμά τους στη νόμιμη και ασφαλή άμβλωση πριν δύο μέρες, αφού στο μοναδικό νοσοκομείο του νησιού δεν υπάρχουν άλλοι με αυτή την ειδικότητα. Θα αναμένουμε κι εμείς την απάντηση του υπουργείου, που πρέπει να δοθεί επειγόντως όχι στα λόγια, αλλά με το να προσληφθούν άλλοι/ες αναισθησιολόγοι ώστε να παρέχει αδιάλειπτα το νοσοκομείο στης γυναίκες τις υπηρεσίες του σ’ αυτόν τον τομέα.

Σ.Β.

Προς τον Υπουργό Υγείας
ΘΕΜΑ: «Άρνηση σε διακοπή κύησης – Σάμος»

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που είδαν το φως της δημοσιότητας (αρχής γενομένης από την ΕΡΤ Αιγαίου),  οι αναισθησιολόγοι της Σάμου αποφάσισαν να σταματήσουν να χορηγούν αναισθησία σε διακοπή κύησης, εφόσον δε συντρέχουν ιατρικοί λόγοι κινδύνου της ζωής ή της υγείας της εγκύου.  Σε κοινή επιστολή τους προς τη διοίκηση του Νοσοκομείου Σάμου, οι αναισθησιολόγοι επικαλούνται το άρθρο 31 του Νόμου 3418/2005 (κώδικας ιατρικής δεοντολογίας) το οποίο επιτρέπει σε ιατρούς να επικαλεστούν  κανόνες ηθικής συνείδησής και να αρνηθούν να συμπράξουν σε διαδικασίες τεχνητής διακοπής της κύησης.

Η εν λόγω απόφαση των αναισθησιολόγων της Σάμου – μολονότι νομότυπη – παραβιάζει το δικαίωμα των γυναικών του νησιού να επιλέξουν την άμβλωση, εφόσον το αποφασίσουν, δικαίωμα το οποίο η Πολιτεία έχει κατοχυρώσει ήδη από τη δεκαετία του ’80 (Ν. 1609/1986 ΦΕΚ/Α/3-7-1986 «Τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης και προστασία της υγείας της γυναίκας και άλλες διατάξεις.») και ειδικότερα το άρθρο 1 στο οποίο προβλέπεται ότι η μέριμνα κατά την τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης είναι υποχρέωση της πολιτείας και πραγματοποιείται σε οργανωμένες νοσηλευτικές μονάδες προκειμένου να προστατευθεί η υγεία των γυναικών και να διασφαλιστεί η περίθαλψή τους, καθώς και το άρθρο 2 που – μεταξύ των άλλων – ορίζει ότι η διακοπή της εγκυμοσύνης διενεργείται με τη συναίνεση της εγκύου από γιατρό μαιευτήρα – γυναικολόγο με τη συμμετοχή αναισθησιολόγου σε οργανωμένη νοσηλευτική μονάδα.

Επιπλέον,  η συγκεκριμένη απόφαση παραβιάζει το δικαίωμα των γυναικών σε ασφαλή ιατρική περίθαλψη και υποσκάπτει το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του σώματος, καθώς και το άρθρο 12 του Ν. 1342/1983 «Για την κύρωση της Σύμβασης των Ενωμένων Εθνών για την εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων κατά των γυναικών» που ορίζει πως η πολιτεία θα πρέπει να λαμβάνει όλα τα κατάλληλα μέτρα για την εξάλειψη των διακρίσεων κατά των γυναικών στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Ως συνέπεια της απόφασης, γυναίκες που επιλέγουν, για οποιοδήποτε λόγο,  να προχωρήσουν σε διακοπή κύησης, θα πρέπει είτε να ταξιδεύουν εκτός νησιού καθώς το Νοσοκομείο Σάμου είναι το μοναδικό δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα του νησιού είτε να απευθυνθούν σε ιδιώτη γιατρό μαιευτήρα-γυναικολόγο ο/η οποίος/α κατά το νόμο 1609/1986 οφείλει να πραγματοποιεί τέτοιου είδους επεμβάσεις «με την παρουσία αναισθησιολόγου σε οργανωμένη νοσηλευτική μονάδα». Επιλογές, οι οποίες δυσχεραίνουν, εξαιτίας της βαθιάς οικονομικής κρίσης που πλήττει την ελληνική κοινωνία και ειδικότερα τα οικονομικώς ασθενέστερα στρώματα του πληθυσμού.

Την ίδια ώρα, απορίες δημιουργεί η χρονική επιλογή της απόφασης επίκλησης συνειδησιακών προβλημάτων εκ μέρους των αναισθησιολόγων του Νοσοκομείου Σάμου. Ο νόμος τον οποίο ομόφωνα επικαλούνται, ψηφίστηκε το 2005 και έκτοτε, σε χρονικό διάστημα 12 χρόνων, η μία τουλάχιστον εκ των αναισθησιολόγων έχει – σύμφωνα πάντα με τα σχετικά δημοσιεύματα – χορηγήσει αναισθησία σε περίπου 550 περιστατικά εθελούσιας διακοπής κύησης.

Επειδή σε μια δημοκρατική κοινωνία η άσκηση ενός δικαιώματος δεν μπορεί να παραβιάζει άλλα  δικαιώματα και επειδή ο σεβασμός στα συνειδησιακά προβλήματα μερίδας ιατρών δεν μπορεί να αποτελεί αιτία παραβίασης των δικαιωμάτων των ασθενών,

Επειδή είναι απαράδεκτο να παραβιάζονται οι ελευθερίες και τα δικαιώματα μερίδας πολιτών της χώρας – εν προκειμένω τα δικαιώματα των γυναικών της Σάμου σε δημόσια, ασφαλή  ιατρική περίθαλψη με αξιοπρέπεια,
Επειδή το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του σώματος αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και δεν είναι δυνατόν να υπονομεύεται  από αποφάσεις, όπως η αναφερόμενη στην παρούσα ερώτηση ή, εν γένει, από παρελκυστικές τακτικές,

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να εξασφαλιστεί με ασφάλεια και μέσω του δημοσίου συστήματος υγείας, το δικαίωμα των γυναικών της Σάμου στην επιλογή διακοπής κύησης;

Την ερώτηση υπογράφουν:

Καββαδία Αννέτα
Αναγνωστοπούλου Σία
Βράντζα Παναγιώτα
Δριτσέλη Παναγιώτα
Ιγγλέση Κατερίνα
Θελερίτη Μαρία
Θηβαίος Νικόλαος
Καραγιαννίδης Χρήστος
Καρακώστα Εύη
Καρασαρλίδου Φρόσω
Καστόρης Αστέρης
Καφαντάρη Χαρά
Κουράκης Τάσος
Κυρίτσης Γεώργιος
Μπαλαούρας Γεράσιμος (Μάκης)
Ξυδάκης Νικόλαος
Παπαδόπουλος Σάκης
Παπαδόπουλος Χριστόφορος
Ριζούλης Ανδρέας
Ρίζος Δημήτριος
Σεβαστάκης Δημήτριος
Σκούφα Μπέττυ (Ελισσάβετ)
Σταματάκη Ελένη
Σταμπουλή Αφροδίτη
Στέφος Ιωάννης
Φίλης Νίκος
Χριστοδουλοπούλου Τασία
Ψυχογυιός Γεώργιος