Πέθανε η Άσπα Στασινοπούλου – Κάθε της έργο και μία καταγγελία

Αλιεύει η Βέρα Σιατερλή

Στα 82 της χρόνια έφυγε από τη ζωή η σπουδαία εικαστικός Άσπα Στασινοπούλου. Η καλλιτέχνις με το καταγγελτικό στοιχείο στα έργα και τον τρόπο ζωής της.

Το έργο της περιελάμβανε κυρίως κατασκευές και εγκαταστάσεις στον χώρο με διάφορα υλικά, εικαστικές δράσεις, ενώ ήταν μια σπουδαία περφόρμερ.

Η θεματική της ξεκινούσε από μια κριτική αντιμετώπιση της πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας, βασισμένη στην καταγραφή καθημερινών γεγονότων, συχνά με καταγγελτική ή ανατρεπτική διάθεση.

Η τελευταία της καλλιτεχνική συμμετοχή ήταν μέσα στο καλοκαίρι στο πλαίσιο της Διεθνούς έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης documenta14 με ένα έργο-εγκατάσταση στο κτίριο του ΕΜΣΤ.

ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ 1978, ξύλο και φωτογραφικό γαλάκτωμα, συλλογή ΕΜΣΤ  Τελευταία της καλλιτεχνική συμμετοχή στην documenta14 ένα έργο-εγκατάσταση στο κτίριο του ΕΜΣΤ φέτος το καλοκαίρι

 

Η εικαστικός-περφόρμερ

Το 2013 στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων έκλεψε για ακόμα μία φορά την παράσταση όταν φόρεσε ένα παλιό κέντημα του 1882 και πραγματοποίησε έναν περίπατο μέσα και έξω από το ΕΜΣΤ που τότε είχε έδρα το κτίριο του Ωδείου Αθηνών.

Performance Περίπατος στο δρόμο

Το έργο / ρούχο που φορούσε δημιούργησε η Ρένα Παπασπύρου από εκατοντάδες φωτοτυπίες των σταυροβελονιών του κεντήματος ενός μικρού κοριτσιού της εποχής, της Ελένης Κασάσογλου.

Η Άσπα Στασινοπούλου ενδύεται το έργο κουβαλώντας ακούσια ή εκούσια τον κώδικα της ανθρώπινης εμπειρίας της μικρής Ελένης η οποία στα τέλη του 19ου αιώνα επέδειξε σε ένα μικρό κομμάτι ύφασμα τις κεντητικές της ικανότητες και συνάμα τις γραμματικές της γνώσεις.

ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ. Μικτή τεχνική 1986

Τα κεντήματα εκείνη την εποχή ήταν συχνά ένας τρόπος για να μάθει ένα νεαρό κορίτσι να διαβάζει και να γράφει στο σπίτι. Η ικανότητα αυτή αποτελούσε τότε εφόδιο ζωής.

Η Άσπα Στασινοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ecole Superieure des Natioanle Beaux Arts στο Παρίσι.

Στη Γαλλία γνώρισε τον Γιάννη Τσαρούχη, με τον οποίο συνδέθηκε φιλικά και καλλιτεχνικά.
Επέστρεψε στην Ελλάδα και έκανε την πρώτη της ατομική έκθεση το 1966 στην γκαλερί Άστορ.
Το 1968 εν μέσω πολιτικών εξελίξεων έφυγε πάλι για το Παρίσι. Το 1969 εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε έως το 1974.

ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ. Μικτή τεχνική, 1990

Από τα νεανικά της χρόνια συμμετείχε σε δραστηριότητες καλλιτεχνικών ομάδων που εξέφραζαν μεταξύ άλλων τις ιδεολογικές της αντιρρήσεις για την εμπορευματοποίηση της τέχνης και το σύστημα των γκαλερί, όπως ήταν το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών, η Ομάδα Τέχνης 4+ και η Ομάδα για την Επικοινωνία και την Εκπαίδευση στην Τέχνη.

Δεν πραγματοποίησε πολλές ατομικές εκθέσεις. Έχει παρουσιάσει το έργο της κυρίως στην Αθήνα, αλλά και σε Άμστερνταμ και Λονδίνο. Το 2009 οργανώθηκε αναδρομική της έκθεση στην Αθήνα (Μουσείο Μπενάκη), για την οποία τιμήθηκε με το μεγάλο εκτός συναγωνισμού βραβείο της AICA Hellas. Συμμετείχε επίσης σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις και διεθνείς διοργανώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικ

ΠΗΓΗ: Iefimerida

Η κηδεία της έγινε την Τετάρτη 2 Αυγούστου στο Α΄ Νεκροταφείο.

Σχόλιο της Μαρίας Μαραγκού (κριτικός τέχνης) στα social media την 1η Αυγούστου από το Ρέθυνο Κρήτη.
Το ξημέρωμα, μας αποχαιρέτησε η Άσπα. Ιστορική καλλιτέχνης με ξεχωριστή δουλειά. Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, εκθέτει αυτό τον καιρό έργα της Ασπας Στασινοπούλου. τόσο στο χώρο Πυροβολικό στη Φορτέτζα, στην ενότητα “Βία” όσο και στο Καρά Μουσά Τζαμί όπου παρουσιάζεται το έργο περφόρμανς “Ελένη” το τελευταίο της Άσπας ντυμένη με έργο που ετοίμασε για κείνη η άλλη μεγάλη καλλιτέχνης η Ρένα Παπασπύρου.