ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ: ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΤΡΩΣΗ

Το Μωβ καλεί σήμερα σε εκδήλωση ενημέρωσης, με προοπτική συντονισμού, για την πανευρωπαϊκή καμπάνια για το δικαίωμα στην έκτρωση.  Το πανό που φαίνεται στη φωτογραφία, είναι από την κινητοποίηση στην Αθήνα, το 2014, στο πλαίσιο της τότε πανευρωπαϊκής καμπάνιας ενάντια στα αντιδραστικά σχέδια της ισπανικής κυβέρνησης, που ευτυχώς αποτράπηκαν. Το φυλλάδιό μας:

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΤΡΩΣΗ

Συλλογικότητες που μετέχουν στην Παγκόσμια Πορεία Γυναικών καλούν σε πανευρωπαϊκή καμπάνια για το δικαίωμα στην έκτρωση σε όλη την Ευρώπη με κάλεσμά τους της 22/5/17, που έχουμε δημοσιεύσει στο Μωβ. Έχουν ήδη υπογράψει αρκετές οργανώσεις από Γαλλία, Πολωνία, Βέλγιο και Γερμανία, ενώ από Ελλάδα έχει μέχρι στιγμής υπογράψει μόνο Το Μωβ. Από την πανευρωπαϊκή καμπάνια, τονίζουν ότι καμιά συλλογικότητα στην Ευρώπη δεν πρέπει να λείψει από την κινητοποίηση και από τη στήριξη με υπογραφές. Υπογραφές οργανώσεων στο mmmeuropa@gmail.com.

Το δικαίωμα στην έκτρωση στην Ευρώπη ή δεν υπάρχει, ή απειλείται και κινδυνεύει με περιορισμό λόγω “αντίρρησης συνείδησης” κάποιων γιατρών ή λόγω έλλειψης υποδομής των δημόσιων νοσοκομείων που αναγκάζει πολλές γυναίκες να προσφύγουν στα ιδιωτικά.

Στο κάλεσμα αναφέρεται:
“– Η πρόσβαση στην έκτρωση είναι δικαίωμα
– Η έκτρωση αποτελεί προσωπική επιλογή, το σώμα είναι δικό μου, επιλέγω τη ζωή μου
– Πρέπει να δοθούν οικονομικοί πόροι ώστε τα κέντρα που πραγματοποιούν εκτρώσεις και οικογενειακό προγραμματισμό να είναι προσβάσιμα παντού.
– Είναι απαραίτητες καμπάνιες πληροφόρησης σε όλα τα ακροατήρια
– Πρέπει η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση να είναι καθολική, ώστε οι γυναίκες και οι άντρες να μπορούν να κάνουν καθαρές επιλογές, έχοντας όλες τις πληροφορίες
– Η εκπαίδευση στις διαδικασίες της έκτρωσης και των συνοδευτικών διαδικασιών πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της βασικής εκπαίδευσης των επαγγελματιών της υγείας
– Πρέπει να καταργηθεί η πρόνοια για την αντίρρηση συνείδησης των επαγγελματιών της υγείας
– Οι χρονικοί περιορισμοί για την έκτρωση πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τους πιο προοδευτικούς στην Ευρώπη και τα κράτη πρέπει να αποποινικοποιήσουν τελείως την έκτρωση
Καλούμε για την διοργάνωση ευρωπαϊκής κινητοποίησης περίπου στις 28 Σεπτεμβρίου του 2017, τη διεθνή ημέρα για το δικαίωμα στην νόμιμη και ασφαλή έκτρωση, και η κάθε χώρα μπορεί να θέσει τις δικές της διεκδικήσεις στην προοπτική μιας ευρωπαϊκής εναρμόνισης για το σεβασμό των γυναικείων δικαιωμάτων.”

Στην Ελλάδα η έκτρωση είναι νόμιμη και δωρεάν από τα δημόσια νοσοκομεία, από την ψήφιση του σχετικού νόμου το 1986. Οι προϋποθέσεις του νόμου είναι μέχρι τους 3 μήνες κύησης και συναίνεση γονέα σε περίπτωση ανηλικότητας. Δεν λαμβάνεται πρόνοια για ειδικές ομάδες γυναικών όπως οι τοξικοεξαρτημένες, που συνήθως σταματά η περίοδός τους λόγω της εξάρτησης άρα αργούν να καταλάβουν την εγκυμοσύνη. Επιπλέον, από τότε που υπάρχει το νόμιμο δικαίωμα στην Ελλάδα, πιέζεται από πολλές πλευρές, όπως με την ενοχοποίηση των γυναικών ως δολοφόνων, από αυτούς που σκόπιμα και αντιεπιστημονικά ονομάζουν το έμβρυο αγέννητο παιδί και από κάποιες κρατικές υπηρεσίες ή ιδιωτικούς χορηγούς των σχετικών οργανώσεων.

Τελευταία υπάρχουν δύο ακόμα ανησυχητικά κρούσματα, από πλευράς πολιτείας, όπως η απόφαση όλων των αναισθησιολόγων του νοσοκομείου Σάμου να μην συμμετέχουν σε επεμβάσεις διακοπής κύησης για λόγους “συνείδησης”, και όπως η προειδοποίηση υγείας στα πακέτα των τσιγάρων που αναφέρουν το έμβρυο ως αγέννητο παιδί.

Άρα, ανησυχούμε πρωτίστως για τις γυναίκες σε χώρες της Ευρώπης που απαγορεύεται τελείως η έκτρωση, όπως στην Ιρλανδία, Πολωνία, Μάλτα, Ουγγαρία, Κύπρο και είμαστε κινητοποιημένες στις άλλες χώρες που το δικαίωμα αυτό διατηρείται αλλά συμπιέζεται με πολλούς τρόπους.

Φυσικά το πιο σημαντικό για το σώμα μας, είναι η γνώση και πρακτική της αντισύλληψης. Δυστυχώς, η πληροφόρηση είναι ελάχιστη έως μηδενική από πλευράς των θεσμών της πολιτείας, είτε από το σχολείο είτε από τα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να μην έχουμε πάντα την απαραίτητη βοήθεια από έγκυρες πηγές για τις απαραίτητες γνώσεις. Τώρα όπως και πάντα, αγωνιζόμαστε για τη διάδοση της γνώσης για τις αντισυλληπτικές μεθόδους και τη χορήγηση των αναγκαίων από το σύστημα υγείας δωρεάν, ώστε να αποφεύγουν οι γυναίκες μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Λέμε ότι η αντισύλληψη δεν είναι life style, είναι ανάγκη και επιλογή. Και ως γυναικεία συλλογικότητα θα συμμετέχουμε σύντομα στη διάδοση της γνώσης αυτής, με την έκδοση φυλλαδίου.

Στο 20ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας –Πάρκο Γουδή – την Κυριακή 2 Ιουλίου 2017, στις 7.30, οργανώνουμε εκδήλωση για την προοπτική δημιουργίας ενός διευρυμένου συντονιστικού για το θέμα, με σκοπό την ενωτική δράση. Θα εισηγηθεί η Σόνια Μητραλιά και θα ακολουθήσει συζήτηση.
Η συζήτηση θα γίνει δίπλα στο περιστύλιο, στο φεμινιστικό χώρο.