Χαλκιδική: Όχι στην εξόρυξη χρυσού-χαλκού

Το Μωβ στηρίζει τον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού-χαλκού, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Σήμερα δημοσιεύουμε ανακοίνωση του Συντονιστικούτης 11 Σεπτεμβρίου, όπου βάζουν τη δική τους άποψη μπροστά στους εκβιασμούς της εταιρίας, που ήδη έχει κάνει μεγάλη καταστροφή στο περιβάλλον της περιοχής. Επίσης, δημοσιεύουμε κάλεσμά τους στην πορεία διαμαρτυρίας της Θεσσαλονίκης για την Διεθνή Έκθεση, στις 9 Σεπτεμβρίου. Η φωτογραφία που δείχνει την καταστροφή του περιβάλλοντος, είναι από τον ιστότοπο του κινήματος http://soshalkidiki.gr – Σ.Β.

Εκβιασμών συνέχεια

Σεπτεμβρίου 11, 2017 | Filed under: Δελτία Τύπου

Μετά την τρίτη, σε τρία χρόνια, ανακοίνωση αναστολής εργασιών της Ελληνικός Χρυσός/Eldorado Gold, οφείλουμε να τοποθετήσουμε, γι” ακόμη μια φορά, τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση.

Η εταιρία εκβιάζει, κατά πάγεια τακτική, επιδιώκοντας για πολλοστή φορά ν΄ αλλάξει όρους της σύμβασης που έχει υπογράψει με το ελληνικό δημόσιο. Θέτει τελεσίγραφα και εκβιάζει την αδιεοδοτούσα αρχή, ώστε να εκδοθούν άμεσα οι άδειες που χρειάζονται για να ολοκληρωθεί το έργο.

Ταυτόχρονα, η Ελληνικός Χρυσός/Eldorado Gold έχει διαπράξει σωρεία παρανομιών, όπως αυτές έχουν βεβαιωθεί από τη Διοίκηση. Η απόρριψη της μεταλλουργίας παρέπεμψε την υπόθεση στη διαιτησία, διαδικασία την οποία, προφανώς, η εταιρεία θέλει να επηρεάσει και να εκβιάσει το αποτέλεσμά της.

Το σχέδιό της υλοποιήθηκε σε επιλεγμένο χρόνο, σε συνεργασία με τα κόμματα που στηρίζουν αυτό το τερατούργημα.

Η εταιρεία δεν δικαιούται να ζητά να προχωρήσει η επένδυση, ενίοτε ζητώντας χάρες και ενίοτε εκβιάζοντας.

Όποιαδήποτε έκδοση αδειών, υπό αυτές τις συνθήκες, θα είναι απαράδεκτη.

Όπως έχουμε επιστημονικά τεκμηριώσει από παλιά, αυτό το έργο δεν έπρεπε να είχε ξεκινήσει πότε, είναι καταστρεπτικό για τη Β.Α. Χαλκιδική, θα στερήσει πολλές θέσεις εργασίας και σημαντικούς πόρους για τη ζωή, και θα έχει ανεπίστρεπτες συνέπειες.

Όπως η Ελληνικός Χρυσός έχει υποχρέωση στην κερδοφορία των μετόχων, έτσι και η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να προστατέψει τους πολίτες και να ακυρώσει αυτό το καταστροφικό επενδυτικό σχέδιο.

Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στην εξόρυξη χρυσού-χαλκού

Σάββατο 9/9 – Πορεία ΔΕΘ

Το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2017, όσοι αγωνιζόμαστε ενάντια στην καταστροφική εξόρυξη και μεταλλευτική δραστηριότητα στη Χαλκιδική, θα βρισκόμαστε στη Θεσσαλονίκη, συμμετέχοντας στην πορεία της ΔΕΘ. Θα είμαστε εκεί για να διεκδικήσουμε, για πολλοστή φορά, ένα υγιές φυσικό περιβάλλον, καθαρό νερό και αέρα. Θα είμαστε εκεί για να προστατέψουμε το δικαίωμα να ζούμε και να δημιουργούμε στον τόπο μας.

Η καναδική πολυεθνική Eldorado Gold και η θυγατρική της Ελληνικός Χρυσός, με τη στήριξη κυβερνήσεων και την ανοχή κρατικών μηχανισμών, επενδύουν, εδώ και πολλά χρόνια, στην καταστροφή του τόπου μας. Η “νομιμότητα” που επικαλούνται, τόσο οι προηγούμενες όσο και η σημερινή κυβέρνηση, εφαρμόζεται κατά βούληση και κατά περίπτωση, εξυπηρετώντας τελικά τα συμφέροντα της εταιρείας. Η τοπική κοινωνία δεν μπορεί να ανεχθεί καθυστερήσεις, διγλωσσία και παλινδρομίες στην οριστική επίλυση του προβλήματος. Τα κέρδη μιας πολυεθνικής εταιρείας και η επιβίωση ενός τόπου, δεν μπορούν να μπουν στην ίδια ζυγαριά. Κι αν οι νόμοι επιτρέπουν κάτι τέτοιο, τότε οι νόμοι πρέπει ν΄αλλάξουν.

Η καταστροφή της Χαλκιδικής έπρεπε να είχε σταματήσει εδώ και πολύ καιρό. Η λεηλάτηση των φυσικών πόρων, η ρύπανση νερών και αέρα, ο κίνδυνος που συνεπάγεται η δημιουργία φραγμάτων με μεταλλευτικά απόβλητα σε σεισμογενή περιοχή, η διάρρηξη του κοινωνικού ιστού, η ποινικοποίηση του κοινωνικού αγώνα, είναι όλα αποτέλεσμα της δραστηριότητας της εταιρείας και της πολιτικής του κράτους που, είτε δε θέλει είτε δεν μπορεί (με το ίδιο και αυτό αποτέλεσμα), να προστατέψει τα δικαιώματα των πολιτών και το δημόσιο συμφέρον.

Οι κυβερνήσεις και οι πολυεθνικές έρχονται και παρέρχονται. Εμείς όμως ήμασταν, είμαστε και θα συνεχίσουμε να ζούμε σ΄αυτό τον τόπο. Έναν τόπο που οφείλουμε να προστατέψουμε πάση θυσία και για τον οποίο θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι την τελική δικαίωση.

Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2017,
6 μ.μ. Πλατεία Αγίας Σοφίας, Θεσσαλονίκη

Παλαιότερο δημοσίευμά μας, Ιανουαρίου 2016, με τίτλο Αλληλεγγύη στις αγωνιζόμενες γυναίκες της Χαλκιδικής

Αλληλεγγύη στις αγωνιζόμενες γυναίκες της Χαλκιδικής