Φεμινιστική διαμαρτυρία για το δικαίωμα στην έκτρωση

Συντάκτης: efsyn.gr

Συγκέντρωση έξω από τη Βουλή πραγματοποίησαν οργανώσεις φεμινιστικές και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο της διεθνούς ημέρας για το «Δικαίωμα στην Έκτρωση», παράλληλα με κινητοποιήσεις σε πολλές χώρες της Ευρώπης και του κόσμου.

Οι διαδηλωτές διεκδίκησαν καθολική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, πληροφόρηση για την αντισύλληψη και δημόσια και ασφαλή πρόσβαση στην άμβλωση.

Η Σίσσυ Βωβού και η Στέλλα Σάμου, από την ομάδα «Μωβ», δήλωσαν στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο ότι «τελευταία έχουν καταγραφεί περιστατικά, όπου γιατροί δημόσιων νοσοκομείων αρνούνται να προχωρήσουν σε διακοπή κύησης, είτε προβάλλοντας ζητήματα συνείδησης, όπως στη Σάμο και τη Λάρισα, είτε λόγω «φόρτου εργασίας» όπως συνέβη στην Κρήτη, αναγκάζοντας έτσι τις γυναίκες να επισκεφθούν ιδιωτικές κλινικές. Αναιρείται έτσι, το κατοχυρωμένο με νόμο δικαίωμα της άμβλωσης».

Στη συνέχεια πρόσθεσαν ότι τα περισσότερα περιστατικά αμβλώσεων καταγράφονται σε κοπέλες σχολικής ηλικίας, γεγονός, που αναδεικνύει έλλειψη ενημέρωσης, και πως οι οργανώσεις θα καταθέσουν ψήφισμα στα αρμόδια υπουργεία, ζητώντας να δημιουργηθούν οι αντίστοιχες δομές, όπου οι μαθητές, αγόρια και κορίτσια, θα μαθαίνουν για το σώμα τους και τρόπους αντισύλληψης, ώστε να προλαμβάνονται οι εκτρώσεις.

Τέλος, σημειώνεται ότι πάγιο αίτημα των οργανώσεων αποτελεί το να επιτρέπεται, τουλάχιστον σε γυναίκες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες όπως οι τοξικομανείς, να προχωρούν σε διακοπή κύησης και πέραν των τριών μηνών -στους οποίους αναφέρεται έως τώρα ο νόμος-, χωρίς να συντρέχει άλλος ειδικός λόγος.

28-9-2017