ΟΙ “ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΞΑΠΟΛΥΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ” – ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΕΣ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ

Παρουσίαση Σίσσυ Βωβού

Το κίνημα “οι Γυναίκες Εξαπολύουν την Ειρήνη”, πραγματοποίησε και φέτος μεγαλειώδη πορεία δύο εβδομάδων με συμμετοχή χιλιάδων, που πέρασε από πολλές περιοχές, και πολλές γυναίκες και άνδρες μετείχαν στην πορεία για κάποιες από τις 15 ημέρες. Η πορεία ξεκίνησε στις 24 Σεπτεμβρίου και περπάτησαν σ’ αυτήν πολλοί άνθρωποι που έχουν πληγεί από της συγκρούσεις στην περιοχή.

“Πρέπει να ενωθούμε για να μπορέσουμε να φθάσουμε στην ειρήνη που θέλουμε”, είπε η Michal Froman, που την μαχαίρωσε ένας Παλαιστίνιος τον Ιανουάριο του 2016, ενώ ήταν έγκυος στο πέμπτο παιδί της. Πρόσθεσε ότι “θέλει να πιστεύει στην ειρήνη”.

“Ως πιστή γυναίκα, λέω ότι αν δεν πιστεύεις στην ειρήνη είναι σαν να μην πιστεύεις στο θεό”.

Women from the ‘Women Wage Peace’ movement and Palestinians take part in a march near the Jordan River, in the West Bank on Oct 8, 2017. The peace journey was created in order to pressure decision makers to work towards reaching a viable peace agreement. Photo by Flash90

Η Huda Abuarquob, μια από τις διοργανώτριες και Παλαιστίνια από τη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης είπε: “Αυτή η πορεία δε είναι ακόμα μια διαμαρτυρία, αλλά ένας τρόπος για να πούμε ότι θέλουμε την ειρήνη και μπορεί να την κατακτήσουμε μαζί”.

Ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς δεν είναι πια λαοφιλής, ενώ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου ηγείται της πιο δεξιάς κυβέρνησης στην ιστορία του Ισραήλ.

Δεν μπορούμε να προβλέψουμε αν η έκκληση της πορείας για την ειρήνη θα εισακουστεί από αυτές τις κυβερνήσεις, πάντως η μαζικότητα της κινητοποίησης δείχνει ότι το γυναικείο ειρηνιστικό κίνημα συνεχίζει τις παρεμβάσεις του. Όταν όμως κρατά ίσες αποστάσεις, δηλαδή δεν αναγνωρίζει την πραγματικότητα της ισραηλινής κατοχής, δε μπορεί να είναι και αποτελεσματικό.

Το τεράστιο φόρεμα, των 22 μέτρων ύψους και 60 μέτρων περιφέρειας, είχε δημιουργηθεί το 2007 από τον ισραηλινό καλλιτέχνη και ακτιβιστή Adi Yekutieli για να υπογραμμίσει το αίτημα των “αλυσοδεμένων” γυναικών για διαζύγιο, που δεν μπορούν να το πάρουν αν αρνείται ο άντρας. Είναι η πρώτη φορά που το φόρεμα εκτέθηκε στο δημόσιο χώρο, στο πλαίσιο των ειρηνιστικών εκδηλώσεων.

Τις πληροφορίες τις πήραμε από την εφημερίδα Times of Israel, αλλά θα επανέλθουμε με πληροφόρηση και περιγραφή της σημαντικής αυτής εκδήλωσης από συμμετέχουσες.

 

Palestinian and Israeli women demand peace

These Palestinian and Israeli women demand only one thing: Peace.

Gepostet von Al Jazeera English am Montag, 9. Oktober 2017