Δικαιώθηκαν και στον Άρειο Πάγο οι απολυμένες καθαρίστριες

Παρουσιάζει η Σ. Βωβού

Μετά από σειρά και δικαστικών περιπετειών, τελικά και τελεσίδικα δικαιώθηκαν οι απολυμένες καθαρίστριες του Υπουργίου Οικονομικών, που έχουν επιστρέψει στην εργασία τους από το Μάιο του 2015, τότε που η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τίμησε κάποιες από τις υποσχέσεις της. Ο μακρόχρονος και αποφασιστικός αγώνας τους έσπασε ακόμα και το φράγμα της Δικαιοσύνης, που συχνά, δυστυχώς, βγάζει αντεργατικές αποφάσεις. Αυτή τη φορά αποφάσισε το αυτονόητο. Το Μωβ συμπαραστάθηκε ολόψυχα στον αγώνα, στα ξενύχτια, στις διαδηλώσεις τους. Με δημοσιεύματα και με συμμετοχή.

Οι φωτογραφίες από διάφορες φάσεις του αγώνα τους, ιδιαίτερα μπροστά στη σκηνή τους που ήταν στημένη για πολλούς μήνες, και όπου διανυκτέρευαν πολλές από αυτές.. Εκεί και το κέντρο όλων των αγώνων της εποχής. Δεν νοείτο αγώνας που να μην περάσει μπροστά από την κατάληψη του πεζοδρομίου στην οδό Καραγιώργη Σερβίας, που την είχαν μετονομάσει σε οδό Νίκης Καθαριστριών.

Ο Άρειος Πάγος με την υπ. αριθμ. 1194/2017 απόφασή του δικαίωσε τις καθαρίστριες που είχαν απολυθεί στις 16 Σεπτεμβρίου 2013.

Ειδικότερα, ο Α.Π. απέρριψε την αναίρεση που είχε ασκήσει το ελληνικό Δημόσιο στις 20.11.2014 κατά της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με την οποία είχαν δικαιωθεί οι εν λόγω καθαρίστριες.

Αναλυτικότερα, το ελληνικό Δημόσιο ζητούσε να ανασταλεί η υπ’ αριθμ. 1584/2014 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για την επανατοποθέτηση των υπαλλήλων καθαρισμού (καθαρίστριες) του υπουργείου Οικονομικών που εργαζόντουσαν με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών είχε κάνει δεκτή την αίτηση των καθαριστριών και αναγνώρισε ότι η κατάσταση της διαθεσιμότητας που τέθηκαν, λόγω κατάργησης των θέσεων τους, συνιστά άκυρη καταγγελία των εργασιακών τους συμβάσεων.

Οι δικηγόροι των καθαριστριών Γιάννης Καρούζος και Ελένη Διονυσοπούλου ανέφεραν ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου «σηματοδοτεί νομική και ηθική δικαίωση ενός αγώνα» που στήριξαν νομικά, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί «μία σημαντική παρακαταθήκη στον νομικό πολιτισμό της χώρας μας και στη νομολογία του Ανώτατου Δικαστηρίου».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, 28 Ιουλίου 2017