Έτσι κύλησε το τριήμερο των εκδηλώσεων της «ΓΑΙΑ» στο Τρίγωνο του Έβρου

Αλιεύει η Μαριαλένα Κλώκα

Αυτό που για τους περισσότερους μοιάζει «ταπεινό», για κάποιους μπορεί να αποτελέσει τον άξονα γύρω από τον οποίο μπορεί να στηθεί ένα τριήμερο εκδηλώσεων ψυχαγωγικού, αλλά και ενημερωτικού χαρακτήρα.

Σε αυτούς τους «κάποιους» ανήκει και ο Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Τριγώνου «ΓΑΙΑ», οι γυναίκες του οποίου αποφάσισαν να βάλουν τον «ταπεινό» τραχανά στο επίκεντρο του τριημέρου εκδηλώσεων που διοργάνωσαν στο Σπήλαιο (όπου και η έδρα του Συνεταιρισμού) στο διάστημα 25-27 Αυγούστου.

Ο τραχανάς ήταν το κύριο συστατικό των πιάτων που σερβιρίστηκαν στη δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων και η βάση των συνταγών που δημιούργησε ειδικά για τη ΓΑΙΑ η σεφ Μάγδα Γοδόση, που τον συνδύασε ακόμη και με φαλάφελ και με πραλίνα σουσαμιού. Στις «Στιγμές Λόγου», δηλαδή στην τρίτη ημέρα των εκδηλώσεων που περιελάμβανε ομιλίες, η κα Γοδόση αναφέρθηκε εκτενώς στους τραχανάδες της Ελλάδας, αλλά και ειδικότερα στον θρακιώτικο, ο οποίος διαφοροποιείται σημαντικά ως προς τα συστατικά, που τον καθιστούν πολύ πλούσιο σε θρεπτική αξία.

Στις «Στιγμές Λόγου», μετά την κα Γοδόση, πίσω από το μικρόφωνο βρέθηκε η κα Ιγκλίκα Μίσκοβα, επίκουρη καθηγήτρια του Ινστιτούτου Εθνολογίας και Λαογραφίας του Εθνογραφικού Μουσείου της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών και από την παρουσίαση της έγινε σαφές ότι ο τραχανάς είναι εξίσου δημοφιλής και στη γειτονική χώρα. Και εκεί, η συνταγή του έχει διάφορες παραλλαγές, με τις περιοχές που βρίσκονται πλησιέστερα στον Έβρο να «μοιράζονται» την ίδια συνταγή.

Σημειωτέον ότι η ΓΑΙΑ παρασκευάζει και τυποποιεί τον τραχανά με την παραδοσιακή θρακιώτικη συνταγή (με κολοκύθι, ντομάτα, αλεύρι, προζύμι, κόκκινη πιπεριά, κρεμμύδι και σουσάμι), ωστόσο οι γυναίκες εκεί έχουν επινοήσει και τον δικό τους «πράσινο» τραχανά που έχει ως βάση ορισμένα πράσινα λαχανικά και κυρίως το μπρόκολο.

Οι «Στιγμές Λόγου» επεκτάθηκαν και πέρα από την τοπική γαστρονομία, με τον συγγραφέα Μιχάλη Χαραλαμπίδη να αναπτύσσει την πρότασή του για την ανάπτυξη της υπαίθρου μέσα από ένα διαφορετικό μοντέλο, που θα βασίζεται μεν στον πρωτογενή τομέα, αλλά θα πατάει πάνω στην «πολυπραγμοσύνη» των αγροτών, οι οποίοι θα πρέπει να μάθουν να βλέπουν και έξω από το χωράφι τους, δημιουργώντας και συντηρώντας τις δομές εκείνες που όχι μόνο θα καθιστούν την ύπαιθρο παραγωγική, αλλά και τουριστικά ελκυστική.

Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης έκλεισε τον κύκλο των ομιλητών, όμως πριν από αυτόν είχε μιλήσει ο αρχαιολόγος Διαμαντής Τριαντάφυλλος για να εξηγήσει στο κοινό τις διατροφικές συνήθειες των Θρακών στη ρωμαϊκή εποχή, παρουσιάζοντας μάλιστα και συνταγές από τη συγκεκριμένη εποχή που έχουν διασωθεί ως τις μέρες μας (ωστόσο σήμερα είναι δύσκολο να παρασκευαστούν καθώς κάποια από τα συστατικά τους έχουν εκλείψει).

Το συγκεκριμένο τριήμερο διοργανώθηκε για πρώτη φορά από τη «ΓΑΙΑ» και ο στόχος είναι να θεσμοθετηθεί και να διοργανώνεται κάθε χρόνο. Στην έναρξη του, την Παρασκευή 25/08 το «τιμώμενο προϊόν» ήταν οι θρακιώτικες πίτες, τις οποίες οι γυναίκες της «ΓΑΙΑ» παρασκευάζουν με χειροποίητο φύλλο και αγνά, βιολογικά υλικά.

Τα δύο βράδια των εκδηλώσεων επενδύθηκαν μουσικά από ένα παραδοσιακό και ένα ρεμπέτικο σχήμα, αντίστοιχα.

ΠΗΓΗ: Reportal.gr 31-8-2017