ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΟ ΧΑΣΜΑ ΑΝΔΡΩΝ-ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΟ BBC

Αλιεύει η Αναστασία Γκολιομύτη

Παρουσιάστρια του BBC ρωτά live το αφεντικό της για το μισθολογικό χάσμα ανδρών-γυναικών

Το βρετανικό BBC αποκάλυψε το τεράστιο χάσμα που ισχύει ανάμεσα στον μισθό που παίρνουν οι πρωτοκλασάτοι άνδρες παρουσιαστές του, σε αντίθεση με τις αντίστοιχες γυναίκες, με αφορμή την πρώτη δημοσιοποίηση των υψηλότερων αποδοχών του προσωπικού του.

Η αποκάλυψη των μισθών των διάσημων σταρ του βρετανικού δικτύου έγινε κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης της χώρας, με στόχο τη βελτίωση της διαφάνειας και τη σχέση ποιότητας-τιμής στον βρετανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Λίγες ώρες όμως πριν από αυτό το γεγονός, η παρουσιάστρια του ραδιοφώνου του BBC, Μισχάλ Χουσείν, φιλοξένησε στην εκπομπή της το αφεντικό της, γενικό διευθυντή του BBC, Τόνι Χολ.

Σύμφωνα με τις αναφορές, 96 αστέρες και δημοσιογράφοι έχουν μισθούς που ξεπερνούν τις 150.000 στερλίνες τον χρόνο και τα δύο τρίτα των υψηλότερα αμειβομένων είναι άνδρες.

Οι μισθοί που καταβάλλονται στους πρωτοκλασάτους δημοσιογράφους του εμφανίζουν ανάλογη ανομοιότητα με τον άνδρα παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου ειδήσεων να αμείβεται περίπου με 200.000 στερλίνες τον χρόνο περισσότερο σε σχέση με την γυναίκα συνάδελφό του.

Η παρουσιάστρια Μισχάλ Χουσείν κατά τη διάρκεια της συζήτησης της με τον Τόνι Χολ έστειλε ένα πολύ ηχηρό μήνυμα, ότι αυτή η κατάσταση και η διαφορά δεν είναι αποδεκτή.

Πιο συγκεκριμένα, η παρουσιάστρια ρώτησε τον Τόνι Χολ πώς θα αντιμετωπίσει αυτό το χάσμα κι εκείνος απάντησε πως στόχος του ήταν να δημιουργήσει μια ισορροπία ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες παρουσιαστές, αλλά η απάντηση του δεν ικανοποίησε την Χουσείν που του είπε ότι αυτή είναι μια διαφορετική οπτική και του ζήτησε συγκεκριμένα στοιχεία.

Ο Τόνι Χολ είπε, ότι μέχρι το 2020 θα έχει επιτευχθεί ισότητα ανάμεσα στον αριθμό των ανδρών και γυναικών τηλεοπτικών παρουσιαστών και στις αμοιβές τους.

Η παρουσιάστρια προκειμένου να τον πιέσει έκανε ακόμα περισσότερες ερωτήσεις, μια εκ των οποίων αφορούσε το αν θα ζητηθεί από τους άντρες παρουσιαστές να κάνουν μείωση στους μισθούς τους.

Εκείνος εξηγεί ότι πρόκειται να δουλέψει κατά περίπτωση και συνεχίζει ότι γίνεται προσπάθεια βελτίωσης της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών που παρουσιάζουν τα προγράμματα.

ΠΗΓΗ: BOVARY 20-7-2017