Δολοφονία γυναίκας δημοσιογράφου στη Μάλτα

ΒΑΛΕΤΑ. Μια πολιτική δολοφονία συγκλονίζει τη Μάλτα, δημιουργώντας ερωτήματα για την ικανότητα του οργανωμένου εγκλήματος να δρα στη μικρή νησιωτική χώρα. Η 53χρονη Δάφνη Καρουάνα Γκαλίσια, η δημοσιογράφος που είχε ουσιαστικά πυροδοτήσει πρόωρες εκλογές το καλοκαίρι, καθώς συνέδεσε τη σύζυγο του πρωθυπουργού Μουσκάτ με εταιρεία offshore στον Παναμά, βρήκε τραγικό θάνατο μέσα στο αυτοκίνητό της που ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά.

«Η μητέρα μου δολοφονήθηκε γιατί στάθηκε ανάμεσα στο κράτος δικαίου και σε αυτούς που θέλησαν να το παραβιάσουν, όπως πολλοί δυνατοί δημοσιογράφοι», είπε την επομένη ο γιος της, Μάθιου. Η 53χρονη αρθρογραφούσε σε μεγάλες εφημερίδες της Μάλτας αλλά και στο προσωπικό της blog, στο οποίο καταπιανόταν μεταξύ άλλων με θέματα πολιτικής και οργανωμένου εγκλήματος, χρησιμοποιώντας αφειδώς χαρακτηρισμούς όπως «μαφιόζος», «διεφθαρμένος» κ.λπ. «Εδώ βρισκόμαστε. Ενα κράτος-μαφία, στο οποίο τώρα μπορείς να αλλάξεις το φύλο σου στην ταυτότητα (δόξα σοι ο Θεός!) αλλά στο οποίο μπορείς επίσης να τιναχτείς στον αέρα επειδή ασκείς τις βασικές σου ελευθερίες», προσέθεσε ο Μάθιου Καρουάνα Γκαλίσια, ο οποίος άκουσε την έκρηξη από το σπίτι του και προσπάθησε μάταια να απεγκλωβίσει τη μητέρα του από το φλεγόμενο αυτοκίνητο.

Προ δεκαπενθημέρου, η δημοσιογράφος είχε απευθυνθεί στην αστυνομία υποστηρίζοντας ότι απειλείται, χωρίς να είναι σαφές από ποιους, καθώς είχε πολλούς εχθρούς. Νωρίτερα φέτος, βασιζόμενη στα στοιχεία της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων και σε δικές της πηγές, η Καρουάνα Γκαλίσια είχε υποστηρίξει ότι ιδιοκτήτρια της εταιρείας Egrant του Παναμά ήταν η Μισέλ Μουσκάτ. Σύμφωνα με την Καρουάνα Γκαλίσια, η σύζυγος του πρωθυπουργού, ο υπουργός Ενέργειας και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου λάμβαναν, μέσω Παναμά, χρήματα από το Αζερμπαϊτζάν.

Ο πρωθυπουργός Μουσκάτ είχε διαψεύσει τα δημοσιεύματα και είχε κινηθεί δικαστικά κατά της Γκαλίσια, προκηρύσσοντας παράλληλα πρόωρες εκλογές, τις οποίες κέρδισε. Χθες ο Μουσκάτ χαρακτήρισε «βάρβαρη» τη δολοφονία και δεσμεύθηκε για τη διαλεύκανσή της.

«Αφού δεν μπορούμε να έχουμε ελευθερία του λόγου, ας έχουμε τουλάχιστον Δικαιοσύνη», έγραφε ένα από τα πλακάτ των εκατοντάδων συγκεντρωμένων έξω από το δικαστικό μέγαρο της πρωτεύουσας Βαλέτα, στο αυθόρμητο κύμα διαμαρτυρίας για τη δολοφονία της δημοσιογράφου, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι έκανε λόγο για «τραγικό παράδειγμα δημοσιογράφου που θυσίασε τη ζωή της στην αναζήτηση της αλήθειας».

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 18-10 με στοιχεία από Reuters και Associated Press