Συνάντηση γυναικείων οργανώσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ για τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Δελτίο Τύπου, 18 / 5 / 2017

Στο πλαίσιο των προγραμματισμένων συναντήσεων των γυναικείων οργανώσεων με  τα κόμματα και την κυβέρνηση, για την επικύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, για τη βία κατά των γυναικών, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18 / 5 / 2017 στις 10 το πρωί, συνάντηση με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία  συμμετείχαν, από την πλευρά των γυναικείων οργανώσεων:
Ιωαννίδου Μίκα, Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών
Σιάνου Φωτεινή από το Κέντρο Έρευνας και Δράσης για τη Ειρήνη (ΚΕΔΕ)
Ραγκούση -Βαρότση Αμαλία, Πρόεδρος της Σοροπτιμιστικής Ένωσης Ελλάδος
Ζέλλου Λίλιαν,  από την Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών «Παναθηναϊκή»
Κιτσοπανίδου Ρένα από το Ευρωπαϊκό  Λόμπυ γυναικών, Πολιτικό Σύνδεσμο Γυναικών και Ένωση Γυναικών Κρήτης
Σφανδού Χρυσηίς, Ένωση Ελληνίδων Νομικών
Λατσού Μαρία, μέλος της Επιτροπής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας του Λόμπυ Γυναικών
Κανταράκη Μαρούλα, επιστημονική συνεργάτης ΧΕΝ Ελλάδος σε θέματα φύλου

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν :

Ρήγας Πάνος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ
Καναβού Γιάννα Συντονίστρια του τμήματος φεμινιστικής πολιτικής του Κόμματος
Θεοδωρακοπούλου Νατάσα, Μέλος της μέλος της Κεντρικής Επιτροπής

Σε γενικές γραμμές, η συζήτηση ήταν περιεκτική και εποικοδομητική με τον γενικό γραμματέα, κ. Ρήγα, να συμφωνεί ως προς την επιτάχυνση της διαδικασίας για κύρωσή της από την Βουλή και τις δύο κυρίες, Καναβού και Θεοδωρακοπούλου, να επικροτούν τις γυναικείες οργανώσεις για τις  προσπάθειες και την πίεση που ασκούν. Από την πλευρά των γυναικείων Οργανώσεων τέθηκε, εκ νέου, η αναγκαιότητα της επιτάχυνσης της κύρωσης της Σύμβασης, λόγω της αύξησης της βίας στην ελληνική κοινωνία (και εντός των προσφυγικών ροών). Επίσης, αναφέρθηκε η νομική αρτιότητα και η πληρότητας της συγκεκριμένης Σύμβασης, η οποία θα μπορεί να επιλύσει τα ζητήματα της βίας που ανακύπτουν.

Πιο συγκεκριμένα :

Η κ. Ιωαννίδου, αφού έκανε μια μικρή αναφορά στο Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών (2.500 οργανώσεις στην Ευρώπη) και την ελληνική αντιπροσωπεία (με περίπου 50 οργανώσεις) επεσήμανε ότι το νομικό κείμενο της Σύμβασης, που επικύρωσε η Ελλάδα το 2011, καλύπτει όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών και παιδιών και, παρά την κρίση, θα πρέπει να επικυρωθεί άμεσα. Η επικύρωσή της  θα  σηματοδοτήσει  την  βούληση της  χώρας να καταπολεμήσει  το  απαράδεκτο  φαινόμενο  της  βίας και  θα ασκήσει  παιδαγωγικό  ρόλο. Αποτελεί θέμα κύρους της χώρας η κύρωση της συγκεκριμένης Σύμβασης. Η διαδικασία, όμως, είναι πολύ αργή. Για το θέμα, το λόμπυ κάνει ημερίδες ενημέρωσης και  κινητοποιήσεις   σε εθνικό  και  ευρωπαϊκό  επίπεδο από το 2007.

Η κ. Σφανδού στη συνέχεια επεσήμανε πως, αν και όλες οι κυβερνήσεις συμφωνούν ότι είναι σημαντικό να επικυρωθεί, ωστόσο δεν επικυρώνεται. Ποιος ο λόγος; ρώτησε

Η κ. Ζέλλου ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών, προκειμένου να έχουν την Σύμβαση οι γυναικείες οργανώσεις και να την «επικοινωνήσουν». Τόνισε, επίσης, πως το θέμα των επιβαρύνσεων δεν θα πρέπει να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα, διότι, το τελικό κέρδος θα είναι μεγαλύτερο από το κόστος. Η Γενική  Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης που είναι υπέρ της ταχείας έκβασης της κύρωσης της σύμβασης είχε αναφέρει σε παλιότερη συνάντηση ότι υπάρχουν εμπόδια και καθυστερήσεις λόγω απόστασης μεταξύ των μελών της Επιτροπής, αλλά και αυτό είναι κάτι που μπορεί να λυθεί μέσω της χρήσης του SKYPE.

Η κ. Βαρότση επεσήμανε πως από όλες τις μέχρι τώρα επισκέψεις που έκαναν οι γυναικείες οργανώσεις στα κόμματα διαπιστώθηκε η κοινή διάθεση για επικύρωση της Σύμβασης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε, ως κυβερνών κόμμα χρειάζεται να επιταχύνει τη διαδικασία.

Ο κ. Ρήγας δήλωσε την πλήρη συμφωνία του κυβερνώντος κόμματος για την ταχεία επικύρωση της Σύμβασης και συμφώνησε πως πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία. Επεσήμανε ακόμα πως παρατηρείται μια αύξηση της ενδοοικογενεακής βίας και ότι θα μπορούσαν να γίνουν παρεμβάσεις από τις γυναικείες οργανώσεις στα σχολεία, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο της θεματικής εβδομάδας. Τόνισε δε ότι η κ. Καμτσίδου, ως επικεφαλής της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, προσπαθεί να επιταχύνει τη διαδικασία, ενώ η κ. Γιαννακάκη, η Γενική  Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, θεωρεί ότι αρχές Ιουνίου η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί.

Η κ. Θεοδωρακοπούλου επισημαίνει πως κρίνεται θετική η προσπάθεια των γυναικείων οργανώσεων, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία της κύρωσης.

Η κ. Σιάνου προσθέτει πως υπάρχει η διαβεβαίωση από όλα τα κόμματα πως θα επικυρωθεί η Σύμβαση, όταν έρθει στη Βουλή. Όσον αφορά την θεματική εβδομάδα του Υπουργείου Παιδείας, το ΚΕΔΕ την έχει ήδη αξιοποιήσει με ομιλίες για την ισότητα σε διάφορα σχολεία.

Τέλος και η κ. Καναβού επισημαίνει το πόσο σημαντικό και πόσο θετικό είναι το γεγονός του συντονισμού των γυναικείων οργανώσεων και η πίεση που ασκείται από αυτές για την ταχεία επικύρωση της Σύμβασης.