Ο ισραηλινός στρατός φυλακίζει 19χρονη αντιρρησία συνείδησης για 4η φορά

Αλιεύει η Αλεξία Τσούνη

Η Ατάλια Μπεν Άμπα, 19 ετών, έχει ήδη εκτίσει 80 ημέρες φυλάκισης εξαιτίας της άρνησής της να καταταγεί στις «Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας» (IDF), και να συμμετάσχει στην κατοχή. Την Τετάρτη καταδικάστηκε σε μια τέταρτη περίοδο φυλάκισης.

Η Μπεν Άμπα, κάτοικος Ιερουσαλήμ, φυλακίστηκε αφότου παρουσιάστηκε στο κέντρο κατάταξης, όπου διακήρυξε την άρνησή της να υπηρετήσει στο στρατό επειδή δεν προτίθεται να λάβει μέρος στην κατοχή και την καταπίεση του παλαιστινιακού λαού.

Η Μπεν Άμπα, καταδικάστηκε σε 30 ημέρες φυλάκιση, μετά από την οποία αναμένεται να λάβει νέες κλήσεις για κατάταξη, οπότε και θα συνεχίσει να αρνείται να καταταγεί επαναλαμβάνοντας ότι ζητά να αντικατασταθεί η στρατιωτική της θητεία με την εθνική πολιτική υπηρεσία.

Την περασμένη εβδομάδα, κατά τη Διεθνή Ημέρα Αντίρρησης Συνείδησης, η Διεθνής Αμνηστία Ισραήλ δημοσίευσε τα ευρήματα έρευνας στην οποία συνέκρινε την άρνηση στράτευσης στο Ισραήλ με αυτήν σε άλλες χώρες με υποχρεωτική στρατιωτική θητεία. Σύμφωνα με την έρευνα, συγκρινόμενη με άλλες δυτικές χώρες, το Ισραήλ είναι μια από αυτές που παραβιάζουν περισσότερο τα δικαιώματα των αντιρρησιών συνείδησης, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Διεθνούς Αμνηστίας Ισραήλ, η άρνηση των αντιρρησιών συνείδησης θα πρέπει να αναγνωριστεί ότι πηγάζει από μια θεμιτή σύγκρουση μεταξύ των πεποιθήσεών τους – για παράδειγμα πασιφισμός ή θρησκευτική πίστη – και της στρατιωτικής θητείας.

Η Μπεν Άμπα υποστηρίζεται από το «Μεσαρβότ – Άρνηση να υπηρετήσουμε την Κατοχή», ένα δίκτυο που συσπειρώνει άτομα και ομάδες που αρνούνται να καταταγούν στις IDF διαμαρτυρόμενα για την κατοχή.

Τον Μάρτιο, ο στρατός αναγνώρισε την άρνηση να υπηρετήσει κανείς την κατοχή ως αντίρρηση συνείδησης για πρώτη φορά τα τελευταία 13 χρόνια, καθώς αποφυλάκισε την Ταμάρ Ζεεβί, αφότου είχε εκτίσει συνολικά 118 μέρες στη φυλακή.

Διάφορες άλλες αντιρρησίες συνείδησης αρνήθηκαν να καταταγούν στον στρατό πέρυσι, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊρ Καμινέρ και της Αϊντάν Κάτρι.

Πηγή: +972, DEJA VU 27-5-2017