ΔΗΛΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Μετάφραση: Δώρα Στυλιανίδου

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΩΝ

Βρυξέλλες, 9 Ιουνίου 2017

“Δεν είμαι ελεύθερη όταν όλες οι άλλες γυναίκες δεν είναι ελεύθερες, ακόμα και όταν τα δεσμά τους είναι πολύ διαφορετικά από τα δικά μου”
Audre Lorde

Μεταξύ 2-4 Ιουνίου, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταναστριών (ENOMW) συγκάλεσε την Ετήσια Γενική Συνέλευσή του στην Αθήνα, όπου φιλοξενήθηκαν από το Δίκτυο “Μέλισσα”, που είναι μια σημαντική πρωτοβουλία που δραστηριοποιείται για την ενδυνάμωση των μεταναστριών προσφύγων γυναικών και κοριτσιών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας, επισκεφθήκαμε επίσης έναν προσφυγικό καταυλισμό.

Εμείς στο δίκτυο, αρνούμαστε τον όρο “προσφυγική κρίση”.

Η καταστροφική κατάσταση μέσα στην οποία έχουν παγιδευθεί χιλιάδες πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των κοριτσιών, δεν είναι η δική τους κρίση. Είναι η κρίση των ευρωπαϊκών αξιών και προτεραιοτήτων και το αποτέλεσμα του οικονομικού μοντέλου που προωθούν οι διεθνείς πατριαρχικοί θεσμοί που δεν μπορεί να υποστηριχθεί.
Έχοντας μείνει στην Αθήνα μόνο μερικές μέρες, μας δίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο το τίμημα που πληρώνει το άτομο που είναι πρόσφυγας. Στην περίπτωση των γυναικών που όλη τους η ζωή επιβαρύνεται από τις πατριαρχικές διακρίσεις που υφίστανται, αυτό το τίμημα είναι βαρύ, μακροχρόνιο και υποβαθμίζει τη ζωή τους.

Η ανδρική βία – ο βιασμός, το τράφικινγ, η σεξουαλική εκμετάλλευση και η καταπίεση των γυναικών προσφύγων και κοριτσιών, παίρνει διάφορες μορφές, στις διαπροσωπικές σχέσεις, στο οικείο περιβάλλον, στους θεσμούς αλλά και στους νόμους.

Ακόμα χειρότερα, η κοινωνία θεωρεί τις γυναίκες υπαίτιες αυτής της καταπίεσης, χαρακτηρίζοντάς την γυναικείο ζήτημα και όχι ζήτημα αυτών που την διέπραξαν.

Το ENOMW είναι πεπεισμένο ότι κεντράροντας στην ασφάλεια και ευημερία των γυναικών, δεν δίνει μόνο τη λύση στην εξάλειψη της βίας και των διακρίσεων κατά των γυναικών προσφύγων, αλλά αποτελεί και τον τρόπο μέσα από τον οποίο θα αντιμετωπισθουν η βία και η ανισότητα που βρίσκοναι στη ρίζα της κρίσης, τις οποίες προκαλεί η διάχυτη στρατιωτικοποίηση, ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και η πατριαρχική εκμετάλλευση των πιο ευάλωτων.
Απαιτούμε αναγνώριση και δομική ενίσχυση στις θεμελιώδεις πρωτοβουλίες δράσης που απευθύνονται στις γυναίκες και τα κορίτσια πρόσφυγες.

Οι συνεργάτες μας Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που ανησυχούν για την πρόσφατη κατάσταση των προσφύγων, πρέπει να βάλουν σαν προτεραιότητα στην ανάλυσή τους τις γυναίκες, με υπηρεσίες, χρηματοδότηση και επένδυση στη δημιουργία ηγεσίας μέσα στις γυναίκες πρόσφυγες.

Αυτή η ηγεσία δεν μπορεί να υλοποιηθεί μέσω της παραδοσιακής φιλανθρωπίας, της μείωσης των ζημιών ή μέσω επιδομάτων. Χρειάζεται πολιτική αυτοδιάδθεση, οικονομική ανεξαρτησία και δομική ενδυνάμωση των γυναικών προσφύγων.

Για να επιτευχθεί αυτό, οι γυναίκες πρόσφυγες θα πρέπει να εργάζονται και να συνεδριάζουν χωριστά από τους άντρες και να είναι ισότιμες συνέταιροι σε ευρύτερες δομές λήψης αποφάσεων και οργάνωσης. Εννοούμε με αυτό, ότι οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν το δικό τους χώρο, υπηρεσίες, χρηματοδοτήσεις και πλατφόρμες που θα τους επιτρέπουν να προσδιορίσουν τις ανησυχίες και τις ανάγκες που θεωρούν σημαντικές.

Η αναγνώριση της σπουδαιότητας του γυναικείου χώρου θα πρέπει να υποστηρίζεται από μια φεμινιστική εκστρατεία, που απαιτεί να παλεύουν ενεργητικά οι γυναίκες για να απελευθερωθούν από τις σεξιστικές, ρατσιστικές και ταξικές διακρίσεις. Απαιτεί επίσης να αναγνωρίσουμε ότι η πρόσφατη προσφυγική κατάσταση είναι μια κρίση του αποικιοκρατικού κληροδοτήματος και των πατριαρχικών κανόνων που πρέπει να εξαλειφθούν.

Αυτή η φεμινιστική εκστρατεία βασίζεται στην γυναικεία αλληλεγγύη που αναγνωρίζει ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια σε όλο τον πλανήτη μοιράζονται έναν κοινό αγώνα ενάντια σ’ έναν κοινό εχθρό. Για να αντισταθούν οι γυναίκες και τα κορίτσια πρέπει να συσπειρωθούν και να οργανωθούν, να εμψυχώσουν η μια την άλλη, να ηγηθούν, και έτσι να δημιουργήσουν ένα ισχυρό, ανεξάρτητο κίνημα που θα οδηγήσει σε μια πιο αποτελεσματική και συνειδητή προτεραιότητα για τις γυναίκες και τα κορίτσια, ώστε να πορευθούμε προς την ισότητα και την απελευθέρωση για όλους και όλες.