Απόπειρα βιασμού 20χρονης στις φοιτητικές εστίες Μυτιλήνης

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Και δράστης, ένας από αυτούς που είχεν οριστεί να φυλάσσουν το χώρο, 33χρονος σεκιουριτάς.

20χρονη φοιτήτρια κατήγγειλε στις 19 Ιουνίου απόπειρα βιασμού της στην αστυνομία, η οποία ανέκρινε τον κατηγορούμενο και τον κρατά (προς το παρόν). Δυστυχώς γνωρίζουμε ότι η κράτηση υπόπτων σε υποθέσεις σοβαρής έμφυλης βίας συνήθως δεν διαρκεί, και σύντομα αφήνονται ελεύθεροι με την δίκη να γίνεται “κάποτε”, το πιθανότερο μετά από δύο χρόνια. Το ίδιο είδαμε με δύο άνδρες που συνελήφθησαν για μαστροπεία στην Ηλία πριν λίγες ημέρες.

Η επίθεση έγινε μέσα στις φοιτητικές εστίες, κάτι που σημαίνει ότι οι φοιτήτριες δεν είναι ασφαλείς πουθενά, αφού δεν λαμβάνονται καν κατάλληλα μέτρα για τα άτομα που επιλέγονται να εργαστούν. Επίσης, γνωρίζουμε πόσο ενοχοποιούνται ή “ξεφωνίζονται” οι γυναίκες που καταγγέλλουν τέτοιες πράξεις, ιδιαίτερα σ’ έναν κοινωνικό χώρο όπου οι άνθρωποι γνωρίζονται και τα νέα κυκλοφοτούν. Άρα, δεν έχουμε καμιά βεβαιότητα επίσης για την έκβαση αυτής της υπόθεσης, δηλαδή για την δίκαιη τιμωρία του κατηγορούμενου, αλλά και για την τύχη μιας επιχείρησης που αναλαμβάνει υποχρέωση φύλαξης. Η Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου εξέδωσε ανακοίνωση υποστήριξης της φοιτήτριας, αλλά μέσα από τις γραμμές της βγαίνει ότι προσπαθεί μάλλον να κουκουλώσει το θέμα:

“Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, από τη στιγμή που ενημερώθηκε για την καταγγελία απόπειρας βιασμού φοιτήτριάς μας, συζητά, υποστηρίζει και θα συνεχίσει να υποστηρίζει ποικιλοτρόπως τη φοιτήτρια μας, επιστημονικά και διαδικαστικά, σε όσα και όποια θέματα επιθυμεί και σε όποιο βαθμό επιλέγει.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι αρμόδιες δικαστικές αρχές, στη Μυτιλήνη, θα συνεχίσουν να δρουν ταχέως και με αποτελεσματικότητα, ώστε να αποδοθεί άμεσα δικαιοσύνη.

Την ίδια στιγμή, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και οι άνθρωποί του εργάζονται για τη διασφάλιση κλίματος καταλλαγής και θα συνεχίσουν να μεριμνούν για τη διασφάλιση συνθηκών άρτιας παραμονής και πραγματικά ανθρώπινης διαβίωσης των φοιτητών και φοιτητριών μας στα νησιά, ως στοιχειώδη έκφραση υποστήριξης στην προσπάθεια των ίδιων και των οικογενειών τους, όπως σταθερά πράττει κατά τα τριάντα και πλέον χρόνια από την ίδρυσή του”.

Ξενίζει η διατύπωση στην αρχή του κειμένου “σε όποιο βαθμό επιλέγει” η φοιτήτρια, ενώ θα έπρεπε να πρωτοστατήσει η ίδια η αρχή στην προσπάθεια για δίκαιη τιμωρία του κατηγορούμενου. Επίσης ξενίζει η διατύπωση για “διασφάλιση κλίματος καταλαγής”, που σημαίνει να μην διαταραχτούν οι σχέσεις με τις οικογένειες, και να κουκουλωθεί το θέμα.

Θυμίζουμε δημοσίευμά μας της 16/9/2014, όπου επαινούσαμε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για τη : Συγκρότηση «Επιτροπής Ισότητας και Ίσων Ευκαιριών» με τη συνοπτική ονομασία «ΑΙΓΑΙΟ 50:50 Ισόρροπη Συμμετοχή» της 14/9/14. Εκεί αναφέρονται πολλά θέματα ισότητας, όχι όμως και το θέμα της έμφυλης βίας στα Πανεπιστήμια. Άρα, περιμένουμε σήμερα και μετά από την κακουργηματική πράξη που καταγγέλλεται, να αρθεί το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο στο ύψος των περιστάσεων και να υποστηρίξει ανεπιφύλακτα την φοιτήτρια χωρίς “προσπάθειες καταλαγής”. Το τότε δημοσίευμά μας, είχε τίτλο “Επιτροπή Ισότητας και Ίσων Ευκαιριών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου”, και περιλάμβανε επίσης συνέντευξη και της υπεύθυνης του Τμήματος Μαρίας Γκασούκα.